Proiectele imobiliare sufocă zona Bucium. Vizavi de un cartier de case urmează să fie construite mai multe blocuri de locuințe colective. De ani buni se vorbește despre o soluție pentru descongestionarea traficului. Noile proiecte vor îngreuna și mai mult misiunea Primăriei care, de fapt, autorizează astfel de investiții
Magda Chiriac este o afaceristă din Iași care, prin societatea Graniti Design SRL, a inițiat un proiect imobiliar pe șoseaua Bucium, chiar vizavi de cartierul de case Aleea Domenii. În luna august a anului trecut a primit avizele Consiliului Local pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Conform documentației, blocurile ar urma să fie construite pe o suprafață de teren de 7.999 metri pătrați. Cartierul este compus din clădiri cu regimul de înălțime D+P+2E și D+P+3E.
Zona va fi împărțită în 3 unități teritoriale de referință. Indicatorii urbanistici arată un procent de ocupare a terenului de 30 la sută și coefient de ocupare a terenului de 1.5. Rezultă o suprafață construită de aproximativ 12.000 metri pătrați. Din suprafața totală menționată, 30 la sută va fi ocupată de spații verzi. Proiectul imobiliar a fost inițiat în urmă cu 4 ani, moment în care vecinii au depus sesizări la sediul Primăriei Iași. Aceștia au acuzat că cele 11 blocuri ar urma să fie construite într-o zonă unde sunt probleme cu stabilitatea terenului. În ciuda sesizărilor, proiectul a primit avizul Consiliului Local. Acum, investiția se află în etapa de autorizare. În luna decembrie 2020, a fost eliberat și un certificat de urbansim pentru noul ansamblu de locuințe.
Firma prin care a fost inițiat proiectul nu are activitate
Conform datelor financiare ale societății, Graniti Design SRL nu înregistrează activitate încă din anul 2013, când cifra de afaceri a fost de 183.498 lei. Societatea are ca obiect de activitate „comerț cu ridicata al produselor din ceramică, sticlărie și produse de întreținere”. Totuși, Magda Chiriac are în portofoliu o firmă activă. Este vorba despre societatea Incontro Due SRL, cu obiect de activitate închiriere a bunurilor imobile. În 2019, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 234.362 lei, profit de 200.812 lei, datorii de 18.240 lei, și un singur angajat. Apelată telefonic, Magda Chiriac nu a răspuns pentru a oferi detalii despre modul în care se va desfășura circulația rutieră în zonă, după edificarea blocurilor.
Primăria Iași caută soluții pentru descongestionarea traficului din zona Bucium
În timp ce zona Bucium devine tot mai sufocată de proiecte imobiliare, Primăria Iași caută soluții pentru traficul rutier. Recent, a fost finalizat și un studiu de fezabilitate întocmit de societatea Nord Vision SRL. Studiul prevede construirea unui pasaj subteran.
„Artera de circulație propusă de autoritatea contractantă ce poate face obiectul acestui studiu de fezabilitate este amplasată pe raza Municipiului Iași, în zona Bucium, și face legătura între șoseaua Bucium și bulevardul Virgil Săhleanu. Noua arteră va intersecta șoseaua Bucium în zona societății Crescento Print (eventual printr-un pasaj suprateran), apoi va urmări cursul Vamășoaia până se intersectează cu strada Trei Fântâni. Legătura dintre strada Trei Fântâni și bulevardul Virgil Săhleanu se va face printr-un pasaj subteran ce va ieși în aleea betonată din fața societății Imamus Laser SRL și continuă până în bulevardul Virgil Săhleanu. Pasajul subteran ar avea o lungime aproximativă de 230 de metri. Tronsonul arterei de circulație ce urmează a fi studiat se întinde pe o lungime de aproximativ 1,40 kilometri”, se arată în propunerea municipalității.
De precizat că, în timpul orelor de vârf, șoferii petrec și 60 de minute în trafic ca să ajungă în centrul municipiului.