Diana Luca lucrează de 34 de ani ca supraveghetor la Palatul Culturii din Iași și s-a alăturat angajaților care fac grevă japoneză, aceștia fiind nemulțumiți de discriminările salariale. Femeia care și-a sacrificat toată viața pentru acest loc de muncă nu primește spor de weekend și nici de toxicitate. De la an la an, îi cresc dioptriile și este nevoită să își schimbe ochelarii de vedere
Deși ar trebui doar să supravegheze lucrările din cadrul Muzeului de Artă, atribuțiile sale sunt mult mai multe, chiar dacă nu apar în fișa postului. Înrămează tablouri, pregătește masa protocolului de la vernisaje, spală pahare și lenjerii de pat, aranjează camera invitaților, face curățenie în birourile muzeografilor și multe altele. Toate acestea pentru un salariu ce nu depășește cu mult suma de 2.000 de lei.
Diana Luca este supraveghetor de 34 de ani la Palatul Culturii din Iași: „Nu știu ce înseamnă să stai cu familia în weekend”
Începând cu data de 4 aprilie 2024, angajații din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” au intrat în grevă japoneză, fiind nemulțumiți de discriminările salariale.
Diana Luca are 58 de ani și este supraveghetor la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii Iași. Lucrează aici de 34 de ani, încă de când studia la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.
Deși ar trebui doar să supravegheze operele de artă, femeia face mult mai multe lucruri care nu apar în fișa postului, precum curățenie. De asemenea, când este un vernisaj, trebuie să înrămeze tablourile, să pregătească masa pentru protocol, să spele paharele, să pregătească camera invitaților, din cadrul Palatului Culturii, să facă ordine în depozit, în birourile muzeografilor, și multe altele. Toate acestea, pentru un salariu de aproximativ 2.500 de lei, care a crescut treptat.
„Anul acesta, fac 34 de ani de când lucrez ca supraveghetor la Palatul Culturii din Iași. Normal, un supraveghetor ar trebui să supravegheze, doar că noi nu facem doar atât. Avem de făcut inventar, dimineața facem curățenie în spațiul expozițional, când avem câte o expoziție, noi lucrăm și la înrămarea tablourilor, ridicăm tablourile pe pereți, facem etichetele și le punem pe pereți și stăm la tot vernisajul. Servim la protocol, deci suntem și ospătari, spălăm și paharele după protocol, dacă unul dintre invitații care sunt la vernisaj stă în camera de protocol de la noi, trebuie să facem curat, să schimbăm lenjeria și să o punem la spălat după ce pleacă invitatul, deci suntem și cameriste.
Facem curățenia de primăvară, toamnă, facem curat în depozite, facem curat în birourile muzeografilor. Facem mult mai mult decât scrie în fișa postului. Le facem pe toate, plus că eu, de 34 de ani, nu știu ce mai înseamnă să stai cu familia în weekend. M-am angajat aici când eram studentă la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului «Cristofor Simionescu», din cadrul Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași, atunci lucram doar în weekend, dar în ultimul an m-am lăsat de facultate, pentru că abia născusem. Îmi pare foarte rău, m-am trezit când era prea târziu, dar asta este”, spune Diana Luca, supraveghetor la Palatul Culturii din Iași.
Angajații nu primesc spor de weekend și de toxicitate
Angajații lucrează de miercuri până duminică, însă nu primesc spor de weekend, sărbătorile legale nu sunt plătite dublu, cum ar trebui, iar Diana Luca nu primește nici măcar sporul de toxicitate pentru că stă în niște lumini ce îi afectează vederea. De la an la an, îi cresc dioptriile și este nevoită să își schimbe ochelarii de vedere.
„Nu primim spor de weekend, sărbătorile legale, normal, ar trebui să fie libere sau ziua respectivă să fie plătită dublu. Normal ar fi trebuit să primim și spor de toxicitate, pentru că stăm în niște lumini care ne afectează vederea, de exemplu, mie, de la an la an, îmi cresc dioptriile și trebuie să schimb ochelarii”, declară Diana Luca, supraveghetor la Palatul Culturii din Iași.
Diana Luca este supraveghetor cu atestat de conservator. Deși ea salută cu respect fiecare vizitator care intră în Muzeul de Artă, unii dintre ei o tratează cu lipsă de bun simț și mărturisește că aceste lucruri o afectează mai tare acum, că se apropie de pensionare.
„În anul 1999, am făcut cursuri la Ministerul Culturii, la București, cursuri de conservator, bunuri de patrimoniu, dar, pentru că nu am terminat facultatea, acum sunt supraveghetor cu atestat de conservator. Mi-am sacrificat toată viața pentru a putea merge la muncă, nu am petrecut timpul necesar cu familia mea. Dacă nu m-ar fi ajutat părinții mei, când erau cei doi copii ai mei mici, să îi ducă la școală și să îi ia, nu știu cum m-aș fi descurcat.
Este crunt când văd că vin unii oameni, mă tratează ca și cum aș fi un nimeni. Orice meserie ai avea, trebuie respectat omul din fața ta. Sunt vizitatori care vin și vorbesc cu noi pe un ton urât și nu ne arată pic de respect. Parcă acum, când se apropie pensionarea, pun mai tare la suflet aceste lucruri”, adaugă Diana Luca, supraveghetor la Palatul Culturii din Iași.
Exact ca im toate instituțiile de stat din România. Un sistem întrat în putrefacție!
Sa i dea apreotesei din salar poate ii m ai scade și burtoiul
In toate institutiile de stat, toti sefii, de la mici la mari, se cred atotputernici si se comporta de parca ar fi mostenit sefia de la mamele lor
Stati linistita distinsa doamna; nu ati vazut nici 3% din ce va urma in acest regim de teroare!
Peștele, de la cap se împute.Pînă nu apare o lege a salarizării unice în sistemul bugetar, mereu vor fi probleme. Salarile sint făcute de sefi pe ochi frumosi.
supraveghetor…ca sa nu mor prost,ce studii sunt necesare ? care este fisa postului ?
Studii juridice !
Ziarista mi – a întors vorbele și a scris fără acordul meu.Ce am spus eu și ce a scris ea.Rusine!!!
La Palatul Culturii tot Alexe e? Footem-aș pe ma-sa care sta in Alexandru la etajul 8. Tu-ți morții mătii Costele. Poola o pupi, nu mai poopi tu la CJ, distrusul naibii
Vino intr-un supermarket si sa vezi cata munca trebuie sa prestezi pentru salariul asta.
Nu rezisti nici o luna si greva japoneza poti sa o faci acasa cu familia ca nu te baga nimeni in seama.
La privat daca nu iti convine salariul sau munca prestata trebuie sa pleci in alta parte greva japoneza nu exista asa ca ce va retine pe voi bugetarii cei sfinti sa va cautati alt loc de munca
Studii juridice ! sporuri de munca grea, mucegai, ochelari, decontare chirie, decontarea combustibilului pentru naveta, decontare bilete avion, norma de hrana, decontarea masaj, spor de periculozitate, parcare gratuita in fata palatului , cu munca mai subtire ca sunt stresati/te .
Borcanul cu miere si puterea ,influienta si aranjamentele !
Luca Diana, ai dreptul la replica in aceslasi ziar unde apare articolul. Si poti sa o dai in judecata pe „jurnalista”.
E bătaie de joc 2500 lei la vârsta doamnei, in ditamai instituția de cultura din Iași. Și atâtea condiții grele de muncă la așa bani putini. Eu nu înțeleg de ce nu fac grevă generală? La primărie un referent fara studii superioare câștigă mult mai mult că doamna, care muncește și în weekend. Rușine politicienilor.
asta se intampla in toate institutiile , dorm sefii prin birouri iar altii muncesc si pentru ei, niste paraziti care fac umbra degeaba pamantului, daca ii iei la bani marunti nici numele nu stiu sa si-l scrie, nu se va schimba nimic in tara asta atata timp cat nu dispar cei ce sunt acum de la conducere.
Pentru bani ăștia ori o lași doar să supravegheze tablourile ori o plătești dublu pentru toată munca la care o pui să o facă.
ITM-ul ce păzește?
Nu o tine nimeni cu forța, poate pleca oricând. Dacă rămâne, înseamnă că acceptă conditiile. E simplu.
studii juridice ca sa pazesti niste tablouri !!! un fel de Mr Bean !! si paznicul ce mai face,sau ce studii are ? ca sa stai atata timp sa te complaci la un salariu de mizerie inseamna ca ti a convenit ,atata poti ,purtati banderola aia aiurea,va meritati soarta; mai bine mergi la prasit cu ziua si iesi mai bine !
Salariu e de vis. Am incercat sa intru si eu pe u post dar subt pasatrate la comanda
Ma astept sa faca muzeul holocaustului in Palatul Culturii.
Ce sa comentez. O persoana care si-a spus supărarea în fata unui ziarist, și acesta a profitat transformând o confesiune intr-o știre de senzație cu un titlu care murdărește prestigiul instituției insa fara a fi reflectat în conținutul articolului. Sper ca onor conducerea instituției sa nu ia atitudine împotriva d-nei pentru ca si-a descarcat nemulțumirile în fata unei ziariste profitoare. Dealtfel, avem dreptul la opinie , drept garantat de constituție. Înțelepciune și înțelegere!
Bai frate… 2000 lei.. stai toate weekend-urile in fata lumii.. te mai ia de prost unii, mai faci si altele..
Asa e la stat, Salarii Mari primesc doar cei 30 la suta din bugetari ( si aia primesc totul ) restul sunt considerati resturi.
Pana si mecanicii de pe la facultati, electricieni, aduc scule de acasa, cumpara piese de schimb la utilaje din salariile lor.
Si un profesor de facultate care are 30 ani de munca, a spus el cu gura lui, ca da eu nu o sa dau bani din salariul meu sa schimb un bec aici. Deci asta care are 6000.7000 RON salar NU da un leu pentru un amarat de BEC, asa zgarcenie de om, cu cat ai mai mult cu atat devii mai zgarcit.
Si ceilalti au salarii mici si platesc ei multe lucruri ca sa le faca la aia de sus viata „frumoasa”
Astea sunt salariile la stat, majoritatea angajatilor de la stat au salarii ORDINAR DE MIZERABILE.
Patura bine platita sunt, POLITICIENII / INVATAMANTUL ( PROFESORI, LECTORI, ETC cei mari in functii )
Restul sunt considerati resturi.
EU LA 1200 LEI MUNCESC 14 ORE LA PRIVAT, MULTA TREABA PLATIT LA NEGRU SI WEKEENDURI
Fugi mai pacalici cu 1200 lei la privat si 14 ore.
Tot esti destept la privat. 1200 lei nu mai exista de ani de zile, mai ales 14 ore. Te ai bagat si tu ca musca in smantana ca sa arati ca tu tot esti harnic la PRIVAT cu 14 ore pe zi si 1200 lei. Fugi bre de aici, mai iei in ras, consumi si curent la telefon.
Pt Fronea Mihai si altii!!!Chiar nu va este rusine?Cun poti debita asemenea prostii?Erai treaz la momentul redactarii acestui comentariu?Vecina mea care lucreaza la un supermarket la un anumit raion are 3400 lei in mana si cateva beneficii,nu mari ,dar are.Sa stii ca emblema multor institutii o duc cu brio cei de jos si cei de clasa medie.Si este ADEVARAT pentru comentatorul 2000 Lei… Astea sunt salariile de la stat.Un prieten care lucreaza la stat i-am spus ca are un bec ars la masina de 2 lei sa-l cumpere,stii ce-a spus?Eu nu platesc becul pentru masina firmei,o suma infima care nu iti cumperi nici o cafea in oras.Daca profesorii universitari care au peste 5000 lei nu dau 5-10 lei pentru un amarat de bec,atunci ce sa spunem de aceasta doamna?Pentru o parte dintre cei care nu le place comment-ul meu nu imi pasa si nici nu doresc sa intru in polemica cu ei.
34 ani vechime si oleaca peste 2000 lei salariu :)))))). Vrem sa vedem fluturasul de salariu. Iar faptul ca supraveghetorii pun umarul si la alte treburi e total normal in orice muzeu din tara. Doamna nu are studii superioare si se da victima. Daca tacea era mai bine. Sa iasa la pensie anticipat.
Deci a avut un loc de munca 34 de ani…..nu a trecut prin stresul somajului, schimbarii locului de munca…..a fost un job safe, ea nu are studii superioare din cate se pare dar se simte jicnita ca la Palatul Culturii e mult de munca si trebuie sa pui umarul la treaba si la chestii ce nu tin de fisa postului. Lucrezi de 34 de ani la Palatul Culturii. Fii multumita.
E rău dar se poate și mai rău… a avut un loc de munca relativ lejer, șefi decenți, munca suplimentară când și când.
Pentru Elena c. Sa mori tu!! Vezi totul numai in alb si negru. Mie imi place acest director, desi ti-a cam taiat din sefie. Deocamdata este doar interimar si , sincer, abia astept sa ajunga manager plin. Fraiero!!
Pentru Vlad Toman, dupa nume esti din Republica Moldova si cred ca da, ai un astfel de salariu. Asa ca, mai bine taci!