Prima pagină » Actualitate » Dezvăluiri neștiute despre Nicolae Ceaușescu, la BZI LIVE. Autorul Toma Roman Jr. i-a făcut profilul neretușat al fostului președinte al României – VIDEO EXCLUSIV
Dezvăluiri neștiute despre Nicolae Ceaușescu, la BZI LIVE. Autorul Toma Roman Jr. i-a făcut profilul neretușat al fostului președinte al României - VIDEO EXCLUSIV

Dezvăluiri neștiute despre Nicolae Ceaușescu, la BZI LIVE. Autorul Toma Roman Jr. i-a făcut profilul neretușat al fostului președinte al României – VIDEO EXCLUSIV

10 feb. 2023, 12:22, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Astăzi, 10 februarie 2023, a fost programată în Studioul BZI LIVE o ediție dialog exclusivă. Toma Roman jr. jurnalist și director al Muzeului Academiei de Studii Economice (ASE) din București este autorul volumului „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceauşescu”. Acesta a oferit informaţii neștiute despre dictator dintr-o serie de interviuri realizate cu apropiaţii acestuia.

De asemenea, autorul Toma Roman Jr. a reconstruit o imagine fidelă și neretușată a lui Ceauşescu care a fost mai puţin cunoscută.

„Este un volum care într-un fel a trecut de majorat. Cât eram jurnalist activ eram un fel nomenclator al fobiei. Cine ar fi stat de vorbă cu noi ar fi fost privit aiurea, venind dintr-un domeniu diferit. Tocmai aşa mi-a venit ideea, să găsesc oameni care au stat în anturajul lui Ceauşescu şi să stau de vorbă cu ei. Să încerc să-i creionez un portret prin mărturiile apropiaţilor lui. Am vorbit şi cu primul coleg de detenţie al lui Ceauşescu. L-am găsit dintr-o întâmplare într-un sat de lângă Târgovişte. Am vorbit şi cu un alt tovarăş de-al lui Nicolae, acesta i-a organizat o vânătoare în regiunea Bihor. Ceauşescu fiind mulţumit de vânătoare l-a luat în anturajul lui. Tovarăşul a ajuns viceprim-ministru, deşi avea 3 clase. Prin 2007 un amic de-al meu care lucra la Guvern mi-a zis că poate mă interesează această persoană. Am luat o maşină, un fotograf şi l-am găsit în comuna Aluniş din judeţul Mureș pe acest tovarăş, de 87 de ani, care fuma pe prispa casei ţigări fără filtru şi bea o pălincuță. Am avut o discuţie sinceră despre cariera politică, au ieşit lucruri punctuale la iveală, lucruri neştiute despre întâmplări cu Nicolae Ceauşescu, dar şi un portret despre cuplul Ceauşescu făcut de un om simplu”, a transmis Toma Roman Jr.

Autorul Toma Roman Jr. a făcut un portret neretușat al lui Nicolae Ceaușescu

Toma Roman Jr. a menționat că a avut onoarea și norocul să discute cu oameni care au avut funcţii importante sau cunoscuţi ai dictatorului. Printre cei intervievaţi se numără Ştefan Andrei, Cornel Burtica, Emil Bărbulescu, Iosif Banc sau Serghei Mizil. Majoritatea acestora cred că Nicolae Ceauşescu şi-a iubit țara, dar a făcut-o de o manieră primitivă şi dădea dovadă de un naţionalism exacerbat, manifestat prin ura faţă de alte popoare, precum ungurii.

„Nicolae Ceauşescu îi vorbea Elenei cu „fă”, pe atunci încă se impunea în fața ei. Ardeleanul neştiind ce înseamnă a crezut că e o formă de politeţe şi i-a spus și el Elenei „fă”. În 1889 Ceauşescu îl folosea pe acest tovarăş ca partener în diverse jocuri. L-a chemat la Neptun să joace o partidă de şah. El băuse nişte pălincă înainte şi au început să joace şah, dar Ceauşescu a manglit un pion. Nu a zis nimic, dar i-a manglit şi nebunul. Nu a zis nimic, dar s-a enervat. La al treilea, tovarășul s-a enervat şi a aruncat tabla. Astfel, l-au pensionat forţat, l-au scos din birou şi nu a participat la acea şedinţă când s-a discutat consecințele evenimentelor din Timişoara şi Bucureşti. Este bună și o pălincă uneori, datorită ei a scăpat de închisoare”, a mai adăugat jurnalistul.

Toma Roman Jr.: „Nicolae Ceaușescu era paranoic, rău, răzbunător”

Directorul Muzeului Academiei de Studii Economice (ASE) din București a precizat la BZI LIVE faptul că Nicolae Ceaușescu era un om rău, răzbunător și paranoic. Fostul președinte al României nu avea încredere în nimeni și considera că toți îi vor locul.

De asemenea, cunoscutul invitat a relatat faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu trăiau o viață simplă, fără lux, dar copiau absolut orice lucru din afară. Cuplul trăia cu o mentalitate de piețar, iar zgârcenia i-a dus în situații aberante care puteau fi ușor evitate.

„Era răzbunător, paranoic, rău. Voia să se impună cu orice preţ. Exemplu, tovarăşul său mi-a zis că era foarte bănuitor. Avea în spate o echipă relativ deştepţi. A plecat într-o călătorie, iar numărul 2 în partid atunci a făcut un chef într-o cramă care-l deserva strict pe Ceauşescu. A aflat şi a crezut că vrea să-i ia locul. Nu suporta să fie contrazis. Iliescu a fost mazilic în momentul în care a încercat să-l contrazică pe Ceauşescu după ce au făcut un turneu asiatic. Atunci a început să apună steaua lui Ion Iliescu.

Nu erau un lux personal, ei voiau să-şi arate puterea. Venea totul dintr-un complex de inferioritate. Voiau să se compare cu mai marii lumii. După o vizită în UK, Elena Ceauşescu a încercat să copieze ce-a văzut acolo, bijuterii, toalete. La o recepţie în Marea Britanie a văzut că doamnele de acolo beau cocktail-uri. A aflat că este Cherry, iar Elena a cerut un pahar. S-a strâmbat după ce-a băut, dar a continuat să bea. Şi când mai mergea în alte părţi, deşi nu-i plăcea continua să ceară Cherry. Ei nu trăiau în lux că sufereau de zgârcenie patologică care se vedea în viaţa lor, dar şi în viaţa ţării. Ceauşescu avea o mentalitate de tânăr pieţar care încearcă să fie păcălit de clienţi. Zgârcenia lui ducea la situaţii aberante”, a mai adăugat autorul volumului „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceauşescu”.

Autorul Toma Roman Jr.: „Avea încredere numai în Elena Ceaușescu”

Importantul autor a detaliat că Ceauşescu a avut şi momentul său de independenţă, care i-a făcut o imagine de băiat bun și i-a deschis nişte uşi. Însă, totul a fost o manevră politică abilă care i-a fost sugerată de către premierul de la acel moment. Pasul a fost făcut și Occidentul l-a primit cu braţele deschise. Mai mult decât atât, invitatul BZI LIVE a menționat că Ceaușescu a scăpat de toți oamenii deștepți din jurul său pentru a-i putea controla pe cei slabi.

„A însemnat că Ceauşescu a avut acces la împrumuturi în valută, s-au făcut investiţii în România, dar după a fost gestionat tot prost. El a scăpat de toţi ăştia mai deştepţi din jurul lui şi s-a înconjurat de oameni mai proşti că el ca să-i poată controla. Unii erau cu 3 clase şi erau conştienţi că nu ajungeau mai mult dacă nu erau alături de el şi aşa nu-i ieşea din cuvânt.
Mulţi erau înspăimântaţi de Ceauşescu. Din păcate, şirul deciziilor lui Ceauşescu a intrat într-o involuţie catastrofală. A strâns şurubul ideologic şi a început investiții care au dus la penurie, sărăcie spirituală. În anii 80 se trăia îngrozitor de prost din cauza lui”, a mai spus Toma Roman Jr.

Pe lângă subiectul penuriei alimentare, Toma Roman Jr. afirmă că Nicolae Ceaușescu era dependent de soția sa, Elena, din cauza neîncrederii sale în alte persoane.

„Era penurie de produse alimentare pe piaţă, toate mergeau la export. Avea visul să stingă datoria externă. Oamenii s-au pliat cu o dietă care să justifice penuria alimentară. Undeva în anii 73-74, pe măsură ce paranoia lui Ceauşescu evolua, avea încredere numai în Elena. Ea cerea să i se dea onoruri, ajunsese primviceprim-ministru al României. I se cumpărau diplome din străinătate, i se publicau articole scrise de alţii. A ajuns dependent de ea, ea l-a izolat şi a cenzurat tot. Dacă securiştii scriau că este penurie de ulei, ea cenzura ca să nu să se supere tovarăşul. El credea că e iubit de popor și că românii nu o duc bine, dar nici atât de rău pe cât se zicea de fapt. Nu există un răspuns clar de ce a ajuns dependent de ea. Persoana care se ocupă de mobila lor susținea că ea era cea care îi făcea injecţiile de insulină şi-l masa în zonele intime, după ce suferea de prostată. Ceauşescu a controlat cu mâna de fier partidul până în ultima clipă. Toată lumea se aştepta să se întâmple ceva în noiembrie 89, la un congres”, a conchis sursa citată.

Comentarii
  • Nu mai faceti voi neam de neamul vostru ce a realizat Presedintele Ceausescu pentru acest popor!.Toti va dati critici si anti Ceausescu dar de fapt,sunteti niste pigmei despre care nimeni nu va mai vorbi sau auzi vreodata!.Cine-ti cumpara „maculatura” asta dle.Toma?

  • Acum poti sa spui orice despre Ceasca. Multi nu l-au prins, iar cei care l-au prins il vedeau numai la televizor. Si are dreptate Iorga. Ceasca, asa cum a fost el, dar a lasat o tara cu industrie si agricultura. Acuma? Importam carene de porsc de 1 miliard anual! Suntem niste basinosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *