Prima pagină » Local » Dezvăluiri șocante făcute de o profesoară din Zaporojie, ajunsă refugiată la Iași: ”Am trăit pentru o perioadă în sunetul puternic al sirenelor!” – VIDEO

Dezvăluiri șocante făcute de o profesoară din Zaporojie, ajunsă refugiată la Iași: ”Am trăit pentru o perioadă în sunetul puternic al sirenelor!” – VIDEO

14 apr. 2022, 02:00,
Ana Crețu în Local

Lyudmyla Romanenkova este profesoară în Zaporojie și directorul instituției de învățământ ”Florence”, din Ucraina. Această unitate școlară se adresează copiilor cu afecțiuni mintale, respectiv cu autism. Ucraineanca a avut de parcurs un drum lung și anevoios, alături de soțul ei, pentru a scăpa din calea bombardamentelor. Refugiații ucraineni ajung pe teritoriul României cu speranță în suflet, din dorința disperată de a scăpa de bombardamentele din Ucraina. Aceștia visează la ziua în care se vor liniști și se vor putea întoarce acasă.

De când a început războiul în Ucraina milioane de persoane au trecut granițele țării și au ajuns în România pentru că, la Iași, au găsit liniștea sufletească și sprijinul de care au avut nevoie. Dar sunt și persoane care nu au putut fugi din calea bombardamentelor și au fost nevoite să rămână acolo, expuse pericolului.

Lyudmyla mărturisește cu frică-n suflet că persoanele care au rămas în Ucraina îndură foame, frig, panică și nesiguranță. Sunt familii întregi care suferă din cauza conflictului militar, iar despărțirea de cei dragi este momentul care traumatizează toți ucrainenii.

centralele nucleare din Zaporojie, Ucraina

În acest moment orașul Zaporojie nu este afectat de bombardamente, dar, conform Lyudmylei, în zilele ce urmează, trupele rusești ar putea invada teritoriul respectiv

Profesoara din Zaporojie este îngrozită de războiul cumplit: ”Acest lucru m-a afectat psihic!”

directorul insituției de învățământ „Florence”, din Ucraina

Există și cazuri în care ucrainenii sunt duși cu forța în orașele din Rusia

Lyudmyla Romanenkova este profesoară și director în cadrul unității de învățământ ”Florence”, din Ucraina. Soțul ei este cetățean american și de 7 ani a ales să-și continue viața în Ucraina, dar războiul care a pornit pe teritoriul lor a avut un impact însemnat în viața bărbatului. Cei 2 au reușit să fugă din țară, pentru a-și salva viețile, chiar dacă a fost un pas greu de făcut. Iașul este un loc sigur pentru ei, deși e foarte dificil pentru mulți ucraineni refugiați aici, deoarece limba și stilul de viață reprezintă un impediment major în viața lor.

În aceste clipe, orașul Zaporojie nu este atât de afectat de bombardamente, dar Lyudmyla afirmă cu tristețe că, în zilele următoare, trupele rusești vor invada teritoriul respectiv. Aceasta a ajuns în România la începutul lunii martie și a fost foarte emoționată când strigătul ei de ajutor a fost auzit de voluntarii ieșeni.

”Soțul îmi spunea că, în curând, va începe războiul, dar eu știam că noi suntem ca frații cu cei din Rusia și nu credeam că are cum să se întâmple așa ceva. Joe Biden a anunțat prin intermediul mai multor canale de televiziune, încă înainte de Sărbătorile de Iarnă, dar noi nu am crezut. Când vorbeam cu femeile de la piață, vecine și prieteni, toți aveau îndoieli că poate începe un război”, a declarat Lyudmyla Romanenkova.

Ucrainenii susțin faptul că au crezut inițial că va fi doar un conflict militar, dar au rămas traumatizați în momentul în care conflictul a degenerat într-un adevărat măcel. Profesoara destăinuie că psihicul ei este afectat și cu ochii plini de lacrimi și-a pus toată viața într-o valiză, pentru a putea veni în România.

”Am trăit pentru o perioadă în sunetul puternic al sirenelor, iar acest lucru m-a afectat psihic. Dormeam îmbrăcați și cu valiza pregătită, în caz de ceva să plecăm direct! Locuința nu este sigură pentru a te adăposti de aceste bombardamente”, menționează ucraineanca.

cladiri și sirene de avertizare

În oraș se aud aproximativ de 5 ori pe zi aceste sirene, care au drept scop avertizarea cu privire la un pericol iminent

Ucrainenii din Zaporojie trec printr-o criză de nedescris: ”Oamenii se omoară între ei!”

doi soldați lângă o mașină care arde

Cei care au rămas în Ucraina îndură foame, frig, panică și nesiguranță

Ucrainenii care au rămas în Zaporojie sunt afectați psihic, iar mulți dintre ei se trezesc cu frică-n suflet și adorm cu același sentiment. Sirenele, care au scopul de a avertiza un pericol iminent, sună zilnic de câteva ori, motiv pentru care psihicul cetățenilor ucraineni este foarte afectat.

Lyudmila spune că unii dintre ucraineni au decis să nu se mai ascundă în beciuri și buncăre pentru că, în aceste momente, acele locuri nu mai sunt sigure pentru ei.

”Regula celor 2 pereți, ca în cazul unui cutremur, este folosită de mulți ucraineni. Sirenele afectează sistemul nervos al copiilor, al tinerilor și al bătrânilor din regiune. În orașul Zaporojie încă se pot găsi alimente și diverse produse în magazine, dar în localitățile din vecinătate oamenii au început să primească ajutoare de la voluntari. Groaza este în multe sate și orașe mici, care sunt distruse, pentru că acolo oamenii nu mai au nici măcar apă, mâncare sau medicamente. Din cauza războiului sunt din ce în ce mai multe furturi, violuri și oamenii au ajuns să se omoare între ei!”, a spus cu tristețe Lyudmila.

De asemenea, există cazuri în care ucrainenii sunt duși cu forța în orașele din Rusia, iar oamenii rămân terifiați de acest lucru. Cetățenii ucraineni care au ajuns acolo sunt înfometați și strigătul lor de disperare nu mai poate fi auzit de nimeni.

”Psihologii din Ucraina trec printr-o provocare imensă. Aceștia sunt, la rândul lor, panicați, dar trebuie să ofere un sprijin, chiar dacă le este atât de greu. Voluntarii ieșeni, care ne-au așteptat la graniță, le dau o speranță oamenilor ce reușesc să fugă din calea invaziei ruse în Ucraina. Aceștia sunt bine pregătiți și le oferă liniștea sufletească pe care, de o lună și jumătate, nu au mai avut-o”, menționează Lyudmyla.

Profesoara din Zaporojie este recunoscătoare României pentru modul în care a fost tratată și a rămas plăcut surprinsă observând că aici poate trăi în liniște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`