Prima pagină » Local » Dezvoltarea Aeroportului Iași va costa 125 de milioane de euro. Actualele terminale de pasageri vor fi recompartimentate lângă noul T4. Lista completă a investițiilor de la aerogară – DOCUMENT

Dezvoltarea Aeroportului Iași va costa 125 de milioane de euro. Actualele terminale de pasageri vor fi recompartimentate lângă noul T4. Lista completă a investițiilor de la aerogară – DOCUMENT

21 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Consiliul Județean Iași va aproba lista finală de investiții pentru dezvoltarea Aeroportului. Proiectul va avea o valoare de 125 de milioane de euro și va cuprinde un nou terminal de pasageri T4 de 30.000 de metri pătrați, modificarea terminalului T2 într-un cargo, dar și parcări cu sute de locuri. Proiectul va primi finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare

Noi căi de rulare pe locul fostei piste de 1.800 de metri la Aeroportul Iași, un nou terminal de pasageri și mai multe facilități vor fi cuprinse în proiectul de modernizare cu fonduri europene. Investiția de 125 de milioane de euro va fi avizată de plenul Consiliului Județean Iași, proiectul fiind modificat față de cel discutat inițial. Astfel, terminalele T2 și T3 nu vor mai fi demolate, ci vor fi refolosite, odată cu noul T4 de 30.000 de metri pătrați ce va fi ridicat lângă aerogară. Terminalul T1, construit în anii ’60, va rămâne clădire de birouri, în vreme ce terminalul T2 va fi transformat în zonă cargo.

Iată cum arată dezvoltarea Aeroportului Iași din fonduri europene

Aeroportul Iași va avea un nou terminal T4 pentru pasageri, terminal de 30.000 de metri pătrați, folosit pentru cursele externe.

„În urma discuțiilor și corespondenței purtate cu autoritatea tutelară a fost identificată oportunitatea de a se realiza un nou terminal de pasageri T4 pe terenurile aflate în proprietatea Consiliului Județean lași la sud de terminalele existente. Se vor elimina cheltuielile cu demolarea și post utilizarea clădirilor și instalațiilor terminalelor existente T2 și T3. Se vor elimina restricțiile operaționale ce ar fi survenit la realizarea noului terminal peste amplasamentul terminalelor existente”, se arată în proiectul de hotărâre.

În prezent, R.A. Aeroportul lași dispune de circa 4 milioane de euro în contul pentru dezvoltare. Pentru a dispune de suma privind cofinanțarea investiției, aerogara ar urma să se împrumute de la o instituție bancară.

Vechile terminale vor fi recompartimentate

Actualul Terminal T3, cu o suprafață de 3.600 de metri pătrați, construit în 2015, va fi recompartimentat și folosit pentru traficul intern de pasageri.

„S-a creat oportunitatea refuncționalizării imediate, dar și pe viitor a terminalelor existente, respectiv transformarea terminalului T3 în terminal destinat traficului de pasageri intern, zboruri domestice, după darea în exploatarea noului terminal internațional T4, precum și refuncționalizarea terminalului T2 într-un cargo, după identificarea unei surse de finanțare pentru realizarea acestei investiții”, se mai arată în proiectul de hotărâre respectiv.

Dispută pe terenul pentru terminalul T4 de pasageri de la Aeroportul Iași

Terenul pe care ar urma să fie ridicat terminalul T4 este însă într-un litigiu. Consiliul Județean a atacat în instanță concesionarea suprafeței de teren din perimetrul aerogării, teren luat în trecut de o firmă din Republica Moldova pentru construcția unui hangar pentru mentenanța elicopterelor.

„În ceea ce privește situația juridică a terenurilor ce vor fi ocupate de noul terminal T4, aceasta a fost clarificată deja de către proprietar. Este clarificată situația juridică a terenului în suprafață de 7.800 mp, concesionat de către SC Heli Avia Service SRL, teren ce reintră în administrarea R.A. Aeroportul lași ca urmare a notificării rezilierii unilaterale a contractului de concesiune de către proprietar. Este clarificată și situația juridică privind dreptul de administrare a R.A. Aeroportul lași asupra fostei Aviații Utilitare”, se mai arată în documente.

Vezi AICI   Proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean lași nr.47/24.02.2021 privind aprobarea Scenariului 2 din Master Planul Integrat pentru realizarea obiectivului de investiții ”Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *