Dezvoltatorul imobiliar Ștefan Popescu a convins Primăria Iași să autorizeze modificarea proiectului Scala Residence, din Bucium. În loc de garaje pentru mașini, vor fi amenajate apartamente cu 1 și 2 camere. Din 9 clădiri cu 2 etaje, 3 dintre acestea vor suferi modificări. În locul garajelor, care nu puteau fi valorificate, apar apartamente care la vânzare ajung la un preț de 642.000 euro. Proiectul este controversat mai ales din prisma circulației auto. O arteră care aduce a drum sătesc va prelua peste 100 de autoturisme zilnic
Dezvoltatorul imobiliar Ștefan Popescu a reușit să modifice proiectul de la Scala Residence, din zona Bucium. Dacă inițial blocurile de locuințe colective trebuiau să aibă locurile de parcare în demisolul imobilelor, proiectul a fost modificat. În această combinație a fost complice și Primăria Iași. Luna trecută a fost eliberată o nouă autorizație de construire pe numele societății STP Business SRL, controlată de Ștefan Popescu. Documentul prevede ca la demisolul a trei clădiri să fie schimbată funcțiunea. În loc de garaje vor fi amenajate apartamente, 12 la număr, cu 2 și 1 cameră. Un apartament cu 2 camere are o suprafață cuprinsă între 53,30 și 60,93 mp, iar un apartament cu 1 cameră are 46,25 metri pătrați. În total, surplusul este 642 metri pătrați. La un preț de vânzare de minimum 1.000 euro pe metru pătrat, Ștefan Popescu câștigă 642.000 euro. Totul cu girul Primăriei Iași.
Primăria Iași interzicea clădirile care nu aveau parcările în subsol sau demisol, dar la dezvoltatorul imobiliar Ștefan Popescu s-a putut
În Comisia de Urbanism s-a precizat în mai multe rânduri că proiectele imobiliare fară locuri de parcare introduse în demisol sau subsol nu vor mai fi avizate. Dar, în cazul dezvoltatorului imobiliar Ștefan Popescu nu s-a ținut cont. Cartierul Scala Resindece, de pe fundac Plopii fără Soț, înseamnă 9 imobile cu regimul de înălțime D+P+2. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), cartierul va beneficia de 118 locuri de parcare din care 31 la demisol și 87 pe teren proprietate.
„Se vor respecta condițiile impuse prin certificatul de urbanism inițial nr. 2993/2018, certificat care a stat la baza emiterii autorizației de construire nr. 510/2019 însoțit de avizele și studiile anexe și se vor respecta concluziile și recomandările din studiul geotehnic și de stabilitate, inclusiv referatul de verificare de calitate”, se arată în documentul emis de Primăria Iași.
Clădirile de la Scala Residence sunt foarte aproape una de alta, ca într-un ghetou
Dezvoltatorul imobiliar Ștefan Popescu a reușit să primească aprobare pentru construirea cartierului Scala Residence pe o suprafață de teren de 10.892 metri pătrați. Lucrările sunt destul de avansate. Primăria Iași a aprobat proiectul într-o zonă cu acces deficitar. Acesta se realizează din șoseaua Bucium după restaurantul Plopii fără Soț, imediat prima la stânga, unde se afla fundacul cu același nume. De fapt, strada este foarte îngustă, iar accesul autoturismelor se desfășoară anevoios. În condițiile în care cartierul suportă un număr de 118 mașini, zona va fi sufocată. Deja, traficul pe șoseaua Bucium este infernal în timpul orelor de vârf. Într-un dialog anterior cu reporterii BZI, Ștefan Popescu susținea că Primăria Iași ar trebui să modernizeze artera. Apelat telefonic, dezvoltatorul imobiliar nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere legat de modificarea proiectului.
Dezvoltatorul imobiliar Ștefan Popescu a vândut deja o parte din proiect, după ce a dezmembrat terenul
O parte din proiectul Scala Residence a fost vândut la finalul anului trecut. În baza autorizației obținute de Ștefan Popescu construiesc alte două firme, care respectă condițiile din PUZ. Este vorba despre Ianis Club SRL și Darmian Imobiliare SRL. Prima societate este condusă de un anumit Ciprian Marius Crîșmaru, cunoscut pentru proiecte imobiliare în comunele Rediu și Valea Lupului. A doua societate este controlată de doi afaceriști din Republica Moldova, soții Adrian și Diana Ciobanu. Firma a fost special înființată pentru acest tip de tranzacții la mijlocul anului trecut. Un lot din proiect a cumpărat Anton Dâncă, patronul firmei Danca Construct SRL. În 2018, firma lui Ștefan Popescu a înregistrat o datorie de 5,4 milioane lei.