Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvăluri-șoc din cele mai mari localități ieșene. Pandemia de coronavirus bagă în faliment toate primăriile. Disperare în instituții
Dezvăluri-șoc din cele mai mari localități ieșene. Pandemia de coronavirus bagă în faliment toate primăriile. Disperare în instituții

Dezvăluri-șoc din cele mai mari localități ieșene. Pandemia de coronavirus bagă în faliment toate primăriile. Disperare în instituții

02 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Situație alarmantă în localitățile din județul Iași. Mai multe primării din județ sunt în pragul unui adevărat colaps din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19. Pe lângă lipsa încasărilor din taxe și impozite, autoritățile au ajuns să scoată din buget și sume neprevăzute pentru achiziția de materiale necesare dezinfecției. S-au luat în calcul tăieri de la investiții pentru a se acoperi salariile oamenilor

Un adevărat dezastru poate apărea în administrația publică locală. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a făcut ca veniturile primăriilor din județul Iași să scadă considerabil. În timp ce cheltuielile s-au înmulțit, veniturile au scăzut remarcabil. Încasările din taxe și impozite aproape că au dispărut în această perioadă, iar autoritățile locale riscă să rămână cu vistieria goală.

Unii primari din județul Iași au ajuns la capătul răbdării. În următoarele săptămâni, dacă situația nu se îmbunătățește, se poate ajunge la un adevărat dezastru, iar salariile celor din administrația locală să nu mai poată fi asigurate. În plus, primarii au acuzat și faptul că nu au primit niciun sprijin și că au fost nevoiți să aloce fonduri din bugetele locale pentru acțiunile de combatere a pandemiei.

„Este o situație mai complicată. Nu au scăzut taxele, ci s-au stopat. Dacă noi nu mai lucrăm, nici cei cu taxele și impozitele nu lucrează. Cu toate acestea, cheltuielile au crescut, iar guvernul și toți cei implicați mai sus iau decizii și dau decizii pe bugetele noastre. Practic, iau decizii privind autoritățile publice locale fără să mai întrebe dacă avem sau nu bani pentru a face aceste lucruri. Angajații Primăriei trebuie să lucreze non-stop, iar ceilalți trebuie să stea în case pentru a se feri de acest virus. Dar cine trebuie să gestioneze toate aceste probleme? Tot noi. Cine aduce materiale, cine dă de mâncare la bătrâni? Și asta fără să avem asigurate resursele necesare. Aș vrea să cumpărăm, dar nici nu avem de unde. Situația nu este gestionată cum trebuie. Este o situație foarte grea”, a menționat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

„Nu mai sunt resurse”

În plus, acesta a precizat și faptul că Primăria va trebui să plătească și alte facturi, iar fondurile sunt tot mai puține.

„Depinde și cum o să fie încasările de la bugetul de stat. Nu mă refer doar la salarii. Eu am angajate lucrări executate pe jumătate sau aproape de final, este criză, iar mie îmi vin facturile. Nu mai spun de lucrările pe măsura 7.2 (privind infrastructura rurală- n.r.), lucrări neeligibile pe care trebuie să le prind din buget. Mai vin lucrări din contractele de anul trecut. Dezinfecția la casa scării este o situație mai complicată. Cine poate susține financiar o asemenea lucrare? Nu sunt resurse necesare. Noi am făcut ca Primăria să funcționeze prin rotație pentru a nu bloca activitatea. Nu poate fi vorba acum de șomaj tehnic. Ne luptăm cu un dușman invizibil, însă nu am primit niciun ajutor”, a mai spus primarul comunei Tomești.

Se taie de la investiții

Un alt primar din zona metropolitană a Iașului pare decis să recurgă și la alte măsuri pentru a putea asigura funcționarea autorității locale.

„Deja se simte că s-au colectat mai puțini bani la impozite și taxe. O să vedem ce putem face. O să luăm bani de la investiții ce ar putea fi amânate. Ce ne-am propus să facem în partea a doua a anului am putea face anul următor. Sunt cheltuieli suplimentare cu dezinfecția, am luat utilaje, materiale etc. Avem circa o sută de angajați în primărie acum. Sunt oameni la toate compartimentele care au nevoie de salarii. Realist, peste vreo lună de zile se poate face o vedere de ansamblu. Dar tendința e că, dacă se continuă așa, vom putea suporta mai greu salariile. Acum, dacă oamenii au niște bani, și ei vor proteja familia. Noi am preconizat undeva 6 milioane lei la impozitul pe venit de pe urma persoanelor fizice. Asta fără să vorbim de persoanele juridice, unde suma este ceva mai mică”, a susținut Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Și în nordul județului situația este asemănătoare. „Facem o serie de calcule pentru a vedea situația. Sunt probleme pe care le avem cu toții. O să vedem ce o să fie. Cred că în maximum două luni vom ști clar pe ce ne bazăm și pe ce nu. Deocamdată ne descurcăm”, a spus Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024