Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Diabetul de tip 2, diagnosticat prin simpla strângere de mână
Diabetul de tip 2, diagnosticat prin simpla strângere de mână

Diabetul de tip 2, diagnosticat prin simpla strângere de mână

05 sept. 2020, 11:41,
în Sanatate

Diabetul de tip 2 poate fi diagnosticat prin simpla strângere de mână. Rezultatele unui studiu recent arată că analizarea strângerii de mână ar putea fi un indicator de risc pentru diabetul de tip 2 și, astfel, ar putea servi drept instrument de detectare precoce a acestei boli atât la bărbați, cât și la femei.

Forța de prindere este o măsurare rapidă și ușoară a puterii maxime voluntare a mâinii. Acest lucru poate fi folosit pentru a depista sarcopenia, o scădere treptată și generalizată a masei musculare, a forței și a performanței musculare, printr-un dinamometru, și chiar pentru artrita reumatoidă, așa cum recomandă cercetătorii într-un studiu publicat în revista Science Direct, potrivit Sante Magazine.

Diabetul de tip 2, diagnosticat prin simpla strângere de mână

Ce se întâmplă dacă acest test ar putea fi folosit și ca instrument de screening rapid și ieftin pentru a ajuta medicii să identifice pacienții cu risc de diabet de tip 2?

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au măsurat forța de prindere musculară a 776 de bărbați și femei fără antecedente de diabet de tip 2 pe o perioadă de 20 de ani și au estimat că riscul de a dezvolta boala a fost redus cu aproximativ 50% pentru fiecare unitate de forță suplimentară. Echipa științifică a dorit să sublinieze că până acum dovezile nu erau clare cu privire la relația dintre forța de prindere și diabetul de tip 2, deși reducerea forței musculare, care poate fi măsurată prin rezistența la aderență, a fost întotdeauna legată de moartea timpurie, bolile cardiovasculare, cel mai mare criminal din lume.

Într-o revizuire anterioară a zece studii publicate pe acest subiect, aceiași cercetători au arătat că persoanele cu rezistență mai mare la aderență au un risc redus cu 27% de a dezvolta diabet de tip 2. Ei au dorit să testeze ipoteza prin măsurarea puterii participanților cu vârsta cuprinsă între 60 și 72 de ani pe o perioadă de 20 de ani folosind un dinamometru cu mâner. Pacienții au fost rugați să strângă mânerul dinamometrului cu mâna cu un efort izometric maxim și să țină efortul timp de 5 secunde, iar rezultatele au arătat că există o asociere puternică.

Diabetul de tip 2 la femeile ar fi mai usor de diagnosticat decat la barbati

Această asociere a persistat chiar și după luarea în considerare a mai multor factori stabiliți care pot afecta diabetul de tip 2, cum ar fi vârsta, antecedentele familiale de diabet, activitatea fizică, fumatul, hipertensiunea, circumferința taliei și înălțimea. Și combinarea datelor privind rezistența la aderență cu acești factori deja cunoscuți pentru a promova apariția acestei boli a permis o predicție de risc îmbunătățită, spun cercetătorii. Aceste rezultate sunt importante, deoarece echipa științifică consideră că acestea pot avea implicații pentru dezvoltarea de strategii de prevenire a diabetului de tip 2 de către autoritățile publice.

„Măsurarea strângerii de mână este simplă, ieftină și nu necesită resurse speciale, ar putea fi utilizată la identificarea timpurie a persoanelor cu risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2”, spune Setor Kunutsor, autor director al studiului.

Foarte important, rezultatele par să fie mai accentuate la femei, sugerând că acestea ar fi mai susceptibile de a beneficia de acest instrument. Cu toate acestea, cercetătorii doresc să efectueze studii suplimentare pe un grup mai mare de oameni, pentru a confirma descoperirea lor și pentru a afla dacă îmbunătățirea forței musculare prin antrenament de rezistență poate reduce acest risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *