Prima pagină » Eveniment-Social » Dezvoltarea în agricultură, cu tehnologie de ultimă oră și drone, la Universitatea de Științele Vieții din Iași – FOTO

Dezvoltarea în agricultură, cu tehnologie de ultimă oră și drone, la Universitatea de Științele Vieții din Iași – FOTO

22 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Agricultură cu tehnologie de ultimă oră și drone, la Universitatea de Științele Vieții din Iași. Cadrele didactice vor face cercetări în cadrul parteneriatelor pe care le au cu fermieri importanți din zonă, cu ajutorul unei drone speciale, de ultimă generație. Achiziționată printr-un proiect de cercetare, drona(model Parrot, Bluegrass) aceasta deține o serie de caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate, cum ar fi indicele de vegetație, fazele de vegetație, dacă anumite zone din parcela sunt îmburuienate, identificarea dăunătorilor care au afectat parcela de teren survolată

Cadrele didactice de la Universitatea de Științele Vieții(USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași vor face cercetări în cadrul parteneriatelor pe care le au cu fermieri importanți din zonă, cu ajutorul unei drone speciale, de ultimă generație. Achiziționată de către USV Iași printr-un proiect de cercetare, drona(model Parrot, Bluegrass) deține o serie de caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate, cum ar fi indicele de vegetație, fazele de vegetație, dacă anumite zone din parcela sunt îmburuienate, identificarea dăunătorilor care au afectat parcela de teren survolată.

Agricultură cu tehnologie de ultimă oră și drone, la Universitatea de Științele Vieții din Iași

Totodată, cu ajutorul camerelor multispectrale sunt determinate și evidențiate, prin intermediul culorilor și diferitelor nuanțe, gradele de afectare ale parcelelor agricole analizate de dronă. Colectarea şi înregistrarea imaginilor se realizează cu ajutorul a şase camere: o cameră RGB(red, green, blue) şi alte cinci camere multispectrale, cu senzori de bandă îngustă(albastru, verde, roşu, red edge şi near infrared), care pot capta atât lumina vizibilă, cât şi pe cea invizibilă. În partea superioară a dronei este situat un senzor pentru radiaţiile solare, care captează lumina soarelui şi asigură acurateţea datelor pe timpul misiunilor desfăşurate în diferite momente ale zilei.

Facultatea de Agricultură are în plan achiziționarea şi a unei alte drone

Facultatea de Agricultură are în plan achiziționarea şi a unei alte drone pentru efectuarea tratamentelor împotriva bolilor, combaterea dăunătorilor și administrarea îngrășămintelor microgranulate.

”În această perioadă, de exemplu, în cadrul unui proiect de cercetare pe care îl avem cu un fermier din județul Vaslui, desfășurăm acțiuni de cercetare în care vom analiza influența amendamentelor calcaroase asupra diferitelor sole agricole pe care le deține acel fermier. Prin comparație, vom analiza înainte de aplicarea amendamentelor calcaroase situația și toate elementele agrochimice pe care le deține acel sol, ulterior vom preleva diferite probe de sol din parcelele analizate și vom putea determina dacă au avut o influență benefică asupra solului”, a detaliat ing. drd. Alexandru Tudoran, specialist cercetător al USVIași.

Tendința de utilizare a celor mai noi tehnologii și de trecere la agricultura de precizie

În foarte multe țări, tendința de utilizare a celor mai noi tehnologii și de trecere la agricultura de precizie, numită uneori agricultura inteligentă, este tot mai accentuată. Pe plan mondial sunt folosite, de mult timp, avioane și elicoptere destinate anumitor activități obligatorii în ramurile care se ocupă de plante (agrofitotehnia, horticultura, silvicultura etc.), cum sunt, de exemplu, monitorizarea culturilor sau pulverizarea substanțelor chimice necesare întreținerii stării de sănătate și dezvoltării plantelor. Tehnicile din aviație au fost aplicate, de regulă, în fermele mari, cu suprafețe întinse și, bineînțeles, acolo unde existau resursele financiare.

Acum, un rol tot mai important îl au dronele aeriene(UAV, Unmanned Aerial Vehicle) inteligente sau dronele cu un grad ridicat de autonomie și de precizie. Tehnologia UAV aduce fermierilor variante moderne de dezvoltare a afacerii. Dronele aeriene pot fi folosite pe orice exploatație agricolă cu profil vegetal, indiferent de mărimea acesteia. Dronele agricole pot fi utilizate în diferite aplicații, cum ar fi pulverizarea, însămânțarea și protecția plantelor, ajutând fermierii să aplice tehnici ale agriculturii de precizie. Echipate cu dispozitive și camere de înaltă tehnologie se pot monitoriza bolile, dăunătorii, irigarea și starea îngrășămintelor.

Astfel, în agricultură, totul se dezvoltă cu tehnologie de ultimă oră și drone, la Universitatea de Științele Vieții din Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *