Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvoltatorii imobiliari din Iași iau dobânzi ca la cămătari! Schemă financiară, pusă la cale de soții Marilisa și Tudor Toma. La notar au vândut apartamente cu 6.000 de euro, deși valorau 120.000 de euro – FOTO

Dezvoltatorii imobiliari din Iași iau dobânzi ca la cămătari! Schemă financiară, pusă la cale de soții Marilisa și Tudor Toma. La notar au vândut apartamente cu 6.000 de euro, deși valorau 120.000 de euro – FOTO

26 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Dezvoltatorul imobiliar Tudor Toma a vândut apartamente cu dobânzi colosale, ca la cămătari. Le vindea cu prețuri derizorii, dar împrumuta fictiv clienții cu sume importante. Noii cumpărători s-au trezit că nu pot plăti integral apartamentele ca să scape de dobânda afaceristului

Dezvoltatorul imobiliar Tudor Toma a pus la cale o schemă financiară ca să scape de taxele datorate Statului. În 2009 a construit două blocuri de locuințe colective în sat Vișan, comuna Bârnova, județul Iași, strada Sf. Ilie, nr.28. În acte apare ca proprietar și Marilisa Toma, soția afaceristului. Ulterior, cei doi au început să vândă imobilele. Clienții nu au fost puțini. Afaceristul le explica potențialilor cumpărători că pot scăpa de anumite taxe dacă fac o înțelegere. Astfel, clientul era condus la biroul notarului Alexandru Ochiroș și semnau un contract de promisiune de vânzare-cumpărare.

Reporterii „BZI” oferă ca exemplu cazul clientului dezvoltatorului imobiliar. După ce a semnat promisiunea de vânzare-cumpărare, clientul s-a răzgândit. Prețul imobilului era estimat la 128.800 de euro, sumă imensă pentru acea perioadă. Era compus din două camere, bucătărie, baie, două balcoane, cu o suprafață de 70 mp. Ulterior, cele două părți au ajuns la un acord comun. În acel moment se văd efectele ingineriei financiare. Clientul este pus să semneze un contract prin care trebuie să plătească pentru apartament suma de doar 25.000 de lei, aproape 6.000 de euro, la cursul valutar din 2009. Asta, deși, inițial, apartamentul valora cu mult peste 100.000 de euro. Nu este prima dată când dezvoltatorii imobiliari sunt contestați de clienți.

Tudor Toma împrumuta fictiv sume importante, cu tot cu dobânzi

După semnarea primului contract, clientul a acceptat să semneze un contract de împrumut (contract de împrumut cu garanție imobiliară) pentru suma de 93.760 de euro. Împrumutul trebuia returnat în 293 de rate egale a câte 320 de euro fiecare, începând cu data de 28.04.2011, până pe data de 27.09.2035. Prin această schemă, Tudor Toma a evitat plata impozitului pe profit și a TVA. De fapt, banii împrumutați nu existau în realitate, erau mutați doar în documente. Alt client a arătat că dobânzile erau incluse în împrumut, ca să mascheze activitatea de cămătărie.

„Eu am cumpărat în 2009 un apartament cu 45.000 de euro, cu rate direct de la dezvoltator. Apartamentul era la roșu. Dobânda era ascunsă în rate, nu putea să ceară dobândă, îi trebuia o firmă. Am ajuns la o datorie de 89.000 de euro. Înțelegerea era ca în momentul în care fac rost de bani, pot să achit integral, fără să plătesc dobânda. Când am venit cu banii, nu a mai fost de acord. Am fost naiv că am semnat. În contract eu am avut numai obligații”, a spus pentru „BZI” unul dintre proprietarii apartamentelor din sat Vișani.

Apelat telefonic, Tudor Toma nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. Până la închiderea ediției nu a răspuns sms-urilor trimise de reporterii „BZI”.

Dezvoltatorul Tudor Toma a pus clienții la treabă pentru o perioadă de 20-30 de ani

Alt proprietar din blocul construit de Tudor Toma a detaliat modul în care afaceristul a reușit să păcălească clienții.

„Stratagema soților Toma este simplă, și tocmai prin simplitatera ei au căzut în plasa lor cele mai multe victime. Inițial se împrieteneau cu victimele, ieșiri în oraș, ieșiri în weekend, concedii împreună, apoi le propuneau acest gen de business a la Toma Style. Astfel manipulate, persoanele încheiau acte în forma propusă de soții Toma, deoarece aceștia le câștigau încrederea pozând în niște oameni de succes, de cuvânt, adevărați afaceriști. Însă, după semnarea actelor, la prima mișcare aceștia erau îndepărtați și transformați în sclavi.

De menționat că înțelegerile verbale care însoțeau înțelegerile scrise erau că, dacă vor să plătească anticipat, li se vor diminua considerabil sumele de rambursat, însă odată semnate actele, soții Toma nu mai permiteau celor care voiau să-și răscumpere creditul să le înapoieze banii fără dobândă, expresia lor fiind «i-am pus la treabă». Într-adevăr, a pus foarte multă lume la treabă pe 20-30 de ani”, a precizat alt proprietar din blocul lui Tudor Toma.

Afaceristul a fost prins fără permis de conducere și a fost arestat

Trecutul lui Tudor Toma este tumultuos. În 2014, afaceristul a fost arestat după ce a fost prins la volanul autoturismului BMW X5 fără permis de conducere. Era a patra abatere a afaceristului, după ce permisul a fost suspendat. Problemele lui Tudor Toma au început în 2010, când a fost oprit de polițiști în trafic și i s-a cerut să sufle în fiolă. A refuzat și s-a ales cu permisul suspendat. În edițiile trecute ale cotidianului „BZI” a fost prezentată situația unei bătrâne terorizată de Tudor Toma.

În 2018, în satul Vișan, din comuna Bârnova, o bătrână în vârstă de 76 de ani nu mai avea liniște din cauza afaceristului. Totul a început de la mutarea unui gard. Tudor Toma a cumpărat în urmă cu câțiva ani un teren situat între două proprietăți, pentru a construi mai multe locuințe. După ce a verificat zona, a dat peste vecina Margareta Crăiescu, potențială victimă, deoarece deținea peste 1,5 hectare de teren. Celălalt vecin, Cornel Mihăila, era mai greu de intimidat. Dihonia a fost cauzată de o serie de măsurători cadastrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *