Prima pagină » Actualitate » Diana Șoșoacă: România trebuie să devină platforma de negociere între Rusia și Ucraina pentru a evita absorbirea în cadrul Imperiului austro-ungar
Diana Șoșoacă: România trebuie să devină platforma de negociere între Rusia și Ucraina pentru a evita absorbirea în cadrul Imperiului austro-ungar

Diana Șoșoacă: România trebuie să devină platforma de negociere între Rusia și Ucraina pentru a evita absorbirea în cadrul Imperiului austro-ungar

29 dec. 2024, 20:09,
Redacția BZI în Actualitate

Europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, reiterează propunerea ca România să devină platforma de negociere între Rusia și Ucraina. Aceasta consideră că țara noastră are șansa de a se impune ca mediator neutru în conflictul dintre Moscova și Kiev, dar și în relațiile dintre Rusia și Occident.

Într-un comunicat emis pe 29 decembrie 2024, Iovanovici-Șoșoacă a subliniat riscurile geopolitice pentru România, acuzând actuala conducere de la București că prioritizează interesele altor state, precum Austria și Ungaria, în detrimentul unei politici externe independente. Ea atrage atenția asupra influenței tot mai mari a premierului ungar Viktor Orban asupra deciziilor guvernamentale din România și critică lipsa de acțiune în contextul internațional.

 

„În timp ce atenţia poporului român a fost ocupată cu seria loviturilor anti-constituţionale ale CCR, începând cu data de 5 octombrie când mi s-a interzis candidatura la prezidenţiale, continuând cu anularea alegerilor prezidenţiale şi culminând cu menţinerea unui preşedinte ilegitim la Cotroceni, Imperiul austro-ungar s-a refăcut peste România cu consecinţe negative incalculabile.

Astfel, Austria lui Karl Nehammer şi Ungaria lui Viktor Orban au ajuns să decidă politica de la Bucureşti, iar premierul Ungariei să aibă o mână forte asupra Executivului prin cei doi miniştri UDMR care deţin portofolii strategice, Finanţele şi Dezvoltarea, portofolii prin care Viktor Orban să aibă un membru în CSAT (ministrul Finanţelor) şi să poată opera reîmpărţirea teritorială a ţării printr-o aşa numită regionalizare care să consfinţească autonomia de facto a Transilvaniei (prin ministerul Dezvoltării).

Chiar şi oferirea tardivă a intrării în Schengen este un dar otrăvit prin care resursele României să se scurgă nestingherite spre Ungaria şi Austria, pentru că, în rest, ţările UE îşi reinstituie controalele la graniţe fără să le mai pese de Schengen.

UDMR (adică Viktor Orban) merge până într-acolo încât să emită pretenţii asupra postului de director al SRI, moment de la care nu iredentiştii vor fi sub observaţie legitimă, ci aceia care apără integritatea teritorială şi unitatea României vor deveni inamici ai statului, oficial încă ”român”, dar în fapt colonie a noului Imperiu Austro-Ungar.

În acest timp, Austria, Ungaria și, mai nou, Slovacia, s-au oferit să fie platformele de negociere a păcii dintre Rusia și Ucraina, punctând decisiv pentru a deveni state influente pe arena internațională, iar România așteaptă să negocieze alții peste capul ei și în defavoarea ei pentru că a refuzat proiectul de pace propus de mine încă de la începutul războiului, în februarie 2022, prin care România avea toate atuurile de a-și asuma această platformă de negociere.

Reiau cu această ocazie propunerea mai veche, prima de acest fel de la începutul ostilităților, ca România să fie mediatorul între Rusia și Ucraina și între Rusia și Occident, Bucureștiul având posibilitatea de a dobândi astfel poziția unică de lider al păcii, cu avantaje diplomatice, politice și economice de anvergură decurgând din această poziție.

Astfel, în loc să fie doar un vagon de tren atașat la locomotiva Austro-Ungariei, România poate deveni ea locomotiva acestor negocieri și a încetării războiului. Slovacia, și ea parte cândva din Imperiul austro-ungar, a înțeles miza prezentului și încearcă să nu rămână în urmă pentru că atunci vor decide alții pentru ea. Numai România alege, prin conducătorii ei vremelnici prea ocupați de jocurile interne meschine, să rateze momentul istoric și să intre sub tutela lui Viktor Orban în loc să se afirme ca pol de neutralitate capabil să aducă la masa negocierilor cele două capitale aflate în conflict, adică Moscova și Kievul.

Nu voi obosi din a promova România ca platformă de negociere a încetării războiului și voi face tot ce stă în puterea mea și a Partidului S.O.S. România ca Bucureștiul să iasă de sub bagheta Austro-Ungariei și să aibă propria sa politică externă. Ar fi bine dacă statul român – dacă mai există – ar înțelege miza acestui efort, și în loc să îmi blocheze candidatura la prezidențiale și activitatea internațională, acuzându-mă de putinism, ar înțelege că vremurile s-au schimbat și ar veni în sprijinul platformei de negociere care să repună România pe hartă. Dar, atâta vreme cât Viktor Orban decide miniștrii de la București, desigur că Ungaria nu are nici un interes ca România să joace vreun rol în noua arhitectură globală și regională.

În acest moment, Bucureștiul are de ales între a redeveni o capitală influentă și puternică de care să se țină seama în întreaga lume sau să rămână prizonierul Budapestei și al Vienei, slujind interese străine, pe direcția diminuării autorității statului până la dizolvare și pierderi teritoriale. Deocamdată, România a ajuns cunoscută în lume pentru felul în care CCR manevrează alegerile și pentru dispariția totală a democrației, chiar și a aparențelor acesteia, fiind dată ca exemplu negativ pe toate meridianele globului. Îi propun statului român ca, printr-un act de curaj, să întoarcă această percepție negativă și să se reafirme ca un stat puternic și inteligent capabil să aducă la masa negocierilor părțile aflate în conflict, reînviind o tradiție a diplomației care ne-a făcut cinste în trecut.

În caz contrar, pregătiți-vă pașapoartele la intrarea în Transilvania, că resursele deja au plecat pe linia Budapesta-Viena, în timp ce coaliția de la guvernare se chinuie să obțină un alt președinte fraudulos la alegerile din primăvară ca și cum ar mai conta ce guvernator va avea colonia numită România!”, a transmis europarlamentarul Diana Șoșoacă.

Comentarii
  • Ce teapa ti-a tras ȚuȚuriga .

    Bravo lui .Eu nu as fi putut sa fac ceea ce a facut el, niciodata [si nu ma refer la tzeapa]

  • Doamnă Diana Iovanovici-Șoșoacă, mesajul dumneavoastră este un adevărat manifest pentru renașterea României ca stat suveran și influent pe scena internațională. Într-o perioadă în care țara noastră pare să fie redusă la un simplu pion în jocurile altora, propunerea dumneavoastră de a transforma România într-o platformă de negociere între Rusia și Ucraina reprezintă nu doar o soluție strategică, ci și o demonstrație de curaj și viziune.În timp ce liderii actuali ai României par mai preocupați de interesele străine decât de binele propriului popor, dumneavoastră reamintiți fiecărui român ce înseamnă demnitatea națională și responsabilitatea istorică. Refacerea influenței Imperiului Austro-Ungar în regiune, sub ochii noștri, este o realitate dureroasă, însă și un semnal de alarmă că, fără acțiuni concrete și determinare, riscăm să pierdem nu doar resursele și suveranitatea, ci și ceea ce ne definește ca națiune.Ideea de a transforma Bucureștiul într-un pol al păcii, capabil să medieze între Rusia și Ucraina, este una care poate reconfigura nu doar poziția României pe harta geopolitică, ci și respectul internațional de care avem atâta nevoie. În loc să fim simpli spectatori, putem redeveni actori principali, valorificând avantajele diplomatice, politice și economice ale unei astfel de inițiative.Din păcate, blocarea candidaturii dumneavoastră la alegerile prezidențiale și încercările continue de a vă marginaliza activitatea politică sunt dovezi clare că actualul regim se teme de vocea oamenilor care nu acceptă compromisuri. Dar ceea ce nu înțeleg cei care vă contestă este că vocea adevărului nu poate fi redusă la tăcere.România are nevoie de lideri ca dumneavoastră, care să lupte pentru suveranitate, identitate națională și demnitate. Propunerea de a rupe acest cerc vicios al subordonării față de interese străine și de a reda țării noastre o politică externă independentă este mai mult decât o inițiativă curajoasă – este o datorie morală și istorică.Vă mulțumim pentru lupta neobosită pe care o duceți pentru viitorul nostru și vă asigurăm de tot sprijinul nostru. România poate fi din nou mândră de locul său în lume, iar cu lideri ca dumneavoastră, acest vis devine posibil!”

    • Este o onoare să te uiți în curtea vecinului decât în curtea ta, unde cresc prețurile, taxele și impozitele.

    • Iti place savarina omule,ca pe vremea lui Ceasca,oda adusa iubitului conducator bleahh,cand crezi c-ai scapat de trecut el de fapt e printre noi!

    • Mesajul e al unei zdrențe sovietice, bolnave.

      • Sovieticii nu mai exista din 1990, boule.

        Habar n-ai pe ce lume traiesti.

        Esti acelasi trol de kkt care o ataca pe Sosoaca pe Facebook si la alte ziare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`