Reporterii BZI au discutat despre filme și cărți cu Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași. Acesta a precizat faptul că omul este atent, în special, la narațiunea dintr-un film sau dintr-o carte. În general, cărțile ecranizate sunt de interes pentru tineri. De exemplu, cartea „Sub aceeași stea” de John Green merită citită înainte de a se viziona filmul
De zece ani, Dan Doboș este directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași. Cei mai mulți dintre oamenii care citesc o carte sunt atenți la narațiune, asta îi fascinează. Ei bine, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași a spus pentru reporterii BZI că filmele și cărțile se potențează unele pe altele, în măsura în care acestea sunt valoroase. Lumea vrea poveste, de aceea, povestea în sine este cea care atrage privitorul sau cititorul, în cazul de față.
Despre filme și cărți, cu Dan Doboș: „Între cele două există diferențe foarte mari”
Întrebat de către reporterii BZI ce părere are despre oamenii care preferă să vadă filmul în loc să citească cartea, Dan Doboș spune că între cele două există diferențe foarte mari. Directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași susține că este imposibil să se ia întreaga poveste dintr-o carte și să fie transpusă într-un film.
„Filmul este o narațiune. Probabil că trei sferturi dintre cei care citesc o carte sunt atenți la narațiune. Vor să afle povestea pentru că cea mai veche meserie din lume este aceea de a spune povești. «Stăpânul inelelor», o carte foarte grea și o traducere care a necesitat eforturi foarte mari. S-au vândut peste 100 de milioane de volume în toată lumea. Părerea mea este că filmul și cartea, în măsura în care sunt valoroase, nu fac decât să se potențeze reciproc.
Sigur că sunt diferențe foarte, foarte mari. Ca scriitor, pot spune că e imposibil să iei povestea dintr-o carte care are 200 și ceva de pagini și să o transformi, aceeași acțiune, într-un film ce are doar câteva ore. Lumea este atentă la concentrația narativă”, declară Dan Doboș, directorul Bibliotecii județene „Gheorghe Asachi” Iași.
„The Fault in Our Stars”, cartea care merită citită!
Dan Doboș dă un exemplu concret, și anume, cartea „The Fault in Our Stars”, pe care o recomandă tuturor celor care nu au citit-o și care au văzut doar filmul.
„Cartea e mult mai bogată în idei, mult mai sensibilă, mult mai tulburătoare și pune niște probleme pe care filmul nu le pune. Dar, în esență, eu cred că,filmele și cărțile se potențează unele pe altele”, spune Dan Doboș.
În general, cărțile care sunt ecranizate reprezintă o sursă de interes pentru tineri. Dan Doboș spune că există cărți care au succes, dar care pe el îl nedumeresc. Printre acestea se regăsesc „Jurnalul unui puști”, „Jurnalul unei puștoaice”, „Pisicile războinice” sau „Harry Potter”.
„Ele sunt recomandate copiilor pentru că la noi se crede că puterea de a te mira, puterea de a crede și de a citi despre copaci care vorbesc sau despre dragoni e asociată cu o oarecare tinerețe a spiritului. Adică, la noi, în cultura română, încă se consideră faptul că, dacă te fascinează un dragon care vorbește, ești un intelectual neterminat, te-ai oprit undeva la 16-17 ani. Desigur că eu nu pot să fiu de acord cu lucrul acesta”, menționează Dan Doboș.
Luând parte la o conversație despre filme și cărți cu Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași a încheiat subliniind faptul că acestea se potențează reciproc.