Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvoltatorii imobiliari din Iași cer ajutor financiar de la Stat! Vor primi milioane de euro pentru achiziția de apartamente. Oamenii de afaceri fac plângere la DNA
Dezvoltatorii imobiliari din Iași cer ajutor financiar de la Stat! Vor primi milioane de euro pentru achiziția de apartamente. Oamenii de afaceri fac plângere la DNA

Dezvoltatorii imobiliari din Iași cer ajutor financiar de la Stat! Vor primi milioane de euro pentru achiziția de apartamente. Oamenii de afaceri fac plângere la DNA

08 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

O parte din firmele eligibile înscrise în Măsura 3 sunt ale samsarilor imobiliari din Iași care vor să cumpere apartamente prin intermediul banilor acordați de stat. Antreprenorii acuză faptul că firmele de construcții și agențiile imobiliare care s-au înscris în aplicație în ultimele trei zile înainte de închiderea înscrierilor au primit informații din interior privind procentul de cofinanțare. Scandalul a izbucnit imediat după publicarea listei oficiale cu cei înscriși pe site-ul Ministerului Economiei. Premierul Florin Cîțu a anunțat că trimite Corpul de control să investigheze situația de la Măsura 3- granturi de investiții pentru IMM

Antreprenorii susțin că samsarii imobiliari din Iași care s-au înscris în Măsura 3, o parte fiind pe „lista verde”, lista celor cu șanse mari să primească banii de la stat, au primit „ponturile” din interiorul agențiilor pentru IMM-uri, astfel că s-au înscris în aplicație în ultimele trei zile dinaintea închiderii acesteia. Printre firmele de construcții și agențiile imobiliare din Iași care au avut parte de confinanțare de peste 40 la sută sunt MEM Project Construct, din strada Ciurchi, Cîmpeanu Dep Construct, Ral Construct Management SRL, Trust MoldoConstruct SRL, Patany Construct, Constructor Atudorei, Daro Construct SRL, Buldex Construct SRL, Mega Residence SRL, TQM Management SRL, Trust Construct Proiect SRL, dar și Trust Construct Proiect, Fiald Imobiliare SRL, Publi Construct SRL, Labirint Grup SRL, Urbioled SRL, firme care sunt pe „lista verde” cu șanse mai mari la accesarea fondurilor de zeci de milioane de euro.

De asemenea, se regăsesc și alte firme din anturajul administratorilor spitalului „Elitys” sau a afaceriștilor Cristian Stanciu și Vasile Pușcașu. Antreprenorii din Iași care nu sunt pe această listă, practic cei care au pierdut, solicită verificarea acestor firme după ce scandalul privind Măsura 3, „ajutor de stat care nu își atinge scopul pentru care a fost creată”, potrivit lui Claudiu Năsui, Ministrului Economiei care spune, într-o postare pe facebook, că „Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioada Covid și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”. În Regiunea Nord-Est, pe lângă firmele din domeniul medical, producție, recreație, turism, HoReCa, au șanse să fie finanțate și multe firme din domeniul imobiliar.

Samsarii imobiliari se află pe lista celor 534 de firme eligibile la finanțare, în Măsura 3, granturi de 200.000 de euro, din regiunea Nord-Est

Fiald Imobiliare, o companie din domeniul imobiliar, se află pe „lista verde” a celor 534 de firme, din cele 6 județe din regiunea Moldovei, eligibile la finanțare, cu șanse mai mari să obțină banii de la stat. Prin intermediul firmei sunt vândute apartamente cu 1 până la 5 camere în complexe imobiliare din Bacău și Iași. Ansamblul Rezidențial „Răsărit de Soare”, din Copou, aparține acestei companii care a solicitat granturi în valoare de aproape jumătate de milion de euro, prin Măsura 3. Potrivit site-ului oficial de prezentare a complexului rezidențial din Copou, de pe Aleea Mihail Sadoveanu, firma „oferă apartamente cu 1, 2, 3, 4, 5 camere, la prețuri decente, vedere panoramică, finisaje personalizate, parcări subterane tip parklift, supraterane, spații verzi, loc de joacă. Reprezentantul companiei, Laurențiu Ficău, nu a putut fi contactat telefonic de reporterii BZI.

„Mâine o să puteți vorbi cu colegul meu, nu astăzi”, susține unul din reprezentanții firmei.

Unul dintre anteprenorii din Iași care acuză că banii ajung și în această situație la firmele care nu ar trebui să le primească este Petru Mihăescu, cel care deține afaceri cu cafea.

„În Regiunea de Nord-Est, din analiza făcută cu firmele admise, în jur de 70 la sută, aproape 400 de firme s-au înscris în aplicație în ultimele 3 zile. Cred că s-a răsuflat informația privind procentul de minimum 50 la sută. S-au înscris zeci de firme de construcții din Iași, Bacău, Suceava. Unele au fost admise cu 50 la sută partea de cofinanțare, altele au între 40 și 50 la sută cofinanțare. De unde au știut consultanții să pună un procent așa mare. Vorbim de niște informații din interior. Mă gândesc să fac plângere la DNA. Eu propun inclusiv suspendarea măsurii până la clarificarea suspiciunii de fraudare a înscrierii. Sunt prea multe nereguli nu doar la regiunea Nord-Est, ci în toată țara”, susține Petru Mihăescu.

Administratorul Prime Sell Corp SRL: „Mi se pare o prostie să încerci să primești finanțarea pentru așa ceva”

Prime Sell Corp SRL este o altă firmă din Iași care se află pe lista câștigătorilor. Administratorul firmei crede că procedura de înscriere va fi reluată.

„Nu avem niciun ban, deocamdată. Doar suntem pe lista verde. Eu sunt pe poziția 502 din 535, din regiunea Nord-Est. Nu se știe dacă vom primi banii, pentru că ați văzut și dumneavoastră ce informații au apărut în spațiul public. Suntem în incertitudine. Sunt și unele firme din imobiliare care s-au înscris pentru a achiziționa apartamente. Mi se pare o prostie să încerci să primești finanțarea pentru așa ceva când banii sunt destinați pentru dezvoltarea firmei afectate de pandemie.

Haideți să vorbim și despre Măsura 2. Sunt persoane care nici acum nu au un răspuns, ce să mai spun de bani. Noi, cei cu Măsura 3, dacă totul va decurge corespunzător, vom primi banii abia în toamnă. Până atunci se pot schimba multe. Eu nu am primit nici măcar un e-mail de confirmare a eligibilității. Deci o să putem vorbi despre lucruri concrete când vom avea banii”, susține Răzvan Alexandru Bobârnaț, reprezentantul firmei Prime Sell Corp SRL.

Prim-ministrul Florin Cîțu trimite Corpul de control să verifice situația de la Măsura 3

În perioada 3 decembrie 2020 – 28 ianuarie 2021 au fost înregistrați 27.736 de aplicanți din toată țara, din Iași fiind 1.108 cereri cu 1.090 eligibile la finanțare și 885 de cereri care pot obține punctajul maxim. Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, este în valoare totală de 344.477.610 lei și au aplicat 3.397 de firme. Listele sunt ordonate pe regiuni, în funcție de criteriile de departajare, așa cum sunt ele descrise în procedura de implementare. Conform procedurii de implementare a măsurii, admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea planurilor de investiții on-line. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii aplicației. Premierul Florin Cîțu a anunțat că trimite Corpul de control să investigheze situația de la Măsura 3- granturi de investiții pentru IMM.

De asemenea, Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, a postat pe facebook următorul mesaj: „Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic, mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioada Covid și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”. Reprezentanții Oficiului pentru IMM-uri Iași nu au putut fi contactați de reporterii BZI pentru a comenta situația de la nivelul regiunii Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024