Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvăluiri uluitoare. Ce a făcut Maricel Popa cu banii din programul „Un miliard de euro pentru un milion de ieșeni”. Dovada că șeful CJ Iași a băgat mâna în bani
Dezvăluiri uluitoare. Ce a făcut Maricel Popa cu banii din programul

Dezvăluiri uluitoare. Ce a făcut Maricel Popa cu banii din programul „Un miliard de euro pentru un milion de ieșeni”. Dovada că șeful CJ Iași a băgat mâna în bani

12 mai 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

„Un miliard de euro pentru un milion de ieșeni”. Cu acest slogan a ieșit încă de la începutul mandatului de președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. Șeful județului a promis că în actualul mandat va aduce investiții uriașe în județul Iași ce vor atinge cifra de un miliard de euro. Realitatea este însă cu totul alta. Mare parte din aceste investiții au fost derulate prin programe guvernamentale de primăriile din județ sau prin fonduri europene accesate de instituțiile subordonate Consiliului Județean. Între timp, drumurile continuă să arate ca după război, iar proiectele finalizate de instituția condusă de Maricel Popa bat pasul pe loc

Un program electoral lansat cu fast de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, scoate la iveală un adevăr crunt. Programul „Un miliard de euro pentru un milion de ieșeni”, cu care a ieșit șef al județului în toate campaniile și la fiecare apariție publică, s-a destrămat instantaneu. La aproape 4 ani de la preluarea mandatului actual, o mare parte din drumurile din județ arată ca după război, în total fiind asfaltate integral patru drumuri de numai 11 kilometri. O mare parte a arterelor județene se află în continuare în lucrări sau licitații care nici nu au fost demarate. Iașul continuă se aibă circa 40 de kilometri de drumuri județene de pământ, dar și alte câteva zeci de piatră.

Asta nu l-a împiedicat pe șeful CJ și al organizației PSD să-și asume public mai toate proiectele autorităților locale din județ. Să le luăm pe rând! Conducerea Consiliului Județean a ajuns să-și asume până și din proiectele primăriilor ieșene pentru a le prezenta ca realizări personale. În 2018 a fost lansat Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 prin care județul Iași a beneficiat de fonduri de peste 826 milioane de lei (172 milioane euro).
Fiecare entitate administrativ- teritorială din județ a prins cel puțin un proiect, asta după ce primarii au depus documentele la Ministerul Dezvoltării pentru a le aduce în comunitățile lor.

Nici propriile proiecte prin PNDL nu sunt gata

De pe urma PNDL 2, Consiliul Județean a prins doar nouă proiecte. Cea mai mare parte a acestor proiecte țin de drumurile județene. Însă acestea abia se află în implementare. Un astfel de proiect este cel legat de modernizarea drumului județean DJ 246 : lim. jud. Vaslui – Tufeștii de Sus – Scânteia – intersecție DJ 248 – Șcheia – Drăgușeni – Ipatele – Țibănești (km. 20+450- 56+506). Proiectul are o valoare de 65,8 milioane lei. Lucrările au demarat abia în toamna anului trecut, urmând a fi derulat în 18 luni. Asocierea Danlix XXL SRL- Conest SA Iași și Hydrostroy A.D. au contractat lucrarea. Proiectul a ajuns însă să coste aproape 70 milioane de lei, asta și după actualizarea devizului general.

O altă lucrare de drumuri contractată prin PNDL 2 este și modernizarea drumului județean DJ 248A : intersecție DC 73 (Griești) lim. jud. Vaslui (km. 48+089 – 50+693). Pe drumul județean DJ 280B : Târgu Frumos – Cucuteni (km. 2+614 – 11+802) s-a lucrat extrem de prost, proiectul fiind făcut de firmele cuscrilor Romică Rotaru (Darcons SRL) și Ioan Echimov (Eky Sam SRL), ambii cu intrare la Maricel Popa. Un alt proiect contractat prin PNDL pentru Consiliul Județean a fost legat de consolidarea, reabilitarea și refuncționalizarea pavilionului administrativ de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”. Acesta are o valoare de 1,4 milioane lei și nici nu a fost demarat.

Maricel Popa a luat dosarele primarilor

În total, județul Iași a beneficiat de 228 de proiecte prin PNDL 2 pentru autoritățile locale. Au fost proiecte legate de drumuri comunale, de reabilitarea școlilor, a creșelor, dispensarelor, extinderi de apă și canalizare etc. Numai că la momentul semnării acestor proiecte, primarii ar fi trebuit să meargă la București pentru oficializarea contractelor. Șeful CJ a luat el dosarele și s-a dus în numele primarilor pentru a le semna tocmai ca să ia caimacul.
La fel s-a întâmplat și cu proiectele pe PNDL 1, unele dintre primării având încă investiții în baza acestui program. S-a ajuns ca județul Iași să mai încaseze peste 320 milioane lei pentru tranșa a doua din PNDL 1, proiecte pe care Maricel Popa și le-a asumat ca aduse în mandatul său.

Axa rutieră Iași-Suceava, cel mai mare eșec al lui Popa

Un alt proiect de asfaltare anunțat de președintele Consiliului Județean a fost reabilitarea a zeci de kilometri de drum pe axa rutieră strategică Iași-Suceava. Pe județul Iași proiectul a fost împărțit în trei loturi, toate având același câștigător, Alpenside SRL ca lider de asociere. Două dintre loturi au mers normal, al treilea lot, respectiv DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi, pe 40,6 kilometri, a fost contestat, iar procedura se va relua.

De altfel, această licitație a avut probleme de la bun început. Alpenside a încasat pe cele două loturi atribuite o valoare de 22 milioane de euro. Firma s-a ales cu 30 la sută din bani ca avans conform contractului, a decapat șoseaua și nu s-a mai interesat de lucrare. Problemele de la lotul trei și asocierea cu o firmă anchetată de DNA pare că i-au pus capac proiectului pe care Maricel Popa spera să avanseze în toamnă pentru campania electorală. În tot acest timp, zeci de mii de ieșeni stau în praf și noroaie, cu o lucrare nici începută, nici continuată, ci lăsată de izbeliște. Valoarea totală a proiectului este de 103 milioane euro pentru ambele județe Iași și Suceava. De precizat că fondurile europene au fost în jurul a 70 milioane euro, restul fiind legat de actualizarea devizului, iar banii au venit de la ambele consilii județene.

Proiectele spitalelor, incluse în miliardul de euro

Nici spitalele din subordinea Consiliului Județean Iași nu au scăpat de programul miliardului de euro asumat de Maricel Popa. Un exemplu elocvent este cel al reabilitării Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR). Proiectul are o valoare de 27 milioane de euro, cu termen de finalizare la 31 ianuarie 2023. Nici acest obiectiv nu a scăpat de miliardul de euro al lui Maricel Popa, deși cei care au muncit pentru asta au fost de la spital.

Lista mai cuprinde și fondurile contractate de Aeroportul Internațional Iași, dar și de ApaVital SA Iași, două mari regii aflate sub tutela Consiliului Județean. Orice investiție de la aeroport a fost asumată de Maricel Popa, cea mai mare fiind legată de extinderea platformei de avioane, de circa 13 milioane euro. Investițiile totale în aerogară, conform proiectului, ar fi de 125 milioane de euro în următorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 noiembrie 2024
16 noiembrie 2024