Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Diabetul de tip 2: care sunt cauzele și tratamentele pentru această boală
Diabetul de tip 2: care sunt cauzele și tratamentele pentru această boală

Diabetul de tip 2: care sunt cauzele și tratamentele pentru această boală

21 dec. 2020, 06:45,
în Sanatate

Aproximativ 90% dintre diabetici sunt afectați de diabetul de tip 2. În majoritatea cazurilor, afectează persoanele în vârstă, dar tot mai mulți tineri dezvoltă această afecțiune. O predispoziție genetică sau o igienă deficitară a vieții îi pot favoriza apariția. Diabetul de tip 2: care sunt cauzele și tratamentele pentru această boală?

Diabetul se caracterizează printr-un exces de zahăr în sânge și, prin urmare, un nivel ridicat de glucoză. Există două tipuri de diabet: 1 și 2. Aproape 90% dintre pacienți sunt afectați de tipul 2. În general, afectează persoanele în vârstă, dar sunt identificate din ce în ce mai multe cazuri la adulții tineri și adolescenți. Două anomalii sunt responsabile pentru diabetul de tip 2:

  • insulinopenie: pancreasul produce încă insulină, dar într-o cantitate redusă
  • rezistență la insulină: insulina nu funcționează bine în organism

Diabetul de tip 2: care sunt simptomele

Diabetul de tip 2 apare de obicei la persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste. În majoritatea cazurilor, este diagnosticat târziu, aproximativ cinci până la zece ani mai târziu. Această patologie progresează lent, fără ca vreun semn clinic să avertizeze prezența sa. Acesta este adesea detectat printr-un test de sânge sau în timpul complicațiilor medicale.

Care sunt cauzele diabetului de tip 2

Factorii legați de genetică pot promova apariția diabetului de tip 2: în funcție de preponderența familiei, unele persoane sunt mai susceptibile de a o avea. În unele familii, această boală afectează mai multe generații.

Un alt factor care contribuie: un stil de viață deficitar. Diabetul de tip 2 este puternic încurajat consumând prea mult zahăr și grăsimi. Lipsa activității fizice și stilul de viață sedentar sunt, de asemenea, responsabile pentru apariția acestuia. Persoanele care sunt supraponderale sau obeze sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2.

Copiii, prin consumul excesiv de băuturi răcoritoare și alte băuturi zaharate, precum și dispariția mersului pe jos și a jocurilor în favoarea recreerii pe ecrane, nu mai sunt scutiți de aceasta afectiune.

Luarea anumitor medicamente, cum ar fi neurolepticele, care sunt utilizate pentru efectele lor calmante, poate declanșa diabetul de tip 2. Persoanele cu hipertensiune arterială și colesterol ridicat pot fi, de asemenea, afectate de această boală.

Care sunt complicațiile diabetului de tip 2?

Pe termen lung, diabetul de tip 2 poate provoca complicații grave, cum ar fi:

  • ateroscleroza: această patologie afectează mucoasa interioară a arterelor și poate duce la infarct miocardic, accidente cerebrovasculare (accident vascular cerebral) sau chiar arterită a membrelor inferioare.
  • alterarea micro-vaselor: acestea sunt cauza retinopatiilor, deteriorării retinei care provoacă tulburări de vedere sau chiar orbire, neuropatii periferice, insuficiență renală, boli hepatice și tulburări de vindecare.
  • neurodegenerare: se caracterizează prin deteriorarea sau pierderea neuronilor. Prin urmare, această patologie împiedică buna funcționare a creierului.

Diabetul de tip 2: cum este diagnosticat

Pacienții cu diabet de tip 2 prezintă rareori manifestări clinice. Prin urmare, diagnosticul este dificil. Pentru a detecta această boală, pacientului i se măsoară nivelul zahărului din sânge pe stomacul gol (de obicei dimineața). Sunt posibile trei rezultate:

  • 1 g/l: nivelul zahărului din sânge este normal și diabetul nu este detectat
  • Între 1,10 și 1,26 g/l: pacientul este considerat prediabetic
  • 1, 27 g/l sau mai mult: se declară diabetul

Pentru a confirma diagnosticul, sunt evaluați alți indicatori, cum ar fi glicemia după masă, glicemia indusă și nivelul de hemoglobină glicată.

Care sunt tratamentele pentru diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 poate fi tratat, dar nu poate fi vindecat. Un stil de viață sănătos limitează riscul de complicații grave. Pierderea în greutate atunci când este necesar, activitatea fizică regulată și o dietă echilibrată ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Pe lângă măsuri de igienă și dietetice bune, tratamentele antidiabetice orale sau injectabile pot reduce efectele diabetului de tip 2. Când deficiențele de insulină devin prea severe, injecțiile cu insulină sunt oferite pacienților.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Ţara europeană care intră în faliment imobiliar, românii sunt afectaţi. Preţurile au scăzut
observatornews.ro
Despăgubirile primite de un român, lăsat fără permis 2 ani după un drugtest greşit. "Mi-a ieşit opiu"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
SportpeSurse
Strigătul de disperare al lui Rică Răducanu: "Nu mă mai invită nimeni pe nicăieri! Gică Hagi nu m-a chemat la nunta fiului"
Playtech.ro
Ţara europeană care intră în faliment imobiliar, românii sunt afectaţi. Preţurile au scăzut
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Cum să slăbești 30 de kilograme în 6 luni. Mihaela Bilic spune că e garantat cu acest aliment: Stomacul nu știe să numere calorii, așa că l-am păcălit
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a mai trimis la Monitorul Oficial o lege crucială, Se dau 2.250 de lei pentru românii cu vîrsta sub 45 de ani DOCUMENT
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`