Diabetul este o boală parşivă, care afectează din ce în ce mai multe persoane. Ea duce la creşterea nivelului de zahăr din sânge, adică glicemia. În cazul diabetului de tip 2, celulele din organismul nostru nu reacţionează aşa de bine la insulină. Aceasta este hormonul care transportă zahărul din sânge în celule. Totuşi, lista de simptome de diabet e diferită la bărbaţi şi femei.
Trebuie spus, în primul rând, că această afecţiune cronică e depistată, de cele mai multe ori, când simptomele sunt deja evidente. Iată lista de simptome la care să fii atent:
- oboseală accentuată (apare din cauză că energia produsă de glucoză nu ajunge în celulele oranismului);
- vedere încețoșată (e cauzată de nivelul ridicat de glucoză, care, într-adevăr rar, poate deteriora vasele de sânge de la nivel ocular);
- iritații/mâncărimi în zona genitală, infecții intime (din cauza zahărului din urină, se creează mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor dăunătoare);
- pierderea vederii (în momentul în care celulele nu primesc suficientă glucoză, grăsimile sunt folosite drept sursă de energie);
- urinare excesivă sau sete extremă. Prima este o modalitate prin care organismul elimină zahărul din sânge. Setea extremă apare din cauza urinării frecvente.
Atenţie! Simptomele de mai sus apar la unele persoane abia atunci când nivelul de glucoză din sânge este foarte mare.
Diabet: lista de simptome diferite la bărbaţi şi femei
Cu ce s-ar deosebi diabetul la bărbaţi şi femei? Ei bine, în cazul femeilor pot apărea: prurit, piele uscată, candidoză, infecţii ale tractului urinar.
La bărbaţi sunt semnalate următoarele simptome specifice: scăderea forţei musculare, scăderea libidoului, disfuncţie erectilă.
Cauzele apariţiei diabetului
Iată care sunt cele mai comune cauze care duc la apariţia diabetului de tip 2:
- factori genetici;
- stil de viaţă (fumat, alimentaţie bogată în zaharuri, obezitate, lipsa de activitate fizică);
- mecanisme autoimune.
Când vine vorba despre diabetului de tip 1, doctorii afirmă că nu se cunosc exact cauzele. Cert este că, dintr-un motiv necunoscut, sistemul imunitar distruge celulele pancreatice care produc insulina.