Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvoltatorii imobiliari, opriți de arhitecții din Iași! Au vrut să construiască un bloc în spatele Mitropoliei, pe o suprafață mică de teren. Hotelul de lângă Primăria Iași va fi ridicat doar cu acordul Bucureștiului – FOTO

Dezvoltatorii imobiliari, opriți de arhitecții din Iași! Au vrut să construiască un bloc în spatele Mitropoliei, pe o suprafață mică de teren. Hotelul de lângă Primăria Iași va fi ridicat doar cu acordul Bucureștiului – FOTO

02 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Arhitecții din Iași au supus analizei mai multe proiecte imobiliare ce aparțin unor investitori locali. În spatele Mitropoliei urma să fie construit un bloc cu 4 niveluri, dar solicitarea a fost respinsă. Arhitecții nu s-au pronunțat nici în cazul proiectului pentru edificarea unui hotel lângă Primăria Iași

Dezvoltatorii imobiliari au viață grea cu arhitecții din Iași, membri ai Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). Investitorul Alexandru Pascal a anunțat un proiect imobiliar pe strada Semnului, nr.16, la intersecție cu strada Gospodarilor, în spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Recent, arhitecții au analizat proiectul, dar l-au respins fără să stea prea mult pe gânduri. Rezoluția comisiei a fost motivată de faptul că regimul urbanistic al clădirii nu se încadrează în parametrii urbanistici zonali, adică s-a depășit înălțimea.

„Trebuie să văd. Nu știam. De ce să nu aprobe?”, a precizat Alexandru Pascal.

În 2017, investitorul a primit avizul Consiliului Local, pentru un regim de înălțime de P+2+M, cu o suprafață de teren studiată de 488 de metri pătrați. Chiar și așa, arhitecții din cadrul CZMI au avut cu totul altă opinie. Pe terenul menționat se afla o casă bătrânească, dar care a fost demolată între timp. La un coeficient de ocupare a terenului de 1.85, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge în final la 900 de metri pătrați. La un preț de vânzare de 1.000 – 1.200 euro/mp, imobilul ar valora peste 1 milion de euro. Terenul a fost achiziționat în 2014. Zona mintită suferă grav la capitoul trafic rutier. Străzile sunt înguste, iar numărul de mașini este tot mai mare. De întocmirea proiectului s-a ocupat arhitectul Ionel Dulman, asociat alături de Constantin Moldovan în societatea Expresiv Concept SRL.

Arhitecții de la Iași s-au spălat pe mâini de proiectul cu hotelul de lângă Primăria Iași

Arhitecții din cadrul CZMI au analizat și proiectul dezvoltatorului imobiliar Ciprian Ciubotariu, patronul firmei de construcții CCI Construct Company SRL. Afaceristul vrea să construiască un hotel cu regimul de înălțime S+P+2E+3parțial, pe strada Agatha Bârsescu, în imediata apropriere a Palatului Roznovanu, sediul administrativ al Primăriei Iași. Suprafața de teren studiată este de 506,64 metri pătrați. Comisia a analizat proiectul în mai multe rânduri, dar l-a amânat de fiecare dată, până la ultima ședință, când s-a hotărât că avizul pozitiv sau negativ trebuie emis de Comisia Națională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii.

Ciprian Ciubotariu a cumpărat terenul cu 130.000 de euro în 2016. Pe teren se află o clădire formată din patru camere, două holuri și baie, la care se mai adaugă o anexă și un beci. Imobilul va fi supus demolării. În urma unui proces de retrocedare, imobilul a intrat în posesia celor care au revendicat proprietatea: Mariette Himelbrand și Silvia Stain. Decizia de retrocedare a fost emisă în 2007 de către magistrații Tribunalului Iași. După decesul celor două a apărut moștenitoarea Lidia Galosh, cu domiciliul declarat în Israel. Prin intermediul avocatei Anamaria Borș s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare cu noul proprietar, Ciprian Ciubotariu.

Avizul de oportunitate nu a fost emis pentru patronul firmei de construcții INBIT

Un alt proiect imobiliar a fost anunțat în Iași, tot într-o zonă de case. Andrei Târnovanu, patronul firmei de construcții INBIT SRL, a solicitat avizarea unui proiect imobiliar pe o suprafață de teren de 729 de metri pătrați, amplasat la intersecția străzii Brândușa, nr.61 și bulevardul C.A. Rosetti, nr.57. De precizat că zona este aglomerată în special de case, iar traficul auto este intens. Afaceristul voia un bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime P+4. Recent, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) organizată la nivelul munipalității a respins inițiativa. Înainte de ședință, Andrei Târnovanu a declarat că nu este convins că va primi aviz, deoarece proiectul este blocat de mai mulți ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024