Diabetul este o boală metabolică cronică caracterizată prin hiperglicemie, adică prea mult zahăr în sânge. Vorbim de diabet atunci când glicemia (nivelul zahărului din sânge, deci) este mai mare sau egal cu 1,26 g/l pe stomacul gol. Iata cele 5 semne care ar trebui să vă alerteze in caz de diabet!
Inima problemei este insulina, un hormon produs de pancreas. Rolul său este dublu: pe de o parte, permite celulelor corpului să capteze zahărul care circulă în sânge și să-l folosească pentru a-l transforma în energie; pe de altă parte, permite depozitarea zahărului nefolosit în ficat sau în celulele adipoase.
În diabet, insulina fie nu mai este produsă (diabet de tip 1), fie nu este suficient de eficientă în reglarea glicemiei (diabet de tip 2).
Senzație de sete
Pentru a scăpa de excesul de zahăr din sânge, organismul respinge o parte din acesta prin urinare mai frecventă. Apoi intervine deshidratarea care duce la sete excesivă.
Mâncărime
Mâncărimea este destul de frecventă la diabetici. Acest prurit rezultă din deteriorarea sistemului nervos, care provoacă senzații de arsură, iritație și furnicături.
Oboseală și somnolență
Persoanele cu diabet au un nivel ridicat de zahăr în sânge, care nu se curge în celule. Drept urmare, corpul va rămâne fără energie și diabetul se poate simți foarte slab.
Sforăitul și apneea de somn
Oricât de banal ar fi, sforăitul poate fi cauza multor patologii, mai mult sau mai puțin periculoase. La diabetici, în special la cei supraponderali, apneea de somn este frecventă. Respirația bolnavului se oprește în timpul nopții provocând dificultăți de respirație și sforăit.
Transpirație profundă
Când glicemia scade brusc, rezultă adesea transpirații reci sau transpirații abundente, mai ales noaptea. Pentru a lupta împotriva lipsei de zahăr, organismul secretă apoi substanțe precum adrenalina și noradrenalina care provoacă transpirație.
Dacă credeți că ați putea fi afectat, discutați cu medicul dumneavoastră. Acesta vă va recomanda un test de sânge pentru a vă măsura nivelul glicemiei.