Prima pagină » Local » Dezvoltatorii imobiliari dau lovitura cu aceste locuințe. Clienții care lucrează în domeniul IT scot din buzunar mai mulți bani pentru a avea locuința dorită

Dezvoltatorii imobiliari dau lovitura cu aceste locuințe. Clienții care lucrează în domeniul IT scot din buzunar mai mulți bani pentru a avea locuința dorită

09 ian. 2020, 08:00,
Raluca Costin, în Local

Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că în această lună au apărut modificări pe piață, comparativ cu luna ianuarie din anii precedenți. Clienții nu mai vor să locuiască în apartamente în mediul rural și sunt dispuși să plătească mai mulți bani pentru a avea o casă spațioasă. În Iași se construiește în ritm alert în toate zonele. „Case, vile, duplex-uri se construiesc în toate zonele de la periferia orașului. Unii clienți plătesc toată suma pe loc pentru a avea locuința dorită”, susțin reprezentanții agențiilor imobiliare

Dacă în anii precedenți luna ianuarie era o lună mai puțin profitabilă pentru agenții imobiliari, în acest an situația s-a schimbat. Aceștia susțin că interesul clienților pentru achiziția de locuințe, mai ales pentru cele tip vilă sau duplex, este mare chiar din primele zile ale anului. Astfel, aceștia au venit în număr mare în această perioadă pentru a afla cât mai multe informații despre proiectele dezvoltatorilor imobiliari.

„Vor să știe unde se construiește, ce prețuri practică dezvoltatorii imobiliari. Sunt dispuși să rezolve cât mai repede actele, dar să se mute până în primăvară. Unii chiar vor să meargă la fața locului să vadă în ce stadiu e proiectul”, susține Angela Marcu, agent imobiliar în cadrul Premium Imobiliare.

Dezvoltatorii construiesc mai multe case

Potrivit agenților imobiliari, în prezent se construiește în toate zonele din Iași.

„Constructorii au trecut la construirea de case individuale după ce s-a schimbat legea. Dacă anul trecut, potrivit legii construcțiilor, statul acorda beneficii prin reducerea TVA-ului de la 19 la 5 la sută pentru constructorii care făceau case cu o suprafață de 120 de metri pătrați, iar terenul nu depășea 250 de metri pătrați și astfel construiau multe duplex-uri, anul acesta situația s-a schimbat. Constructorii au trecut la case individuale pentru că le pot construi pe o suprafață mai mare a terenului, de minim 250 de metri pătrați. Se construiesc în Miroslava, Valea Ursului, Valea Lupului”, susține Ionuț Roșca, agent imobiliar în cadrul Creative Imobiliare.

Prețuri cuprinse între 65.000 și 80.000 de euro

Cele mai mari proiecte sunt în Lunca Cetățuii și Bucium, unde se construiesc zeci de locuințe.

„Clienții deja vor să știe când se finalizează construcțiile ca să se poată muta”, susține Cristian Băluță, agent imobiliar.

Unii dintre cei care se mută în mediul rural vor să aibă și mijloace de transport în comun.

„Duplex-urile și apartamentele de la periferie se vând foarte bine dacă pe acolo circulă mijloace de transport în comun. Probabil cheltuie sume mari pe locuințe, dar vor să circule cu tramvaiul sau autobuzul”, mai spune Ionuț Roșca.

Clienții scot din buzunare între 65.000 de euro pentru o casă cu o suprafață de 80 de metri pătrați și până la 75.000-80.000 de euro pentru o casă cu o suprafață de 100 de metri pătrați.

Tinerii IT-iști, cei mai fideli clienți

Majoritatea clienților care achiziționează case sau vile în afara orașului sunt tineri familiști sau IT-iști. Cei din urmă sunt însă interesați și de apartamentele din oraș, pentru că pot fi aproape de locul de muncă.

„O să fie construite pe Poitiers mai multe apartamente și spații pentru birouri și cei care lucrează în IT vor să se mute în acea zonă. Unii plătesc un avans sau integral pentru locuință”, mai spune Ionuț Roșca.

Unii clienți însă sunt dispuși să aștepte un an de zile, dar să aibă locuința mult visată.

Creșteri la prețurile apartamentelor

Potrivit imobiliare.ro, anul trecut, prețurile apartamentelor și-au continuat traiectoria ascendentă. Cele mai mari creșteri au fost în Cluj-Napoca, orașul depășind Bucureștiul la acest capitol. La sfârșitul lui decembrie 2019, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (atât vechi, cât și noi) a ajuns la 1.341 de euro pe metru pătrat util. În Iași, apartamentele noi și vechi au consemnat o creștere de preț de 0,6 la sută în ultima lună a anului trecut (de la 1.031 la 1.037 de euro pe metru pătrat util). Față de decembrie 2018, însă, când locuințele se tranzacționau cu 1.010 euro pe metru pătrat, avansul s-a cifrat la 2,7 la sută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *