Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvăluiri șocante ies la suprafață de la „azilul” din Măcărești. O bătrână a fost internată fără voia ei la familia Chiriac: „Îmi zicea că nu o s-o văd niciodată” FOTO/VIDEO

Dezvăluiri șocante ies la suprafață de la „azilul” din Măcărești. O bătrână a fost internată fără voia ei la familia Chiriac: „Îmi zicea că nu o s-o văd niciodată” FOTO/VIDEO

08 apr. 2023, 02:00,
Petronel-Vlăduț Ștefan, în Titlurile zilei

Tot mai multe semne de întrebare apar despre afacerea murdară a familiei Chiriac, dezvăluiri șocante despre activitatea de la „azil” ies la suprafață. În 2021, o bătrână în vârstă de 97 de ani a ajuns să fie internată la Cristina Chiriac, însă fără voia ei. Un personaj dubios, pe nume Mihai Atițoaiei, a profitat de starea de sănătate a bătrânei și a dus-o fără voia ei la Măcărești

Povestea începe cu un contract de vânzare cumpărare între Lucia și Mihai pentru garsoniera bătrânei. Lucia avea drept de abitație pentru locuința sa, iar, în urma decesului, Mihai Atițoaiei ar fi trebuit să intre în posesia imobilului din Iași. Însă femeia s-a îmbolnăvit și a ajuns să fie internată la spital, unde i-a fost amputat un picior. Astfel, în imposibilitatea de a se îngriji singură, Mihai Atițoaiei a găsit soluția perfectă, să o lase pe femeie în grija Cristinei Chiriac.

Dezvăluiri șocante despre „azilul” din Măcărești

La locația din Măcărești a început „tratarea” pacientei Amarandei Lucia, sub directa supraveghere a Cristinei Chiriac. Aici intră în scenă Agnana Șfaițer, o bună prietenă a Amarandei Lucia, care se întreba unde se află bătrână pe care o cunoștea încă din copilărie. Ea a început să facă investigații pentru a afla unde a fost dusă Lucia, iar după un timp a avut o descoperire șocantă.

„Am fost foarte apropiate, o cunoșteam de mică, chiar îi spuneam mamă. Nu avea copii, nu avea rude, eram singura familie pentru ea. Iar din cauza acestui lucru s-a profitat foarte mult. Tot îmi spunea să nu o las pe mâna lu Mihai (Atițoaiei) că vrea să scape de ea.

Din păcate, ea a avut niște probleme de sănătate, fiind și pandemia, eu nu am știut, fiindcă am evitat să trec pe la ea. A ajuns la spital și, din cauza unor complicații, i-a fost amputat un picior. Când s-o externeze a venit acest domn Mihai de la Fălticeni și nu a dus-o acasă, a dus-o direct la azil, la Măcărești. Am reușit să aflu de la o vecina de a Luciei că ea nu a mai fost dusă acasă”, declară Agnana Șfaițer, prietena bătrânei.

Agnana s-a deplasat de urgență la Măcărești pentru a o vizita pe buna ei prietenă, la azil. Însă a rămas surprinsă de ce a găsit acolo.

„M-am decis să merg să o văd, să înțeleg și eu ce se întâmplă. Ajunsă la acel azil, nu mi s-a dat voie să o văd, doamna Chiriac a fost foarte agresivă cu mine. Era și o nuntă în curtea lor, de ce ar fi o nuntă în curtea unui azil. Ea tot invoca motivul că e pandemia și nu poate să mă primească. Doamna Chiriac mi-a comunicat că bătrâna nu vrea să mă vadă, i-am cerut să o scoată afară să îmi zică ea în față că nu vrea”, continuă Agnana Șfaițer.

Coșmarul a continuat pentru bătrâna Lucia

O poză cu Amarandei Lucia

Bătrâna a fost îngrijită la Măcărești mai bine de un an

Fiind imobilizată la pat din cauza piciorului, femeia a rămas în grija familiei Chiriac. Însă prietena ei, Agnana, nu a renunțat la luptă și a încercat prin toate modalitățile să își vadă prietena. Femeia a făcut sezisări la autoritățile competente în vederea activității „azilului” de la Măcărești.

„Printr-o coincidență, Cristina Chiriac a ajuns la mine, la serviciu și am avut o nouă discuție cu ea. I-am vorbit frumos, că doar vreau să o văd pe Lucia, însă ea, tot foarte agresivă, îmi râdea în față că nu o s-o văd niciodată. Am vorbit și cu domnul Mihai (Atițoaiei), de asemenea, foarte agresiv, să nu îmi mai bag nasul în treaba asta. Atunci mi-am dat seama că ea e ținută cu forța acolo. Eu am început să fac sesizări la Direcția de Sănătate Publică Iași, la Secția 4 de Poliție, la Primăria Prisăcani. Totul, în speranța că voi reuși să o văd măcar la față”, precizează Agnana.

Din păcate, Agnana nu a mai reușit să o vadă pe Lucia. Și-a revăzut prietena abia după un an, la înmormântarea bătrânei.

„Ultima dată am văzut-o în viață pe 15 iulie 2021, m-am zbătut atât de mult să o văd, însă nu am reușit. Abia în august 2022 am reușit să o văd, am fost la înmormântarea ei, eram câțiva oameni. Se vede clar pe chipul ei din filmarea de ziua ei că este speriată, că nu are ce căuta într-un asemenea loc. Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să o scot de acolo”, povestește îndurerată Agnana Șfaițer.

Cristina Chiriac încă se ocupă de afacere

o poză cu Amarandei Lucia

Agnana și-a revăzut prietena abia la înmormântare

Deși au fost făcute sesizări pentru verificarea situației de la Măcărești, locația încă este deschisă, iar Cristina Chiriac se ocupă  în continuare de bătrâni. Sub pretextul pandemiei, vizitele nu au fost acceptate decât pentru rudele de gradul I. În ceea ce privește situația juridică, se pare că atunci femeia nu deținea documentele necesare pentru organizarea și funcționarea centrului, deoarece ar fi o problemă cu titlul de proprietate.

„Bătrânii sunt pe domiciliul meu și suntem în decurs să obținem toate actele și avizele, dar trebuie să terminăm cu situația titlului de proprietate. Ce am făcut eu ca să mă tratați așa, pur și simplu am avut grijă de niște bătrâni. O să răspundeți în instanță pentru asta. Am avut-o în grijă pe Amarandei Lucia și a fost totul bine. Nu am fost deloc agresivă cu Agnana Șfaițer, doar că nu o puteam lăsa să o vadă pe bătrână din cauza pandemiei. Deja doriți prea multe informații de la mine”, declară Cristina Chiriac, proprietara „azilului” din Măcărești.

Răspunsul oficial primit de la Direcția de Sănătate Publică Iași a fost că deținătoarea azilului, Cristina Chiriac, nu are autorizație de funcționare pentru locația ei și că vor face controale. Totuși, din documentele primite de la Agnana Șfaițer putem observa că în trecut s-au mai făcut sesizări asupra activității de la azil, dar fără niciun rezultat.

Aceste dezvăluiri șocante ridică mai multe semne de întrebare asupra activității de la Măcărești. Se pare că autoritățile au făcut verificări la locație și vor monitoriza în continuare activitatea familiei Chiriac. Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum cu această afacere din localitatea ieșeană.

Comentarii
  • Credeți ca este singurul caz! Nicidecum, eu știu numeroase abandonări de bătrâni, care au muncit toată viața si au fost aruncați in spitale și in azile. Copii, viermi, care au suflete de diavol.

  • Nu este nimic imoral sa duci un parinte la un centru unde sa fie bine ingrijit. E clar ca s-au schimbat vremurile, unii au ramas cu gandire retarda, daca ai serviciu nu ai cum sa ingrijesti un parinte, mai ales daca este imobilizat.Nu mai zicdaca sunt plecati la munca in strainatate. Nu poti lasa un batran la mana vecinilor, un centru este indicat. Dar sa fie autorizat si in atentia autoritatilor. Terminati cu mentalitatile astea comuniste, mai evoluati in gandire.

  • teddy, sa te ajute ce de sus sa ai un parinte imobilizat la pat si serviciu cu program normal 8 ore pe zi plus 2 ore in trafic, plus proprii copii d ecare sa ai grija.

  • Problema nu este sa duci un parinte la azil; problema este ca acolo sa fie bine ingrijit. Constatam insa ca oamenilor , in general, le face o placere nebuna sa-si bata joc de semenii lor, oamenii. Acest comportament barbar NU il vei intalni niciodata la animale. Concluzia?

  • E o fapta buna sa ajuti oameni neputinciosi, fara sprijin….dar sa o faci fara a astepta foloase materiale de pe urma batranilor….case, pamanturi…..treaba e veche, de ani buni. Batrana care a decedat macar a avut pe cineva care sa se intereseze de ea, dar multi altii……pe afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul!

  • La drept vorbind,sunt copii care sunt dezinteresați de proprii părinți când sunt bolnavi…Această doamna,pe fond,face un lucru bun că are grijă de niste oameni bolnavi,cu handicap,care nici în familiile lor n-ar fi stat în condiții decente.
    Personal,cunosc un bătrân care este îngrijit acolo,avea o pensie sub 1000 de lei.Era numai pe drumuri,cu sticla de bautura-n mana…Dacă nu ajungea acolo,era mort demult…
    Daca doamna obține avizele necesare și are actele in regula, și bolnavii sunt îngrijiți cum trebuie,pentru Prisacani ar fi un câștig un astfel de centru,nu mai vorbesc pentru cei bolnavi și familiile lor.
    Repet,alții nu-și îngrijesc proprii părinți,chiar daca au timp și bani,îi abandonează cu anii!
    Doamna,rezolvati-va problemele legale cu acest centru de îngrijire și totul o sa fie!
    Doamne-ajută!

  • Daca toate conditiile esrau OK, daca batranii sunt ingrijiti bine, de ce secretomania aceasta? De ce de 1 an de zile dna Șfaițer nu a reusit sa-si vada prietena? De ce a fost refuzata in mod repetat? Acesta atitudine a dnei Chiriac, proprietara „azilului”, te duce la o singura concluzie: batranii nu sunt ingrijiti cum trebuie !!! Frica ca rezidentii din acest „azil” vor dezvalui modul cum sunt tratati, determina aceste refuzuri repetate de a fi vizitati de rude sau prieteni. Este evident ca ceva nu este in regula acolo, si speram ca organele abilitate vor face lumina in aceasta afacere: „azilul” de la Măcărești. P.S. Filmarea se vede de la o posta ca este inscenare de prost gust!!! Batrana abia face contact cu realitatea si dna Chiriac ii aduce tort si ii pune „La multi ani” pe telefonul mobil? Biata batrana este mai mult speriata si nu stie ce se intampla. Teatru ieftin, macabru si sadic pus in scena si filmat de aceasta dna Chiriac de la „azilul” de la Măcărești !!!!

  • Desfiintat acest asa zis azil si pentru chestiile ilegale, sa plateasca financiar dar si juridic.

  • De ce nu publicați toate comentariile ?

  • Locuitor din Prisacani

    La Prisacani,zilele trecute,a ars casa familiei Rupanu.
    Redacția ,,Buna ziua Iași”,poate vă interesați de caz și inițiați o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta aceasta familie greu încercată.Multumiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *