Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Diabet: axa intestin-creier joacă un rol major
Diabet: axa intestin-creier joacă un rol major

Diabet: axa intestin-creier joacă un rol major

10 oct. 2020, 12:58,
în Sanatate

La persoanele cu diabet de tip 2, comunicarea dintre intestin și creier nu este optimă, rezultând o reglare slabă a nivelului de zahăr din sânge, spun cercetătorii. De asemenea, acestia au descoperit că o lipidă produsă de organism ajută la prevenirea acestei disfuncții și la reglarea nivelului de zahăr, îmbunătățind astfel diabetul și inflamația intestinală. Aceste descoperiri sunt majore, deoarece astăzi prevalența diabetului crește rapid în lume. Asadar, iata de ce axa intestin-creier joacă un rol major in caz de diabet?

Ar trebui să fim mai atenti la intestinele noastre, „al doilea creier”, pentru a lupta împotriva diabetului! De câțiva ani, cercetătorii de la Inserm și Universitatea din Louvain s-au interesat de mecanismele moleculare și celulare ale acestei părți a corpului în vederea înțelegerii cauzelor dezvoltării diabetului de tip 2, care afectează 90% din diabetici și mai ales pentru a identifica noi ținte terapeutice. În revista științifică GUT, aceștia susțin că au descoperit o lipidă care blochează comunicarea dintre intestin și creier, prevenind o reglare adecvată a zahărului și provocând rezistență la insulină la persoanele cu diabet, noteaza Sante Magazine.

Oamenii de știință au fost interesați în special de axa intestin/creier, care joacă un rol major în reglarea zahărului din sânge. În timpul mesei, intestinul (numit al doilea creier datorită neuronilor care îl compun) se contractă și digeră alimentele. Zahărul și grăsimile intră în organism, nivelurile cresc în sânge. Apoi organismul folosește sau stochează acest zahăr și grăsimi, dar la o persoană cu diabet acest proces funcționează defectuos și nivelul de zahăr numit zahăr din sânge crește anormal. Ei au observat că intestinul, atunci când digeră, trimite un semnal către creier pentru a ști ce să facă cu grăsimile și zaharurile în cauză.

Când intestinul nu trimite semnalul corect către creier

De ce axa intestin-creier joacă un rol major in caz de diabet?Într-un context normal, creierul trimite un mesaj către diferitele organe (ficat, mușchi, țesut adipos etc.), astfel încât să se poată pregăti pentru a reduce nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge. Dar ce se întâmplă cu o persoană cu diabet? Acest mecanism nu funcționează bine. Într-adevăr, intestinul are probleme și nu trimite un semnal către creier. În cauză, o hipercontractilitate a intestinului, care frământă comunicarea cu creierul, observă cercetătorii. Zahărul rămâne în sânge și există hiperglicemie. Acest mecanism are, de asemenea, un impact asupra acțiunii insulinei: dacă nu există mesaj, nu există acțiune a insulinei.

Prin urmare, acest fenomen duce la rezistența la insulină, adică o scădere a răspunsului celular și tisular la insulină. Cercetătorii au încercat apoi să înțeleagă această hipercontractilitate mai îndeaproape, observând diferențele în constituția intestinului, precum și acțiunea prebioticelor din microbiotă la șoarecii normali și diabetici. Rezultate? Ei au descoperit că o anumită lipidă a fost grav deficitară la șoarecii diabetici, dar și la diabetici atunci când este prezentă în mod natural în intestinele pacienților sănătoși. Prin urmare, echipa a testat impactul acestei molecule asupra utilizării zaharurilor, contracției intestinului și, prin urmare, a diabetului.

Bacteriile intestinale joacă un rol important

Echipa științifică a descoperit atunci că această lipidă ar fi cheia restabilirii utilizării zahărului, acționând direct asupra acestui „al doilea creier”.

„Am descoperit și am înțeles cum bacteriile din intestinul nostru joacă un rol important în modificarea producției de lipide și, prin urmare, restabilesc comunicarea perfectă între intestin și creier”, subliniază cercetătorii. Unele dintre aceste lipide sunt, prin urmare, mesageri esențiali care acționează asupra țintelor specifice din cel de-al doilea creier (encefaline sau receptori opioizi). Avantajul constă și în posibilitatea administrării lor pe cale orală sau a modificării producției lor de către organism. Aceste căi sunt în studiu.”

Folosind aceeași abordare, au contribuit și la descoperirea unei noi lipide care scade inflamația intestinală. Această lipidă este produsă direct de anumite bacterii intestinale, identificate și în acest studiu: cele două abordări, fie lipidele, fie una sau mai multe bacterii, ar putea servi drept țintă terapeutică.

Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
redactia.ro
Răsturnare de situație. Un lider important PSD anunță că-l susține pe Nicușor Dan
Bugetul.ro
Se închide Lidl! Anunțul oficial a fost făcut de autorități în cazul unuia dintre magazinele care aparțin celebrului retailer german
a1.ro
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
observatornews.ro
Localitatea din România lovită de o tornadă. Specialiştii spun că de vină pentru asta sunt schimbările climatice
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Coșmar meteo. Veste de ultimă oră de la ANM
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Afacerea prosperă pe care Mircea Lucescu o are în inima României. Venituri colosale pentru selecționerul României
Playtech.ro
Temperatura la care să speli lenjeriile de pat pentru a scăpa de acarieni. Trucul hotelurilor de lux
Dailybusiness.ro
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
RomaniaTV
Răsturnare de situaţie, cum arată ultimul SONDAJ pentru turul II al alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CCR, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre primul tur al alegerilor prezidenţiale. DECIZIA care schimbă tot!
redactia.ro
Ce a putut să-i spună George Simion lui Lucian Mîndruță atunci când s-au întâlnit la un eveniment după alegeri. Răspunsul politicianului l-a uluit pe jurnalist
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`