Cercetătorii japonezi au stabilit o legătură între o baie fierbinte și reducerea anumitor factori de risc la persoanele cu diabet de tip 2. Băile fierbinți ar reduce glicemia, s-a stabilit la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, eveniment la care au fost dezvăluite noi cercetări privind diabetul de tip 2.
Cercetătorii spun că expunerea regulată la căldură în timpul unei băi fierbinți este asociată cu un efect benefic asupra factorilor de risc pentru diabetul de tip 2, inclusiv hemoglobina glicată. Acest studiu a fost realizat de Dr. Hisayuki Katsuyama, de la Spitalul Kohnodai, Ichikawa, Chiba (Japonia) și echipa sa.
Băile fierbinți reduc glicemia
Nu este prima dată când știința analizează impactul căldurii asupra pacienților diabetici. Într-adevăr, studiile anterioare confirmaseră că utilizarea saunelor și a căzilor cu hidromasaj ar putea îmbunătăți controlul glicemiei și procentul de grăsime corporală, potrivit Sante Magazine. Dar, până în prezent, niciun studiu cu un numar mare de pacienți nu a examinat efectele căzii cu hidromasaj asupra parametrilor metabolici la pacienții cu diabet de tip 2 într-un cadru real. După cum ne amintește comunicatul de presă, în Japonia, majoritatea reședințelor sunt echipate cu o cadă cu hidromasaj. Acolo, baia face parte dintr-un obicei tradițional și de zi cu zi.
Datorită unui chestionar, cercetătorii au adunat informații despre 1297 de pacienți diabetici. Apoi, participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de frecvența cu care s-au spalat: patru sau mai multe băi pe săptămână, între una și patru băi pe săptămână și mai puțin de o baie pe săptămână. În total, oamenii de știință au arătat că frecvența medie de scăldat a fost de 4,2 ori pe săptămână, iar timpul mediu de scăldat a fost de 16 minute. Au constatat scăderea greutății corporale, indicele de masă corporală (IMC), circumferinței taliei, tensiunii arterialw diastolicw și hemoglobinwi glicate în asociere cu frecvența crescută a scăldatului.
IMC mai mic
Mai exact, o analiză statistică ulterioară a identificat frecvența bailor ca un factor determinant semnificativ al hemoglobinei glicate după ajustarea în funcție de vârstă, sex, IMC, utilizarea insulinei și numărul de medicamente pe cale orală ingerat, cu diferențe semnificative între grupuri. Într-adevăr, cei care au facut bai dese au avut o medie HbA1c de 7,10%, grupa 2 de 7,20% și grupa 3 de 7,36%.
Frecvența băilor fierbinți in căzile cu hidromasaj a fost, de asemenea, un factor determinant independent al IMC după ajustarea în funcție de sex și vârstă. IMC a fost cel mai scăzut în grupul 1, urmat de grupul 2 și apoi 3. În mod similar, reducerile tensiunii arteriale diastolice au fost, de asemenea, asociate cu frecvența crescută a bailor.
„Rezultatele noastre indică faptul că expunerea zilnică la căldura cu hidromasaj are influențe benefice asupra factorilor de risc cardiovascular la pacienții cu diabet de tip 2”, au concluzionat autorii acestei cercetări.