Prima pagină » Local » Diana Șoșoacă, senator de Iași, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii: „Citește, explorează, împărtășește”
Diana Șoșoacă, senator de Iași, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii: „Citește, explorează, împărtășește”

Diana Șoșoacă, senator de Iași, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii: „Citește, explorează, împărtășește”

15 feb. 2024, 14:09, 16 ,
în Local

Joi, 15 februarie, este sărbătorita Ziua Naţională a Lecturii. Diana Șoșoacă, senator de Iași şi preşedinte S.O.S. România, susţine că astăzi este ziua în care cuvintele devin aventuri.

„În 15 februarie sărbătorim Ziua Națională a Lecturii!
Descoperă magia cuvintelor și lasă-te purtat în aventurile unui bun roman.
Citește, explorează, împărtășește!”, a transmis Diana Șoșoacă.

Ziua Națională a Lecturii

Ziua Naţională a Lecturii este marcată, începând din 2022, la data de 15 februarie, în fiecare an.

La 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie a aceluiaşi an de deputatul liberal Sebastian Burduja, şi semnată de 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua naţională a lecturii pe 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021, potrivit site-ului www.cdep.ro. În data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către preşedinte ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii, menţionează www.presidency.ro.

În expunerea de motive, iniţiatorul legii a subliniat situaţia din România şi motivele pentru care era necesară o propunere de încurajare a cititului. A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

„Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate (…) cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile”, se arată în actul normativ.

Legea prevede ca muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii.

„În săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii”, mai prevede legea.

De asemenea, potrivit actului normativ, cu ocazia acestei Zile, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare şi încurajare a lecturii.

„În ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic împreună cu elevii pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii. Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele şi consulatele României pot desfăşura proiecte culturale şi/sau educaţionale dedicate Zilei naţionale a lecturii, individual sau în colaborare cu asociaţii şi fundaţii de profil, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile”, se mai arată în lege.

Comentarii
  • Daaa, sigur. După limbaj şi gestică se vede că eşti o mare pasionată de cărţi, Şoşoaco….
    Eşti un suflet sensibil la frumos şi plin de delicateţe. Când mă gândesc la tine, îmi vine în minte taurul acela din desene animate care adulmecă florile.

    :))))))))

  • Grup masiv dd studenti

    Te iubim Diana Sosoaca! Deosebit respect Diana! Diana Sosoaca Presedinta Romaniei! Diana Sosoaca Presedinta Romaniei! Diana ,te iubim!

  • Ce coșmar grețos!

  • Diana Sosoaca Presedinta Romaniei! Diana Sososca Presedinta Rimaniei! Diana Sosoaca Presedinta Romaniei!

  • Grup masiv de homosexuali

    Diana Şoşoacă te iubim! Votăm Şoşoacă preşedinte al Rimjobmaniei!

  • Va dati seama ce fantezii sexuale are asta in țeasta? Asta care o iubeste pe sosoaca?? Cum draq sa iubesti o balena sau un mastodont? Sau o basculanta ? Sau o cifa? O cifa plina cu rahat rusesc!!

  • Hopaaa… PURCEAUA Mahalagioaică știe să citească….ireal…ce treabă are ea cu cărțile??? Poate că a mai primit de la șeful ei de la Kremlin niște cărți marxist leniniste…scroafa gestanta urât mirositorare și lectura…baba și mitraliera…

  • Numaii de rusi si de Rusia mananci kakat idiotule, SINGURUL IDIOT DROGAT care intra pe acest site si arunca obsedat cu noroi in Sosoaca ,Simion rusi ,Rusia si in toti comentatorii. Mai mucosule stergeti mucii si rahatul de la kur, du- te la fara clanta la dezintoxicare de alcool si dtoguri , schizofrenule,nu pune Politia pe drumuri sa te caute.

  • Grup masiv de lesbiene

    Diana Şoşoacă, tu eşti lindicul vieţii noastre! Lingem SoS, lingem Diana Şoşoacă! Şoşoacă preşedintă!

    PS: Bravo celor din grupul masiv de homosexuali! Diana Şoşoacă sprijină valorile LGBTQ. Bravo băieţi!

  • Grup masiv de trans

    Votam SOsoaca ca am auzit ca are cohones

  • Grup masiv de subingineri

    Votam Diana Sosoaca!

  • 8 comentarii publicate aici de acelasi IDIOT DROGAT!

  • Bobi muzicianul

    Mai macedoneanco Sosoaca… ia de citeste tu… nu mai urla… si nu mai ameninta. Du-te femeie la aservitii de rusoflisti si pupale laboantele…..
    Ai mancat painea de pe spinarea iesenilor de trai umflat in halul ala de la aaa doldora salariu in loc sa mance copii sarmani si sa cumpere spitalele medicamente pentru pacientii de cancere.

  • Grup masiv de bolșevici

    Puțoinovici Șoșoacă ne dă bani de la biblioteci!
    Scroafa bolșevică a mai scornit o activitate și în această zi lipsită de semnificație, pe 15 februarie bolșevicii putleriști citesc de rup, iar de pe 16 se întorc de la foamea unei pensii îndelungate

  • Sa ma kak cu sos in sos,votantii haur cei mai retarzi vietuitori ai acestei tari

  • Tiraspoleanu GRU

    Ne bucuram nespus sa aflam ca încă mai avem atâția admiratori în romanica cea veșnic aplecata, după atâtea secole în care v am „iubit” frățește. Votați oamenii noștri și o sa va „iubim” mai mult ca niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024