Prima pagină » Economic Local » Dezvoltator imobiliar, din Iași, amendat cu 100.000 de lei de Garda de Mediu. Afaceriștii care au construit locuințe au primit un sfert din valoarea amenzilor pentru poluare în anul 2020

Dezvoltator imobiliar, din Iași, amendat cu 100.000 de lei de Garda de Mediu. Afaceriștii care au construit locuințe au primit un sfert din valoarea amenzilor pentru poluare în anul 2020

15 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Garda de Mediu a aplicat sancțiuni drastice în domeniul construcțiilor, un dezvoltator imobiliar din Iași primind amenda maximă. Afaceristul a fost sancționat cu o amendă în valoare de 100.000 de lei pentru că arunca deșeurile în zone neamenajate corespunzător. Specialiștii de mediu au aplicat amenzi de aproape 300.000 de lei în sectorul construcțiilor, în urma unor controale planificate, dar și după ce aceștia au fost reclamați de vecinii nemulțumiți

Sectorul construcțiilor este unul dintre domeniile unde specialiștii din Garda de Mediu Iași au aplicat sancțiuni drastice în anul 2020. Cea mai mare amendă aplicată unui operator economic, în anul precedent, a fost de 100.000 de lei, unui dezvoltator imobiliar. Comisarii de mediu care au fost în control la fața locului au descoperit că nu era respectată legislația de mediu privind trasabilitatea deșeurilor provenite de la lucrările de construcții demarate de dezvoltatorul imobiliar. Gheorghe Bacușcă, comisar șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean (GNM-CJ) Iași, susține că situația descoperită de colegii săi a fost una destul de gravă.

„Îmi amintesc de faptul că lucrătorii aruncau moloz de la etajul 4. Vă dați seama că acolo se făcea praf, nu se respectau regulile privind protecția mediului. Iar deșeurile nu erau transportate conform legislației, erau aruncate în zone care nu erau amenajate corespunzător. Colegii au aplicat o amendă în valoare de 100.000 de lei și operatorul sancționat a plătit 50.000 de lei, jumătate din minim, plătită în 48 de ore”, susține Gheorghe Bacușcă.

Gheorghe Bacușcă: „România, Iașul sau orice comună din țară poate intra în procedura de infringement dacă nu scade poluarea”

Comisarul susține că ieșenii au depus reclamații împotriva constructorilor din Iași și în urma verificărilor o parte dintre acestea au fost fondate, astfel că au fost aplicate sancțiuni.

„Am verificat dezvoltatorii imobiliari din Iași, ne-am sesizat și în urma informațiilor din presă, din BZI, și am aplicat amenzi pentru că nu s-au respectat normele privind poluarea. Vom controla în continuare șantierele de construcții din Iași să vedem dacă măsurile impuse la controalele anterioare au fost respectate. Ați observat că acum constructorii folosesc panouri de 2-3 metri pentru ca praful să nu ajungă peste tot, udă roțile mașinilor pentru a nu căra praful, mizeria, pe străzile din oraș, dar unii dintre acești constructori nu au luat măsuri suficiente, de aceea le-am impus asta, să fie atenți, pentru că data viitoare sunt amendați. Mai ales că anul acesta trebuie să fim atenți la faptul că România, Iașul sau orice comună din țară poate intra în procedura de infringement dacă nu scade poluarea. Suntem buni de plată dacă nu se iau măsuri în această direcție”, mai spune Gheorghe Bacușcă.

Numărul depășirilor înregistrate la indicatorul poluării PM10 s-a redus în ultimii 3 ani la jumătate

Chiar dacă s-au făcut demersuri în această direcție privind reducerea poluării din Iași, numărul depășirilor privind indicatorul PM10 fiind reduse în ultimii 3 ani la jumătate, măsurile luate de autoritățile locale până acum nu sunt suficiente.

„Dacă luăm de exemplu depășirile din stația Podu de Piatră, unde sunt cele mai multe probleme, în anul 2018 au fost 105 depășiri, în 2019, 54 de depășiri, iar în anul 2020, 44 de depășiri. S-a redus substanțial numărul de depășiri înregistrate la stațiile de monitorizare ale Agenției pentru Protecția Mediului și datorită pandemiei, când a fost redus traficul, unul din principalii factori ai poluării. Dar nu este suficient pentru a scăpa de procedura de infringement. Trebuie colectare selectivă, depozitare corespunzătoare a deșeurilor, măsuri care să reducă poluarea din Iași. Noi vom verifica, cu prioritate, aceste sectoare, respectiv deșeuri, colectare selectivă, rețelele de apă-canal, în anul 2021. Chiar de săptămâna viitoare demarăm controalele la unitățile administrativ-teritoriale din județ”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul GNM-CJ Iași.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei în anul 2020

Activitatea de inspecție și control în domeniul protecției mediului, desfășurată în anul 2020 de către Comisariatul Iași al Gărzii Naționale de Mediu, s-a concretizat în realizarea a 1.110 controale, din care 760 în domeniul controlului poluării și 350 în domeniul biodiversității. Neconformitățile constatate au fost: lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Nerespectarea prevederilor din actele de reglementare emise pentru proiecte sau activități au fost sancționate prin aplicarea a 211 sancțiuni contravenționale principale, în valoare totală de 1.363.000 lei. Au fost stabilite și 26 de sancțiuni complementare (6 desființări de lucrări, 20 suspendări de activitate), precum și o propunere de suspendare a actului de reglementare.

Pentru alte 15 fapte: ardere miriști și stuf în arii naturale protejate, poluarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, depozitare, transport și eliminare ilegală de deșeuri, inclusiv deșeuri periculoase, utilizarea unor substanțe periculoase fără respectarea actelor normative, fals material, fals intelectual și uz de fals în documente, extragere roci utile fără permis sau licență care se încadrează conform prevederilor legale la infracțiuni, au fost sesizate organele de cercetare penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`