Cercul infectării de la Spitalul de Urgență din Suceava. Medicii care nu au avut materiale și echipamente de protecție s-au îmbolnăvit între ei și, mai mult decât atât, sunt acuzați că ar fi îmbolnăvit și pacienții. Care a fost persoana care a avut virusul și i-a contaminat pe toți ceilalți nu se știe încă. Cert este că spitalul este în carantină, iar conducerea se scuză de toate cele întâmplate.
Cine este de vină pentru haosul de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava? Opt asistente și 19 medici au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus. S-au contaminat unii de la alții și asta pentru că nu au existat materiale de protecție. În urma publicării informației, s-a creat isterie în tot județul. Pentru a mai calma spiritele care s-au aprins în defavoarea conducerii spitalului, reprezentanții au transmis un mesaj prin care susțin că au făcut tot posibilul să protejeze personalul medical. Ceea ce s-a întâmplat ulterior contrazice în totalitate cele afirmate. Surse ale redactorilor Cotidianului „Bună Ziua Iași” susțin faptul că, deși spitalul a intrat în carantină, directorul medical și-a obligat angajații să vină în decursul zilei de ieri la locul de muncă, amenințându-i că, în caz contrar, le va desface contractele de muncă.
Cuvinte goale
Spitalul Județean Suceava a închis Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și Ambulatoriul, urmând ca medicii și asistentele diagnosticate cu coronavirus sa fie izolate la secția de Boli Infecțioase. Pe lângă cadrele medicale la care s-a confirmat deja existența coronavirusului, mai sunt și altele care așteaptă rezultatele, existând posibilitatea ca numărul medicilor și asistentelor infectate cu coronavirus să fie mult mai mare. Mesajul emis de către conducerea unității medicale arată că reprezentanții sunt în oarecare măsură conștienți de faptul că nu au oferit materiale de protecție, dar se scuză. Pe principiul cine se scuză se acuză, citiți următoarele:
„Precizăm că, de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în România, spitalul nostru a făcut toate eforturile și a luat toate măsurile care au fost posibile pentru pregătirea unității medicale față de cazurile de infectare cu noul coronavirus: intervenții de ordin investiții în secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie, pregătirea spațiului pentru linia de analiză a probelor, achiziția echipamentelor și a materialelor necesare secțiilor pentru a fi protejate în fața virusului, în condițiile de dificultăți majore create de furnizorii care se aprovizionau din China”, au specificat reprezentanții spitalului într-un comunicat de presă.
Cadrele medicale, „pregătite de infectare”
În urma declarațiilor făcute de către reprezentanții unității medicale, se ridică un semn de întrebare la care nu s-a răspuns încă, dar e posibil să se răspundă în urma anchetelor epidemiologice. Cum este posibil ca 27 de cadre medicale să fie infectate cu coronavirus dacă acestea au beneficiat de echipamente de protecție? „Toate echipamentele care au putut fi achiziționate în noile condiții de pe piață au fost cumpărate; în punctele sensibile din spital, precum UPU, Boli Infecțioase, Pneumologie și ATI, numărul dezinfecțiilor a crescut la 3-4/zi; personalul a fost instruit și strictul necesar a fost asigurat. În secția Boli Infecțioase au fost asigurate permanent combinezoane de protecție pentru personalul de intervenție la cazurile suspecte și confirmate cu COVID-19”, adaugă reprezentanții spitalului. Punctăm asupra unei părți a declarației:
„Toate echipamentele care au putut fi achiziționate în noile condiții de pe piață au fost cumpărate”.
Este vina spitalului sau a faptului că România nu era pregătită pentru a face față unei asemenea pandemii? Cine este de vină că cei care luptă în linia întâi nu sunt protejați? Cine va lupta pentru bolnavi dacă nu există echipamente? Când vor exista echipamente, nu va fi oare prea târziu?
Conducerea spitalului se contrazice
Mai sus ați putut observa cum conducerea spitalului explică faptul că medicii eu fost protejați cu cele mai potrivite strategii de protecție. Continuarea mesajului contrazice cele susținute anterior, reprezentanții spitalului punctând faptul că, din cauza crizei, nu există destule echipamente. Destul de adevărat, având în vedere situația din toate spitalele din România. Cu toții strigă la unison că medicii nu sunt protejați.
„Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât și cu o criza mondială în ceea ce privește echipamentele de protecție, situație care nu este specifică Spitalului Județean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijență din partea noastră, am făcut tot ce am putut și am achiziționat toate materialele de protecție pe care le-am găsit pe piață. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluții, în condiții de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus și în această luptă efortul trebuie să fie comun. Nici cetățeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuși doar împreună”, încheie conducerea spitalului.
Directorul medical are coronavirus!
Redactorii cotidianului „Bună Ziua Iași” au contactat directorul medical al spitalului de urgențe din Suceava pentru a obține un punct de vedere în ceea ce privește situația actuală a unității medicale. Răspunsul său a fost cel puțin șocant.
„Sunt în carantină. Am fost depistat cu coronavirus. Nu mai sunt purtător de cuvânt, luați lăgătura cu conducerea spitalului”, spune dr. Mircea Alexandru Macovei, directorul medical al spitalului.
L-am contactat în repetate rânduri și pe Vasile Rîmbu, managerul spitalului, dar nu a fost de găsit.
Urlete de disperare!
Pe paginile de socializare, cadre medicale, jurnaliști din toată țara, persoane bolnave care nu mai pot primi tratament în Spitalul Județean Suceava își exprimă disperarea prin mesaje care par să nu aibă răspuns. Disperarea îi face să acceseze toate căile pentru a se face auziți. Târziu, poate prea târziu. Conducerea spitalului se preocupă să numere bolnavii de coronavirus. S-au închis secții întregi pentru a trata cadrele medicale depistate cu COVID-19.
„S-a închis secția de oncologie. Au băgat doctorii infectați deja. Au venit fără măști, tușesc cu toții. Suntem carne de tun. E haos, nu mai înțeleg nimic. E jale! Ne vom infecta cu toții”, scrie un bolnav de cancer pe pagina de facebook.
„Nu au unde să se ducă pacienții oncologici. Vor muri, în timp ce autoritățile se comportă ca la un ceai dansant”, adaugă o altă utilizatoare a paginii de facebook.
Acțiune disperată: Se dau bolnavii afară din spital!
În urma disperării cadrelor medicale de a obține locuri pentru a trata numărul în creștere a pacienților diagnosticați cu COVID-19, a fost emis ieri un ordin al comandantului acțiunii, avizat de către ministrul afacerilor interne, Ionel Marcel Vela. Ordinul prevede următoarele. Începând de astăzi, 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private. În termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a ordinului, se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital. Conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului și a permanenței personalului, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, fără afectarea salarizării personalului.
O femeie a luat coronavirus din spitalul din Suceava?
Reamintim faptul că femeia de afaceri din Suceava care a ajuns în stare gravă la Iași a fost internată la Spitalul de Urgență din Suceava. Soțul acesteia acuză conducerea spitalului de faptul că femeia a intrat în stop cardio-respirator și că s-a contaminat cu coronavirus și cu o bacterie care i-a afectat plămânii din cauza lipsei resurselor cadrelor medicale de a opri răspândirea virusurilor și a bacteriilor.
Se pare că noul coronavirus face mai multe victime decât ne-am fi așteptat. Pentru a nu mai băga populația în panică, s-a decis la nivel național ca managerii de spital, Direcțiile de Sănătate Publică și purtătorii de cuvânt să nu mai furnizeze informații privind infectările cu COVID-19. Doar de la București se vor emite aceste informații și, bineînțeles, controlate. Românii nu vor mai ști în timp real câte cazuri sunt înregistrate. Se va vedea, probabil, la finalul acestei perioade, după ce se va trage linie la toate aceste situații.
Și Iașul este afectat!
Reamintim faptul că și în Iași, în urmă cu câteva zile, prof. dr. Mircea Hurmuzache a ieșit cu declarații uluitoare. Acesta a afirmat faptul că medicii din spitalul de Boli Infecțioase Iași își pun în fiecare zi viața în pericol din lipsa existenței materialelor de protecție. Acesta aducea la cunoștință faptul că șase cadre medicale din unitatea medicală menționată anterior au fost trimise acasă, după ce au intrat în contact direct cu un pacient depistat cu COVID-19. De menționat este faptul că aceștia nu purtau echipamente de protecție, întrucât, așa cum a menționat reputatul medic, „măștile sunt pentru noi ca aurul”.
Se pare că este o problemă dacă nu la nivel mondial, cel puțin național. Așa cum observă și oamenii de rând, medicii au devenit carne de tun. Pleacă la război fără arme și protecție, în numele jurământului lui Hipocrate. Unde se va ajunge cu toată această situație, este greu de descris.