Joi, 22 iulie 2021, începând cu ora 12,30, revine în Studioul BZI LIVE părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vladiceni din Iaşi. Alături de îndrăgitul invitat săptămânal al emisiunii sunt alese întotdeauna teme de profund interes şi substanţa spirituală pentru credincioşi. De această dată, dialogul se va axa pe sărbătoare de Sfântul Ilie (de pe 20 iulie 2021) şi Sfânta Maria Magdalena, sărbătorita astăzi, 22 iulie, care era din seminţia lui Neftalim, din Magdala Galileei, un sat situat între oraşele Capernaum şi Tiberiada. De asemenea, vor fi abordate şi superstiţiile romanilor legate de sărbătorile Ilie Palie sau Focă.
Ilie-Palie şi Foca sunt două astfel de pseudo-sarbatori în care oamenii nu lucrează, de frica bolilor sau a focului
Ilie-Palie şi Foca sunt două astfel de pseudo-sarbatori în care oamenii nu lucrează, de frica bolilor sau a focului. Despre Ilie-Palie, ţinut pe 21 iulie, se spune că ar fi fratele, tatăl său vizitiul trăsurii de foc a Sfântului Ilie. În popor exista credinţa că toţi cei care muncesc îi această zi sunt „păliţi” (loviţi) chiar în ziua următoare de necaz sau boli grele. În ceea ce-l priveşte pe Sfântul Mucenic Foca, acesta a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din oraşul Sinope. Pamfil, tatăl lui, de meserie constructor de corăbii, şi mama sa, Maria, erau creştini. De aceea, conform Sinaxarului, încă din tinereţe, Sfântul Foca era plin de darul Duhului Sfânt: îi gonea pe diavoli din oameni şi tămăduia neputinţele. În timpul unei persecuţii împotriva creştinilor, declanşate de împăratul Traian, Sfântul Mucenic Foca a fost prins şi supus torturilor şi, în cele din urmă, a primit moarte martirică. Sfintele sale moaşte au fost mutate din Sinope la Constantinopol, în ziua de 23 iulie 403 sau 404. Deşi ziua de 23 iulie nu este trecută în calendar cu cruce roşie, în lumea satului oamenii o ţin, pentru a se apăra de foc. Bătrânii spun că Foca pedepseşte cu arşiţă şi grindină, în cazul în care sărbătoarea nu se cinsteşte şi, de aceea, în această zi nu se aprinde focul şi nu se coace pâine în cuptor. Tradiţia spune că Sfântul Foca umbla prin cer într-un car de foc, purtând în mână un bici care arde, aşteptând cu nerăbdare ziua pomenirii sale. De aceea, Dumnezeu îi spune de ea abia când aceasta a trecut, pentru că el să nu pârjolească pământul.
Urmaritorii nostri pot adresa intrebari la rubrica comentarii, accesand www.bzi.ro sau, in direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare productie media strangand zeci de mii de vizualizari