Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Diabetul în timpul sarcinii poate crește riscul de boli de inimă
Diabetul în timpul sarcinii poate crește riscul de boli de inimă

Diabetul în timpul sarcinii poate crește riscul de boli de inimă

01 feb. 2021, 18:34,
în Sanatate

Femeile cu antecedente de diabet în timpul sarcinii (diabet gestațional) au de două ori mai multe șanse până la jumătatea vieții să dezvolte calciu în arterele cardiace – un predictor puternic al bolilor de inimă – chiar dacă nivelurile sănătoase de zahăr din sânge au fost atinse la mulți ani după sarcină, potrivit unei cercetari publicate în Circulation al American Heart Association.

Diabetul gestațional, care reprezinta un nivel ridicat de zahăr in sânge (intoleranță la glucoză) aparut pentru prima dată în timpul sarcinii, afectează aproximativ 9% din sarcinile din SUA și până la 20% în întreaga lume. După sarcină, femeile care au avut diabet gestațional prezintă un risc mai mare de a dezvolta prediabet sau diabet de tip 2, condiții care sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Studiile anterioare au descoperit un risc mult mai mare de boli de inimă la femeile cu antecedente de diabet gestațional care au dezvoltat ulterior diabet de tip 2. Cu toate acestea, a rămas neclar dacă riscul bolilor de inimă la femeile cu antecedente de diabet gestațional a fost mai mic pentru femeile care au atins niveluri sănătoase de glucoză sau care au dezvoltat prediabet la jumătatea vieții, noteaza Medical Xpress.

De ce diabetul în timpul sarcinii poate crește riscul de boli de inimă?

În 2018, Colegiul American de Cardiologie/American Heart Association Cholesterol Clinical Practice Guidelines a specificat că un istoric de diabet gestațional sporește riscul femeilor de acumulare de calciu pe artere, care duce la boli cardiovasculare.

Folosind date din studiul multicentric, potențial, pe 30 de ani, a dezvoltării riscului de arteră coronariană la adulți tineri (CARDIA), cercetătorii au investigat dacă atingerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge după sarcină ar atenua riscul crescut de boli cardiovasculare care este asociat cu un istoric de diabet gestațional.

„CARDIA este primul studiu care evaluează riscul bolilor de inimă la femeile cu antecedente de diabet gestațional, comparativ cu cele fără diabet gestațional, în funcție de nivelul zahărului din sânge”, a spus Erica P. Gunderson, epidemiolog și cercetător științific principal la Divizia de cercetare a Kaiser Permanente din Oakland, California.

Studiul CARDIA a înscris peste 5.100 de bărbați și femei din SUA care aveau vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani la începutul studiului, în 1985. Noua analiză include aproximativ 1.100 de femei (49% femei negre și 51% femei albe) fără diabet de tip 1 sau tip 2 care au născut ulterior, cel puțin o dată, în perioada de studiu de 25 de ani, care s-a încheiat în 2011. Au fost efectuate teste de sânge dinainte si după sarcini, la intervale de cinci ani pentru a determina dacă femeile au avut niveluri normale de zahăr din sânge, creșteri intermediare ale zahărului (prediabet) sau au dezvoltat diabet de tip 2 evident. Scanările cardiace au fost efectuate pentru a măsura calciuul arterei coronare, un predictor puternic pentru bolile de inimă, la examenele de 15, 20 și 25 de ani de la momentul inițial.

Concluziile studiului

La urmărirea de 25 de ani, vârsta medie a participanților era de 48 de ani, iar 12% dintre femeile din studiu au avut o sarcină complicată de diabet gestațional. Analiza prospectivă a constatat:

Femeile cu antecedente de diabet gestațional au avut un risc de două ori mai mare de calcificare a arterei coronare, indiferent dacă au avut un nivel sănătos de zahăr din sânge, prediabet sau diabet de tip 2.

Atingerea nivelului sănătos de zahăr din sânge după sarcină nu a scăzut riscul de a dezvolta boli cardiovasculare la jumătatea vieții, la femeile cu diabet gestațional anterior.

Dintre femeile cu diabet gestațional anterior, 36% au dezvoltat prediabet și 26% au dezvoltat diabet de tip 2, comparativ cu 35% și 9% dintre femeile fără antecedente de diabet gestațional.

25% dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional au avut un anumit nivel de calciu în artera coronariană, comparativ cu 15% dintre femeile care nu au avut niciodată diabet gestațional.

„Am fost surprinși să descoperim că femeile cu antecedente de diabet gestațional prezintă un risc semnificativ mai mare de calcificare a arterei cardiace, chiar dacă mențin nivelurile normale de zahăr din sânge după sarcină”, a spus Gunderson.

Evaluarea riscului pentru boli de inima

Constatarile noastre reprezinta o schimbare in aceasta paradigma, aratand ca glicemia normala dupa diabetul gestational este in continuare legata de un risc mai mare de calciu in artera coronara, noteaza autorii.

Evaluarea riscului pentru boli de inima nu ar trebui sa astepte pana cand o femeie a dezvoltat prediabet sau diabet de tip 2, a spus Gunderson.

„Diabetul și alte probleme de sănătate care se dezvoltă în timpul sarcinii servesc drept inițiale ale riscului viitor al bolilor cronice, în special al bolilor de inimă. Sistemele de îngrijire a sănătății trebuie să integreze istoricul individului de diabet gestațional în dosarele de sănătate și să monitorizeze factorii de risc pentru bolile de inimă, precum și testarea recomandată pentru diabetul de tip 2 la aceste femei la intervale regulate, ceea ce este esențial pentru a viza eforturile de prevenire.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024