Prima pagină » Local » Dezvoltatorii imobiliari din Iași au probleme financiare! Afaceristul Radu Apintei a băgat firma în insolvență. Are proiecte cu locuințe colective în zona Aurel Vlaicu – FOTO

Dezvoltatorii imobiliari din Iași au probleme financiare! Afaceristul Radu Apintei a băgat firma în insolvență. Are proiecte cu locuințe colective în zona Aurel Vlaicu – FOTO

05 mai 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Local

Un afacerist care vrea să investească în zona Aurel Vlaicu, din Iași, are probleme cu firma de construcții. Recent, a fost deschisă procedura de insolvență. Dezvoltatorul imobiliar are de plătit sume importante băncilor, dar și partenerilor de afaceri

Probleme financiare pentru dezvoltatorul imobiliar Radu Cristian Apintei. Firma de construcții Resident Est Com SRL, unde are calitatea de administrator și de unic asociat, a intrat în insolvență la începutul lunii martie 2021. Asta, din cauza imposibilității de achitare a obligațiilor fiscale. Conform tabelului preliminar al creanțelor, societatea trebuie să achite către First Bank SA suma de 312.617 lei, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași – 103.650 lei, Iașisting Grup SRL – 403.531 lei, Intesa Sanpaolo România SA – 1.947.425 lei.

Dacă prin planul de redresare nu vor fi achitate debitele, administratorul judiciar va identifica bunurile societății ce pot fi valorificate. Conform ultimelor date financiare ale societății, din anul 2019, a fost declarată o cifră de afaceri de 5,3 milioane de lei, profit de 1.128 lei, datorii de 2,8 milioane de lei și un singur angajat. Radu Apintei este cunoscut pentru interesele imobiliare din zona Aurel Vlaicu, din Iași, unde a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru edificarea unor blocuri de locuințe colective. Apelat telefonic, Radu Apintei nu a răspuns pentru a oferi detalii despre planul de reorganizare a societății.

Adunarea Creditorilor a stabilit administratorul judiciar

Recent, în cadrul Adunării Creditorilor a fost stabilit onorariul administratorului judiciar pe perioada insolvenței. „First Bank SA (anterior denumită Piraeus Bank România SA), creditor cu un procent de 38,11 la sută din totalul masei credale, prin punctul de vedere în scris înregistrat sub nr.17559/27.04.2021, cu privire la ordinea de zi, votează: 1. Aprobă administratorul judiciar Alfa & Omega Insolv IPURL desemnat de instanța de judecată cu un onorariu pentru întreaga procedură de 5.000 RON fără TVA – onorariu fix și 3 la sută din recuperări creanțe și vânzări bunuri, fără TVA – onorariu succes. 2. Propune constituirea unui Comitet al Creditorilor din 3 membri, având următoarea componentă: First Bank – președinte, DGRFP lași – membru și Iașisting Grup SRL – membru”, se arată în procesul-verbal încheiat la finalul Adunării Creditorilor. Și afaceristul Ion Ioniche a anunțat că intenționează să investească în proiecte cu locuințe colective.

Finanțele ieșene au încasat sume mai mari în pandemie de la dezvoltatorii imobiliari și alți afaceriști

În anul 2020, în ciuda pandemiei de COVID-19, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a încasat sume importante. În condițiile în care multe afaceri au fost suspendate, angajații au fost disponibilizați, încasările Finanțelor ieșene sunt mai mari decât cele înregistrate în 2019, perioadă neafectată de pandemie. Astfel, în 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro.

În 2019, suma a fost mai mică, adică 4,9 miliarde lei. Per total, încasările anunțate pe cele 6 administrații din regiune: Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava au fost de 15,3 miliarde lei în 2020, față de 15 miliarde în 2019. La nivelul AJFP Iași, cea mai bună perioadă a fost în luna decembrie, când s-a încasat suma de 501 milioane lei. În schimb, inspecțiile fiscale au avut de suferit pe perioada pandemiei, asta și din cauza lipsei de personal. Astfel, în 2020, din activitatea de inspecție fiscală au rezultat venituri suplimentare de 113.136.586 lei (la nivelul AJFP Iași), față de 175.681.277 lei, venituri identificate în 2019. La nivel regional, discrepanța este mai mare. În 2020 au fost identificate sume suplimentare de 266.607.374 lei, față de 362.206.817 lei (2019).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *