DGASPC Iaşi şi Hope and Homes for Children dau startul construcţiilor pentru prima casă de tip familial din municipiu. Hope and Homes for Children alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași și Kaufland România dau startul evenimentului prin care vor începe lucrările de construcție a primei case de tip familial din municipiul Iași, situată pe strada Hatman Șendrea.
DGASPC Iaşi şi Hope and Homes for Children dau startul construcţiilor pentru o casă de tip familial
După finalizarea lucrărilor, în această casă vor locui 12 copii din Centrul de Plasament „Ion Holban”, Iași, aflat în proces de închidere în baza parteneriatului dintre Hope and Homes for Children, DGASPC Iași și Consiliul Județean Iași. Evenimentul are loc luni, 29 iunie 2020, începând cu ora 13:00, în Str. Hatman Șendrea nr. 2 A, Iași.
”În centrele de plasament unde lucrurile se întâmplă colectivist, fiecare copil are un spaţiu particularizat, personal. Comunicarea cu colegii şi cu membrii personalului este mult mai fluidă, mai naturală. Participă la pregătitul mâncării, la întreţinerea casei. Practic noi ne dorim ca ei să dobandeaza din adolescenţă abilităţi de trai independent atunci când sunt puşi să-şi facă un destin, o viaţă a lor.
Lucrăm mult să ajungem la un astfel de moment, durează ani, vorbim mult despre aceste medii. Aceste case, din machetă, sunt case normale, nu seamănă deloc cu instituţii, clădiri mari. Dorim să fie în rând cu casele pe care fiecare om doreşte să le facă.”, a declarat Radu Tohatan de la Asociaţia Hope and Homes for Children.
La eveniment vor participa:
Reprezentanți ai Consiliului Județean Iași și DGASPC Iași
Ștefan Dărăbuș, Director național, Hope and Homes for Children
Anna – Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România
Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children și DGASPC Iași
Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children și DGASPC Iași pentru închiderea Centrului de Plasament „Ion Holban” a fost semnat în anul 2015. În prezent, în acest centru locuiesc 65 de copii, fiecare copil fiind evaluat individual de către specialiștii Hope and Homes for Children în încercarea de a găsi alternativele de locuire și îngrijire cele mai potrivite după închiderea centrului. Până la finalul anului 2021, 12 dintre copii se vor muta în prima casă de tip familial dezvoltată de Hope and Homes for Children și Kaufland România în cadrul proiectului de închidere a Centrului de Plasament „Ion Holban”, Iași. Alți 12 copii se vor muta în cea de a doua casă de tip familial din Iași care urmează să fie construită.
„În anul 2000 erau 5000 de copii în sistemul rezidenţial în ordinul măsurilor de protecţie. La ora actuală avem în jur de 800. În centrele rezidenţiale de tip vechi mai locuiesc circa 400, restul de 400 sunt în apartamente sau module de tip familial. Astăzi încercam să dăm startul lucrărilor. Parteneriatul nostru cu HHC România durează de câţiva ani. Am reuşit să închidem două centre cu ajutorul lor într-un parteneriat public privat. Direcţia sprijinită de Consiliul Judeţean. Avem şase proiecte prin programul naţional regional cu exact acelaşi scop, de a închide centrele rezidenţiale de tip clasic şi de a construi aceste module de tip familial pentru maxim 12 copii.
În aceste centre se observă o altă dezvoltare a copiilor şi prin faptul educatorii au mai mult timp pentru fiecare dintre ei. Fiecărui copil trebuie acordată atenţia cuvenită. Copiii stau până la 18 ani, dar şi până la 26 de ani în cazul în care urmează cursuri universitare, cu susţinerea financiară din partea direcţiei.”, a declarat Florin Ion, director DGASPC Iași.
Câte case de tip familial sunt în România
Pe teritoriul României sunt 110 – 112 case de tip familial. Acestea sunt dedicate copiilor cu nevoie speciale, fizice, psihice. În acestea vor locui maximum 10 – 12 copii. Managerul asociației își dorește să închidă toate centrele mari de plasament.
„Astăzi inauguram practic şantierul celei de-a cincea casă pe care organizaţia o are în judeţul Iaşi. Vrem să închidem centrul Holban, în cadrul căruia vrem să dezvoltăm 3 case de tip familial: una aici, una în Codrescu şi una în localitatea Miroslava. Ea este dedicată pentru 10-12 copii cu nevoi speciale, fizice, psihice. Sperăm că anul viitor, în toamna, prin vara să finalizăm pentru a oferi copiilor. În ţara avem în jur de 110 – 112 în toată ţara. Avem alte 9 în construcţii. Ne dorim până în 2025 – 2026 să sprijim autorităţile să închidă centrele mari de plasament din România.”, a adăugat Radu Tohatan de la Asociaţia Hope and Homes for Children.