Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvăluiri tulburătoare ale unei ieșence obligate să muncească în condiții greu de imaginat: „E un focar de infecție!”

Dezvăluiri tulburătoare ale unei ieșence obligate să muncească în condiții greu de imaginat: „E un focar de infecție!”

28 nov. 2022, 02:00, 22 ,
Cosmina Puiu în Titlurile zilei

O ieșeancă în vârstă de 61 de ani trebuie să facă ore de muncă pentru a primi ajutor social, în pofida bolilor de care suferă! Aceasta mărturisește cu lacrimi în ochi că este nevoită să lucreze în condiții greu de imaginat, mai ales că sănătatea nu-i permite acest lucru! Mai mult decât atât, femeia susține că acel mediu este toxic pentru oricine și că după 3 ore de lucru nu este în stare nici să mai ajungă acasă

Carmen Petronela Lefter are 61 de ani și din cauza stării de sănătate nu poate avea un loc de muncă. Pentru a putea primi un ajutor social trebuie să facă aproximativ 20 de ore de muncă pe lună. Cei de la Direcția de Asistență Socială au redirecționat-o la Baia Publică, iar finalul primei zile a fost catastrofal.

o poza cu o femeie

Bătrâna are 61 de ani și are foarte multe probleme de sănătate, iar mediul toxic o afectează foarte mult

Trebuie să muncească în condiții greu de imaginat pentru a primi ajutor social!

o poza cu baia publica

Din păcate, tot ce a fost atât de frumos pentru cei neajutorați, s-a transformat într-o mizerie de nedescris

Carmen Petronela Lefter nu are o stare de sănătate bună, iar din cauza acestui lucru nu-și poate găsi un loc de muncă normal. Femeia a apelat la Direcția de Asistență Socială și pentru a putea fi încadrată în ajutorul social trebuie să facă 20 de ore de muncă la Baia Publică. Bătrâna povestește pentru reporterii BZI, cu lacrimi în ochi, cele întâmplate.

„Este dezastru! E un focar de infecție! Sunt trimisă de la Direcția Comunitară pentru a face 20 de ore, fiindcă sunt înscrisă la ajutor social. Nici nu știu cum ajung acasă după… Nu am voie în mediu toxic, iar acolo e cea mai mare mizerie. Numai doamna Violeta, care este șefă, știe cum se descurcă. N-am văzut atâta mizerie în toată viața mea. Sunt mucuri de țigări, sticle goale de băutură, lăsate de oamenii străzii”, mărturisește bătrâna, plină de supărare.

Mai mult decât atât, ieșeanca susține faptul că a ajuns acasă plină de purici și cu hainele prăfuite. Deși de-a lungul vieții a lucrat în condiții normale, câte 8 ore pe zi, acum, 3 ore muncite în cadrul Băii Publice înseamnă o eternitate pentru ea.

„Doamna Violeta n-are nicio vină, știu. Ea încearcă să vadă care-s cu păduchi, cu purici, dar e dezastru. Când am ajuns acasă, am dat toate hainele jos și le-am scuturat de purici. Imediat, le-am băgat în mașina de spălat. Și ei mai spun că nu-s mulțumiți de condiții?! Dar ce condiții? Eu nu pot realiza așa ceva. Pentru mine, aceste 3 ore, de la 8:00 la 11:00, sunt un coșmar”, adaugă aceasta.

 o poza cu niste oameni la Baia Publica

Din păcate, oamenii străzii nu știu să îngrijească un loc, iar Baia Publică este un focar de infecție

În cel hal a ajuns să trăiască Carmen Petronela Lefter: „M-au trimis în gura lupului!”

Bătrâna destăinuie că are multe probleme de sănătate și că nu poate lucra într-un mediu atât de toxic. În plus, problemele din familie n-au stat departe de ea și au afectat-o foarte tare, încât nu-și mai găsește nici cuvintele.

„Am mai multe probleme și nu pot să lucrez în acel mediu. Am avut TBC pulmonar, scos din evidență, plus alte probleme. A murit și mama mea, în luna iunie. Am îngrijit-o 8 luni, am ridicat foarte mult și multe altele. Nici nu vreau să-mi aduc aminte”, spune Carmen Petronela Lefter, cu sufletul trist.

Aceasta este nemulțumită și de faptul că medicul ei de familie i-a zis că este aptă de muncă, în ciuda faptului că i-a dus toate actele ce arată suferințele prin care a trecut, iar acum este nevoită ca la anii ei să lucreze din greu, în medii nefavorabile.

„Doctorița mea de familie mi-a spus că sunt aptă de muncă. I-am dus toate actele necesare, dar așa a rămas cuvântul ei. Am zis că mă duc, însă nu le pot face. Nu-s în regulă cu sănătatea, dar am acceptat pentru a fi valabil cardul de sănătate. Și ei m-au trimis în gura lupului! M-au pus la muncă în focar de infecție”, zice cu năduf femeia.

Nu mai are niciun venit!

o poza cu mai multe paturi de la Baia Publica

Cei care lucreză prin Direcția Comunitară, curăță locul unde dorm oamenii străzii, însă a doua zi, puricii merg din nou pe tine

Femeia a ajuns să trăiască niște momente grele, deoarece nu are niciun venit în acest moment. În trecut, din pensia mamei ei trăiau amândouă, însă acum nu are bani nici măcar de bilet de tramvai, fiind nevoită să meargă mereu pe jos.

„Merg pe jos, pentru că încă pot. O singură dată m-am urcat în tramvai, că nu mai puteam, dar m-au prins controlorii fără bilet și mi-au dat amendă. Din ce să-mi cumpăr bilet?! N-am niciun venit! Nu mă pot pensiona anticipat, chiar dacă am 15 ani lucrați. Când era mama, trăiam amândouă cu o pensie, acum nu mai am nimic. Chiar dacă mai am frați, nu m-au ajutat niciodată.

Deja îmi cer semnătură pentru apartamentul mamei mele, dar nu le dau nimic din partea mea”, povestește Carmen Petronela Lefter, ieșeanca obligată să muncească în condiții greu de imaginat.

Comentarii
  • Uluitor….la 61 de ani sa traiesti din pensia mamei! Doar 15 ani lucrati…unde anume? Ce ai facut, stimata doamna, toata viata de pana acum? Ti-ai prelungit copilaria si adolescenta nepermis de mult!…

  • Asta este capacitatea DAS IAȘI prin conducerea pe care o are. A cazat oamenii străzii în mijlocul orașului în condiții mizerabile. Focar de infecție. Cred că i-a băgat pe toți acolo cu scopul de a scăpa de ei. Toți sunt bolnavi cu boli transmisibile. Mai sunt printre ei și persoane curate dar care până la primăvară au toate șansele să plece bolnave.

  • Bătrâna la 61 ani?

  • Odata, toti munceam si doamnele ieseau la pensie de 55 ani. Acum tinem toate leprele pe ajutoate , si muncim, muncim pana murim ca, de pensie nu cred ca o sa ne mai bucuram.
    Destinul fiecaruia!

  • Bătaie de joc la adresa acestei femei. Cei vinovați să răspundă

  • Ce treabă are medicul de familie cu aptitudinea în muncă … ???

  • …”Bătrâna”…
    Cum ai fi spus dacă avea 71 de ani, 81 sau ?!?

  • Mai cu respect ar fi sa spuna doamna. Dar ce sa mai pretindem, cand mergi la piata si dai peste tot felul de smecheri, educati in intreprinderea socialista, au aceleasi adresabilitati,….mosu, patroane, sefu, barosane, tataie, boierule,….Incerc sa-i evit, la unii nu mai trec nici prin fata tarabei.

  • Este inadmisibil calificativul „batrana” pus acestei femei, si nu numai pentru ca evident nu este batrana, ci pentru ca este total neprofesionist, nepoliticos, lipsit de eleganta si rupt de realitate sa pui astfel de etichete semenilor tai. Sper ca redactia sa rectifice aceasta eroare.

  • 61 ani. Si 15 ani de munca, ce_ai facut in tinerete..??

  • Și persoanele care stau pe mâncare și cazare plătite de primărie ce muncă prestează. Adică aceasta femeie îi slugărește pe cei cazați gratis în acel loc. Chiar nu mai gândiți? Și o întrebare pentru DAS: câți sunt din alte localități decât Iași?

  • Ești o pramatie…

  • „Relu” care esti, ai tu idee ce inseamna sa lucrezi cu oamenii strazii?? daca tot stai treaz la prima ora a diminetii, ia mergi tu frumusel si identifica vreo doi oameni ai strazii si cazeaza-i la tine!! Apoi jigneste personalul care asigura aceste servicii. Oameni fara ocupatie care stati la caldura si doar comentati!
    Iar acea doamna de care vorbiti unii, la cat de aranjata e in poza, nu credeti ca se foloseste de banii statului? Ar trebui poate cei de la DAC sa faca niste verificari mai amanuntite cu privire la ea!!

  • „Relu” care esti, ai tu idee ce inseamna sa lucrezi cu oamenii strazii?? daca tot stai treaz la prima ora a diminetii, ia mergi tu frumusel si identifica vreo doi oameni ai strazii si cazeaza-i la tine!! Apoi jigneste personalul care asigura aceste servicii. Oameni fara ocupatie care stati la caldura si doar comentati!
    Iar acea doamna de care vorbiti unii, la cat de aranjata e in poza, nu credeti ca se foloseste de banii statului? Ar trebui poate cei de la DAC sa faca niste verificari mai amanuntite cu privire la ea!!

  • „Doamna” se pare ca nu ar prea avea treaba cu socialul!

  • Din păcate pentru cel care a scris articolul sună a nedocumentare profundă. Mergi în cartierul Super Copou și află câți litri de tărie consumă această doamnă zilnic plus ce țepe a dat în cariera ei de fata de cartier unor bărbați naivi. Cercetați și nu-i mai plângeți soarta.

  • Aceasta doamna a muncit 15 ani, nu stim unde. Si a trait din pensia mamei! Cand mama nu a mai fost, a cerut ajutor social. S-a facut o ancheta sociala in ceea ce o priveste? La munca, doamna! Pentru ce te consideri caz social? Fiindca te consideri orfana? Ai incercat sa te angajezi? Ai un apartament si ceri ajutor social?

  • Flores Agent de Pază

    Nu vă legați de gagica noastră hahalelor ! Ne-a dat păsărică la toți de la Super Copou !

  • Baia lui Chirica. Si de aici a praduit vreo 200.000 Ron. Ascunsese foarte bine subiectul de presa.

  • niște jeguri, infractori fără căpătâi care acum se plâng !

  • Alo pentru Anonim. Ce bine ar fi ca toți oamenii străzii să fie cazați la tine pe stradă și atunci sa te văd. Se putea găsi o altă locație nu în centrul orașului. Dar pentru asta îți trebuie creier. Oricum ăștia nu votează dar noi cei care locuim în zona da.

  • 61 de ani minus 33 de ani Adica din 1989 nu a mai gasit ceva stabil de lucru. Deci aceasta femeie a lucrat la negru (adica a fost pacalita sa lucreze fara carte de munca ,probabil).A lucrat doar 15 ani cu o carte de munca ,probabil in tinerete.A trait ingijind-o pe mama sa care avea o pensie.Atat a putut face ,nimeni nu a indrumat-o cum sa isi caute un loc de munca sau n-a gasit. DE ce s-o judecam? Nu cere pomana , vrea sa lucreze dupa puterile sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *