În comuna Bârnova, afaceristul Tudor Toma a construit un bloc cu două tronsoane, după ce a plecat de la o autorizație pentru o locuință individuală. La nici un an de la prima autorizație, scoate alta pentru supraînălțare, dar în realitate a mai construit un tronson
Noi detalii ies la iveală despre investiția imobiliară realizată de către afaceristul Tudor Toma, implicat în mai multe scandaluri. Este vorba despre blocul de locuințe colective construit pe strada Sf. Ilie, nr. 82, sat Vișan, comuna Bârnova. Totul a început în 2008, când Tudor Toma a solicitat primăriei din localitate să autorizeze la adresa amintită o locuință individuală cu regimul de înălțime D+P+2E, cu o suprafață utilă de 604 metri pătrați. Terenul disponibil era de 1.800 metri pătrați. Recepția a avut loc la două luni de la pornirea lucrărilor. În acea perioadă, primar era Dan-Constantin Popa. Încă de atunci, Tudor Toma pregătea un tun imobiliar, alături de soție, Marilisa Toma.
Dezvoltatorul Tudor Toma a construit un bloc cu autorizație de casă într-o afacere de milioane de euro
Pe data de 22.09.2009, Tudor Toma primea autorizația de construire pentru supraînălțare cu două niveluri. Astfel, regimul de înălțime a ajuns la D+P+3E+M. Dar, în realitate, investitorul a construit încă un tronson. Astfel, de la o simplă casă, a edificat două tronsoane, fiecare cu șase niveluri. În acea perioadă, a primit acceptul și de la Inspectoratul Județean în Construcții Iași. În total, au fost amenajate 36 de apartamente.
Autoritățile nu au mișcat un deget, iar afaceristul a început să valorifice apartamentele. Apelat telefonic, Tudor Toma a refuzat să ofere un punct de vedere legat de modul în care a reușit să fenteze autorizația de construire emisă de Primăria Bârnova. De precizat că fratele afeceristului, Călin Toma, a vrut să construiască un bloc de locuințe colective lângă fosta Avicola din Lețcani. Dar a intervenit Prefectura Iași și a cerut în instanță anularea autorizației de construire.
Tudor Toma a vândut apartamente
După construirea celor două tronsoane, Tudor Toma a început negocierile pentru vânzarea locuințelor. La un moment dat, chiar s-a împrietenit cu potențialii clienți, au petrecut timpul liber împreună. Și, de aici, a fost doar un pas pentru punerea în aplicare a planului. Astfel, Tudor Toma vindea un apartament de 70 de metri pătrați cu doar 6.000 de euro. Clientul a acceptat și a semnat la notar. Apoi, afaceristul încheia un contract de împrumut pentru suma de 93.760 de euro. Împrumutul trebuia returnat în 293 de rate egale, a câte 320 de euro fiecare, începând cu data de 28.04.2011, până pe data de 27.09.2035. Prin această schemă, Tudor Toma a evitat plata impozitului pe profit și a TVA.
De fapt, banii împrumutați nu existau în realitate, ci erau menționați în documente. Aparent, clientul nu plătea dobândă, dar erau incluse în rata lunară. Investitorul a venit și cu o promoție pentru cumpărători. Dacă achitau integral, nu mai plăteau dobânda. Însă, Tudor Toma s-a răzgândit și a refuzat un client care dorea să achite integral apartamentul. Această schemă a fost folosită și în cazul celorlalte unități locative. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și cazul afaceristului Michael Nseir care a construit fără autorizație de construire.
Afaceristul a fost condamnat la închisoare
În trecut, Tudor Toma a avut probleme cu legea. În 2014, afaceristul a fost arestat după ce a fost prins la volanul autoturismului BMW X5 fără permis de conducere. Era a patra abatere a afaceristului, după ce permisul a fost suspendat. Problemele lui Tudor Toma au început în 2010, când era la volanul altei mașini. A fost oprit de polițiști în trafic și i s-a cerut să sufle în fiolă. A refuzat și s-a ales cu permisul suspendat. În baza unei sentințe date de Judecătoria Hârlău, Tudor Toma a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare, dar și cu o perioadă de supraveghere de patru ani. A contestat decizia la Curtea de Apel, dar magistrații au respins-o pe data de 23.09.2021, decizia fiind definitivă.
Dezvoltatorul Tudor Toma a trântit un bloc cu autorizație de casă, speță care s-a lăsat cu dosare penale în cazul altor dezvoltatori.
Cum sa faci bloc in Visani, la tara…Toma e prost rau. Numai cand te uiti la fața lui vezi ca are un handicap: e spanchi, are o mana mai scurta si capul il poarta ca sa nu-i ploua în gît
E simplu CORUPTIE LA FINANTE IMPOZITARE SI AUTORIZARI DE CONSTRUCTIE LA AMANDOUA PUTE A RAHAT ,,,,COMPLETAREA CU MIZERIA SI RAHATUL DIN JUSTITIE.
Doi păcălici îmbrăcați de la Irina Schroder! S-au deghizat in mari afaceriști însă sunt niste lihniți, rupți in cooor de foame…. Ard tot ce prind! Mare agenție la excroci oameni buni!
Privirea lui spune tot …
Buna dimineata.
Si voi, dragilor ati construit un ditamai blocul pe terenul fostei crasme Zoiosu si aveati autorizatie de pensiune, nu de bloc. Doar de asta rup dosarele penale la Iasi. Iar regele imobiliarelor in Iasi o stie tot prostul ca este primarul Chirica Mihai. De asta a ajuns la ora actuala cel mai bogat primar din Romania. Nici Dragnea Liviu nu era asa de hapsan la bani.
Daca verifica DNA documentele eliberate de primarii si blocurile rezultate prin incalcarea legii la periferia si in zona limitrofa Iasiului vor avea de munca 300 de ani, asta daca se vrea.
Se vede cu ochiul liber unde sunt acestea doar sa se verifice, iar localnicii au vazut exact cum s-au adaugat etaje, etc.
DNA și DIiCOT sa se autosesizeze și sa cerceteze aceste cazuri care de la o posta se vede ca e spălare de bani și evaziune fiscala, ca acest individ cu fata de laba trista are un cazier bogat, băgat la pușcărie și confiscata averea
Prosti is clienții care se complac in păcăleala acestui schizofrenic și nu îl acționează in justiție! S-au lasat intimidați de unul cu tulburări de personalitate! Însă de justiția lui Dumnezeu nu va scapă! In viața asta sau in cea viitoare va plăti pentru toate mizeriile !
Inspectoratul in constructii a devenit o institutie decorativa care incaseaza cote de la investitori dar nu face controale pe teren. Si daca se urnesc din birou cu mare greu, evita sa ia masurile legale. Trebuie sesizat parchetul dar si acesta la fel cu inspectoratul si primariile este condus politic de partidele la guvernare.
Pt bani o sa muriți !
Domul Gramatic – șeful serviciului urbanism al comunei Barnova a semnat procesul verbal de Recepție a ,,casei” Bloc! De atunci pana azi nu l-a întrebat nimeni cât e ceasul! D-l Gramatic este si azi șeful serviciului de urbanism a comunei Barnova! La cât mai multe potlogării ii dorim! Fara DNA si fara nici o sesizare din oficiu a Inspectoratului de Stat in Construcții!
Acum e clar de ce acest specimen nu îl suporta pe actualul primar. Când un primar e corect și nu face matrapazlacuri si infracțiuni este automat o persoana indezirabila pentru un infractor cu acte în regula! Sper sa îl ia DNA -ul pentru spălare de bani, deoarece prin contractele fictive de împrumut s-au spalat milioane de euro!!!! Alo DNA poți verifica!!! Toate contractele sunt încheiate la notariat Alexandru Ochiros în Alexandru! Mergeți acolo și veți vedea minunea cu ochii voștri!!! Succes DNA!!!!