Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, despre criza apei din județul Neamț: „Incompetența criminală a CJ Neamț și ApaServ”

Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, despre criza apei din județul Neamț: „Incompetența criminală a CJ Neamț și ApaServ”

29 oct. 2023, 10:22,
BZI.ro, în Local

Diana Șoșoacă, președinte S.O.S. România și senator de Iași, a făcut mai multe interpelări adresate autorităților române competente pentru a sesiza criza apei din județul Neamț.

„Criza apei este una care afectează de ani de zile jud. Neamț, desele întreruperi fiind cauzate de avariile care nu mai contenesc în reţelele învechite, la care se adaugă pierderi şi lipsa investiţiilor. Ceea ce se întâmplă în județul Neamț depășește barierele realității. În orasul Târgu Neamț și în comunele din jurul acestui oraș, vorbim despre sistarea totală a furnizării apei potabile, sistare care durează de mai bine de 2 luni. Nici în restul județului situația nu este mai roz iar acest lucru se poate verifica pe pagina web a companiei de apă ApaServ”, a transmis Diana Șoșoacă. DETALII AICI! și DETALII AICI!

Diana Șoșoacă: „Principalii responsabili și finanțări ratate”

Județul Neamț, este alimentat cu apă, în totalitate, de către compania județeană ApaServ Neamț, aflată în administrarea Consiliului Județean Neamț. Vorbim de o companie în care pierderile de apă din rețea, înregistrate în anul 2022, au fost de peste 70% (mai exact, 70,22%), pierderi care sunt suportate în facturile lunare de către oameni, afirmă liderul S.O.S. România. DETALII AICI!

„În județul Neamț ar fi putut ajunge peste 600 de milioane de euro, prin cele două programe de finanțare disponibile, POIM- în perioada 2014-2020 (prelungit până în 2023) şi PODD, derulat în perioada 2020-2027. Cei de la ApaServ au depus proiectul județului Neamț în cadrul POIM cu o întârziere colosală, la începutul anului 2023. Astfel, din suma totală de 311 milioane de euro alocată pentru Neamț, ApaServ a obținut doar 5%, adică 15,8 milioane de euro, care, pentru a nu fi pierduți, vor trebui investiți până la finalul acestui an. Potrivit presei si documentelor făcute publice totul a plecat din redactarea proiectului inițial care a fost copiat literă cu literă, uitând în schimb să modifice numele beneficiarului: în loc de județul NEAMȚ, în titlul cererii de finanțare apare județul CARAȘ SEVERIN!!!! O „mică” eroare, se pare că nu de mare importanță, pentru experții de la conducerea companiei de apă a județului.

Vorbim de sute milioane de euro care, după cum se vede, nu vor mai ajunge în infrastructura de apă a județului Neamț și de peste 200.000 de cetățeni afectați din 42 de localități. Cu insistența presei locale, în mod special a celor de la Vestea.net, am aflat că într-un final, conducerea Apaserv a reușit să acceseze „doar 5% din suma inițială din cererea de finanțare”, respectiv 14,5 mil euro, cu precizarea că acest contract prevede clar: dacă valoarea proiectului crește față de suma aprobată, „diferența va fi suportată în întregime de beneficiar”, a mai spus parlamentarul român. DETALII AICI! și DETALII AICI!

Diana Șoșoacă cere demisii pe capete

Diana Șoșoacă cere demisii pe capete și remedierea problemelor urgente a cetățenilor din județul Neamț.

„De unde, dacă Apaserv, companie controlată de CJ Neamț (președinte Ion Asaftei, urmașul lui Ionel Arsene), este pe marginea prăpastiei din punct de vedere financiar, dacă nu chiar în pragul falimentului, pierderile actualizate aproape la zi, ridicându-se la 20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro?

Directorul ApaServ: „Nu este apă la robinet din cauza celor din Diaspora care au venit acasă și crește consumul!” Dar când datorită lor se mărește PIB ul României e bine? Dar când datorită lor se construiesc case și vi se măresc burțile de la șpăgile pentru construcții, e bine? Dar când datorită lor mai supreviețuiesc românii pe care îi omorâți și îi furați, e bine? Nu vă este rușine, dle director să jigniți românii care nu au avut șansa dumitale să aibă relații și pile să ajungă într-un loc călduț de unde îți bați joc de oameni și au fost nevoiți să plece în pribegie? DEMISIA!

O explicație a lipsei de apă potabilă a fost livrată cetățenilor de către noul director ApaServ Neamț, prietenul preşedintelui PSD, Vasilică Harpa, care apropos, este plătit mai bine decât președintele României: 7.000 de euro lunar.

Vlad Angheluță (directorul Companiei Apaserv) a declarat în fața oamenilor din Târgu Neamț (participanți la unul din numeroasele proteste prin care își strigau nemulțumirea că nu primesc apă potabilă), că una din cauzele lipsei de apă este consumul excesiv de apă datorat celor din Diaspora care, în perioada verii, s-au întors acasă: „În zona noastră este un specific local, că sunt foarte mulți dintre prietenii noștri, dintre cetățeni…care se întorc acasă în lunile de vară și crește consumul…” DETALII AICI!

Cine se face vinovat pentru lipsa de apă și sutele de milioane de euro, bani pierduți din cauza indiferenței și lipsei de profesionalism și răspundere a unor numiți în funcții PE CRITERII POLITICE pentru a conduce o companie de o importanță VITALĂ pentru nemțeni?

Este dincolo de limitele bunului simț faptul că proiecte importante pentru județul Neamț, pentru care sunt în joc sute de milioane de euro, sunt scrise în bătaie de joc, copiate de la alte județe fără a fi măcar citite, trimise după termen, fără nicio verificare prealabilă, fără a se arunca măcar o privire, în treacăt, pe ele. Director nou, prețuri mai mari… apă lipsă!

În ultimii 3 ani, Apaserv a fost condusă de Bogdan Mușat, omul lui Ginel Vlasie, numit în funcție de infractorul PSD, Ionel Arsene, fugit în prezent în Italia, unde se sustrage executării pedepsei de 6 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. La sfârșitul lunii mai, Mușat a fost demis, iar în locul lui a (re)venit Vlad Angheluță, numit director interimar. Chiar dacă situația financiară a companiei este dezastruoasă, iar serviciile oferite populației sunt sub orice critică, noul director a intrat în pâine cu un salariu dublu față de fostul director. Vlad Angheluță are un salariu brut de 36.000 de lei (peste 7.000 de euro) față de 18.000 de lei cât avea cel căruia i-a luat locul. Imediat după înscăunare a noului director, compania care are pierderi oficiale de apă din cauza rețelei învechite de aproape 70% a făcut demersurile și a obţinut aviz de majorare a tarifelor de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Astfel, cetățenii, pe lângă faptul că mare parte dintre ei nu se pot bucura de apă, au ajuns să suporte o creștere a prețului acesteia de circa 22%, compania ApaServ revenind în top zece naţional cu cele mai scumpe servicii oferite abonaţilor”, a mai adăugat Diana Șoșoacă. DETALII AICI! 

Diana Șoșoacă: „La mila premierului Ciolacu”

Serviciile proaste (la prețuri uriașe) oferite de Compania Apaserv (un fel de rezervație a sinecuriștilor, de ani de zile) nemțenii au ajuns în atenția premierului Marcel Ciolacu, prin demersul realizat de o locuitoare din Târgu Neamț. Cea care i-a sesizat lui Ciolacu, prin intermediul unei aplicații (probabil Messenger Facebook) este Elena Didilă care, la pachet cu informațiile legate de problema gravă cu apa din Neamț, i-a livrat celui care este și premier al României și președinte PSD Neamț și detaliul supercunoscut că „singurul lucru care înflorește în această companie” ar fi veniturile unor angajați. Deși nu-i scrie în clar numele, este evident că reclamanta se referă, în primul rând, la Vlad Angheluță (care, mai nou, după ce și-a dublat leafa care a ajuns acum la 32.000 lei, s-a ales la firmă cu supranumele de Nababul). „Am adus la cunoștința prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, problema cu ApaServ. M-am gândit că poate nu știe ce se întâmplă într-un județ administrat de partidul dumnealui”, a anunțat Elena Didilă pe net, afirmă Diana Șoșoacă. DETALII AICI!

„Ulterior, depășiti de situație și de numărul de protestatari care au ieșit in stradă să pună presiune și să obțină răspunsuri, autoritățile locale, conducerea Apaserv, inclusiv prefectul de Neamț au mers sau au fost chemați la București pentru a cere premierului Marcel Ciolacu, în regim de urgență, un sprijin financiar din Fondul de Rezervă al României. Până în acest moment, nemțenii nu au primit un răspuns oficial, sau cel puțin dacă au primit, acest răspuns nu a fost făcut public. În special se cere ajutor pentru un sprijin prin care să acopere cheltuielile de înlocuire a magistralei de apă care alimentează orașul Tragu Neamț, cel mai afectat oraș din tot județul. Pentru a vă face o idee despre ceea ce se întâmplă în acest oraș, potrivit declarațiilor directorului tehnic al companiei Apaserv, conducta magistrală prin care se alimentează orașul și comunele învecinate, a suferit peste 500 de intervenții de cepuire și cârpire a găurilor și, din păcate, nici  nu ar mai suporta volum mare de apă pompat în rețea. Nici rezervele de apă din bazinele de colectare nu stau mai bine. Dat fiind faptul că în toți acesti ani s-a tot extins rețeaua de apă în sate și comune, cantitatea de apă a devenit insuficientă pentru satisfacerea consumului tuturor cetățenilor. Practic autoritățile au investit, dar au investit la nivel vizual, adica în ceea ce aduce mai multe voturi fără a se gândi la consecințe, fără a se gândi că rețeaua de apă NU va face față la un număr mare de gospodării. Pentru că nu e așa, efectul excavatoarelor în lucru, bordurile și mirosul de asfalt proaspăt au efect halucinogen în rândurile electoratului, cel puțin în convingerile multor edili din  țara aceasta. Ce altceva ia mai bine ochiul decât un asfalt proapăt turnat?”, a mai adăugat senatorul de Iași.

Diana Șoșoacă, întrebări pentru autoritățile competente

În timpul acesta, nemțenii cară apă cu bidoanele de pe unde apucă și își spală copiii la lighean, iar cei responsabili le reproșează celor care au protestat că este doar o răzbunare politică din partea partidelor de opoziție. Astfel, Diana Șoșoacă a lansat o serie de întrebări autorităților competente din Neamț, respectiv din Guvern:

  1. „Vă solicit demararea de anchete, controale și rezolvarea de urgență a acestor probleme.
  2. Vă solicit să îmi comunicați dacă ați acordat fonduri, în ce cuantum și cu ce destinație?
  3. Solicit tuturor instituțiilor menționate să trimită Corpurile de control cu privire la problemele invocate și să îmi remiteți rezultatele rapoartelor în cel mai scurt timp.
  4. Vă solicit demiterea din funcția de director ApaServ, Vlad Angheluță și sesizarea organelor competente penale pentru anchetarea faptelor invocate în prezenta, și nu numai.
  5. Cine se face vinovat pentru lipsa de apă și sutele de milioane de euro, bani pierduți din cauza indiferenței și lipsei de profesionalism și răspundere a unor numiți în funcții PE CRITERII POLITICE pentru a conduce o companie de o importanță VITALĂ pentru nemțeni?
  6. Vă solicit să dispuneți rezolvarea problemelor invocate cu celeritate.

 

  1. Vă solicit date despre problemele expuse în prezenta, precum și acte care să dovedească că v-ați îndeplinit atribuțiile.
  2. Vă solicit răspunsuri cu privire la problemele menționate.
  3. Vă solicit să redați nemțenilor apa imediat.
  4. Vă solicit să îmi comunicați dacă vi s-au dat fonduri de la București, în ce cuantum și ce veți face cu acestea?
  5. Solicit Curții de Conturi efectuarea unor controale la toate instituțiile menționate în prezenta și să îmi remită rezultatele acestora.
  6. Solicit tuturor instituțiilor menționate să realizeze controale cu privire la problemele invocate și să îmi remită rezultatele rapoartelor lor în cel mai scurt timp.
  7. Vă solicit să îmi comunicați dacă ați sesizat organele de anchetă cu privire la problemele invocate. Dacă nu, care este motivul? Vă faceți pasibili de complicitate.
  8. Vă solicit demiterea din funcția de director ApaServ, Vlad Angheluță și sesizarea organelor competente penale pentru anchetarea faptelor invocate în prezenta, și nu numai.
  9. Cine se face vinovat pentru lipsa de apă și sutele de milioane de euro, bani pierduți din cauza indiferenței și lipsei de profesionalism și răspundere a unor numiți în funcții PE CRITERII POLITICE pentru a conduce o companie de o importanță VITALĂ pentru nemțeni?
  10. Vă învederez că am sesizat eu organele penale competente.
  11. Învederez CNCD că am sesizat prin prezenta discriminarea românilor din Diaspora, discriminare săvârșită de directorul Apaserv, dl Vlad Angheluță”, sunt întrebările senatorul de Iași.
Comentarii
  • Ai ajuns și acolo desteapto de ce nu te apuci sa le faci niște fântâni îți bagi nasul peste tot nu mai ai treaba acasă te agăți de orice problemă îți faci campanie electorala să-ți fie rușine

  • Terchea Berchea

    Mare valoare are viitoarea Președintă a romanilor: se pricepe la toate. De la cățel, la purcea…

  • PURCEAUA Mahalagioaică să-și dea cu părerea despre Rusia,la Kremlin unde este șeful ei,nu în România.

  • Poftm la ea…. cica-i avocata si are carte facuta la particular pe bani -pe repede -nainte. Asta e exprimare de femeie desteapta cum se da de face asemenea comparatie tampita. Sa se duca la dat cu sapa sa dea jos din tonaj ca de doftori nu ascultia spre binele sanatatii ei. Studiile Stiintifice spun clar ca obozitatea acfectaza creierul dar ea e si needucata de da cu ratul in troaca putinista -mahalagioaca si scandalagioaica. E crede in limita ei gandire ca asa prinde voturi de la creduli. Mai credulilor nu va da nimeni nimic dac nu munciti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *