O dietă dezechilibrată este asociată cu un dezechilibru în microbiota intestinală, care promovează diabetul de tip 2.
Bacteriile prezente în microbiota intestinală sunt esențiale, nu numai pentru digestia noastră, ci și pentru echilibrul întregului corp. Funcționarea lor respectă o anumită logică care nu trebuie deranjată, altfel există riscul ca anumite patologii să se dezvolte pe termen lung.
Într-adevăr, bacteriile intestinale produc compuși organici, metaboliți, care pot avea un impact asupra sănătății dacă sunt prezenți în cantități prea mari sau prea mici în organism. Studii recente au explicat deja că întreruperea microbiotei poate promova diabetul de tip 2.
Mai multe căi sunt discutate în jurul modificării acestei microbiote. Un studiu a arătat deja că o cantitate mai mică de bacterii care produc un acid gras cunoscut pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină, butiratul, este asociată cu un risc mai mare de diabet.
În alte studii mai recente, cercetătorii au reușit să verifice dacă și alți acizi grași au fost implicați în acest proces de blocare a acțiunii insulinei, mai ales atunci când crește nivelul propionatului de imidazol.
Diabetul de tip 2, favorizat de o dereglare a microbiotei: importanța unei diete echilibrate
Un nou studiu, publicat în Nature Communications, face parte dintr-un proiect global, numit Métacardis. Obiectivul este de a înțelege relația dintre microbiota intestinală și diferite patologii. 1990 de pacienți din Franța, Danemarca și Germania sunt studiați în această cercetare. Rezultatele confirmă ceea ce a fost deja observat: modificările compoziției microbiotei intestinale duc la creșterea nivelului sanguin de propionat de imidazol. Se știe că această moleculă face ca celulele din corp să fie rezistente la insulină și să crească riscul de diabet de tip 2.
„O modificare a microbiotei intestinale perturbă metabolismul histidinei, un aminoacid găsit în multe alimente. Acest lucru duce la niveluri ridicate ale unui metabolit: imidazol propionat. Această moleculă blochează acțiunea insulinei, împiedicându-i să reducă cantitățile de zahăr din sânge”, precizeaza Inserm (Franta).
În concluzie: a avea o microbiotă în condiții de sănătate precară amenință un întreg echilibru, compus din diverși acizi grași. Implicata în această tulburare, o dietă puțin variată nu îmbogățește microbiota și chiar o sărăcește. Cercetătorii amintesc astfel importanța unei diete echilibrate, în ciuda problemelor legate de supraponderalitate.