Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Creșterea nivelului de zahăr din sânge poate reduce beneficiile exercițiilor fizice
Creșterea nivelului de zahăr din sânge poate reduce beneficiile exercițiilor fizice

Creșterea nivelului de zahăr din sânge poate reduce beneficiile exercițiilor fizice

22 iul. 2020, 09:37,
în Sanatate

Diabetul reduce eficienta exercitiilor fizice. Fiecare medic recomandă exerciții fizice aerobice regulate, deoarece o formă fizica buna este importantă pentru obținerea unei sănătăți generale mai bune. Însă oamenii de știință ai Centrului de Diabet zaharat Joslin au descoperit acum că unele beneficii ale exercițiului aerob pot fi amortizate de nivelurile mai mari decât cele normale ale glicemiei, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperglicemie.

Aceste beneficii diminuate sunt observate la modelele de șoareci și la oameni cu hiperglicemie cronică, care se află în gama „prediabet”, spune cercetatorul Sarah Lessard. De asemenea, studiul a arătat că această trăsătură inadaptativă este independentă de obezitate și de nivelurile de insulină din sânge.

Studiile clinice au demonstrat că persoanele cu diabet sau cu un nivel cronic ridicat de zahăr in sânge se luptă pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a face exerciții în comparație cu persoanele cu nivel normal de zahăr din sânge, noteaza medicalxpress.com. „Ideea din spatele acestui studiu a fost să vedem dacă inducem glicemie ridicată la șoareci, le vom afecta capacitatea de a-și îmbunătăți capacitatea aerobă?” spune Lessard. Studiul a urmărit, de asemenea, descoperirea mecanismelor care pot duce la un nivel scăzut de beneficii obtinute prin sport la persoanele cu hiperglicemie.

Diabetul reduce eficienta exercitiilor fizice

Echipa ei a folosit două modele de șoareci care reflectă cele două cauze majore ale hiperglicemiei la om. Un grup de șoareci a consumat o dietă occidentală, bogată în zahăr și grăsimi saturate, ceea ce a provocat o creștere în greutate în plus față de hiperglicemie. Celălalt grup a fost modificat pentru a produce mai puțină insulină, ceea ce a provocat creșteri similare ale zahărului din sânge ca dieta occidentală, chiar dacă șoarecii au mâncat o dietă mai scazută în zahăr și grăsimi și au menținut greutatea normală a corpului. Ambele grupuri au fost supuse unui protocol de antrenament în care au alergat pentru a-și spori capacitatea fizica.

În ambele grupuri hiperglicemice, animalele au parcurs aproximativ 500 de kilometri pe parcursul studiului, dar, în medie, nu au reușit să își îmbunătățească capacitatea de exerciții în comparație cu șoarecii cu niveluri mai mici de zahăr din sânge, spune Lessard.

Analizând mai detaliat mușchii scheletici la acești șoareci, ea și colegii ei au observat că mușchiul nu se adapteaza la exercitii așa cum ar face în mod normal mușchiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *