Prima pagină » Titlurile zilei » Dezvăluiri după 12 ani de la cel mai dureros accident din județul Iași! Mărturii fără perdea ale omului care a coordonat echipele de intervenție după dezastrul feroviar de la Scânteia. „Se numărau victimele pe calea ferată”

Dezvăluiri după 12 ani de la cel mai dureros accident din județul Iași! Mărturii fără perdea ale omului care a coordonat echipele de intervenție după dezastrul feroviar de la Scânteia. „Se numărau victimele pe calea ferată”

09 iun. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

S-a numărat printre cei care au coordonat desfășurarea planului roșu în urma celui mai groaznic accident feroviar petrecut în ultimii ani în județul Iași. Un accident de tren petrecut în comuna Scânteia a dus la decesul a 14 persoane și la rănirea gravă a altor două. Locotenentul Diana Chirilă era dispecerul de serviciu de la 112 în momentul în care s-a petrecut accidentul. Aceasta a povestit în detaliu evenimentele din ziua fatidică de 14 august 2009, unul din cele mai grele momente din viață

Ziua de 14 august 2009 a fost una neagră pentru județul Iași. 14 persoane și-au pierdut viața în urma unui tragic accident feroviar petrecut în localitatea ieșeană Scânteia. Trenul Brașov-Iași a lovit în plin un microbuz de transport persoane în care se aflau 16 pasageri ce mergeau spre municipiu. Accidentul a fost groaznic, poate cel mai dureros din ultimii ani care a avut loc în județ. Desfășurarea de forțe în localitatea Scânteia a fost una impresionantă, cu zeci de salvatori la fața locului, cu oameni care s-au mobilizat pentru a scoate victimele dintre fiarele contorsionate, pentru a-i salva pe cei care au reușit, printr-un miracol, să supraviețuiască impactului nimicitor cu garnitura de tren. Printre cei care au coordonat acțiunea de salvare din urmă cu aproape 12 ani a fost și locotenentul Diana Chirilă, la vremea respectivă operator la numărul 112.

Cel mai șocant accident din județul Iași! 14 persoane și-au pierdut viața

Peste ani a ajuns să fie cea care coordonează echipa de pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”. În anul 2009, locotenentul Diana Chirilă era la capătul celălalt al firului, în dispeceratul 112. În ziua de 14 august 2009 era de serviciu. În momentul în care o persoană a sunat la numărul 112 și a anunțat accidentul, actualul locotenent a trebuit să se confrunte cu unul din cele mai grele momente din viață. De altfel, Diana Chirilă a arătat și ce înseamnă munca la 112 și cum trebuie gestionat un astfel de moment.

„Trebuie să empatizezi cu persoana, cu apelantul de la celălalt capăt al firului. În momentul în care a apelat acest serviciu, ar trebui să știe că este o urgență cu adevărat. Mai sunt apeluri că a inundat vecinul, că cineva s-a tăiat la deget și trebuie pansat etc. Sunt cazuri care se pot rezolva la domiciliu și nu implică prezența echipajelor de urgență. Trebuie să empatizezi, să obții toate informațiile. Cetățenii trebuie să știe că dispecerii de la 112 sunt în interesul lor pentru a se putea ajunge mai repede la caz, pentru a avea toate detaliile. Din informațiile pe care le primim, știm cum alocăm echipajele”, a arătat locotenentul Diana Chirilă.

Povestea accidentului de la Scânteia, prin ochii operatorului 112

Locotenentul Diana Chirilă a povestit și cum s-a derulat moment cu moment anunțul despre accidentul care a nenorocit viața familiilor din comuna Scânteia.

„Am avut accidente grave în apel la 112. Unul dintre acestea a fost accidentul de la Scânteia, un impact emoțional și pentru operatorul de la celălalt capăt al firului. Omul îți spune că a avut loc un accident, îți spune între ce mijloace s-a produs, cum a fost atunci între un tren și un microbuz. Poate că am dus la limită răbdarea acelei persoane, dar atunci aveam nevoie de toate informațiile pentru că dacă ai o victimă, ai nevoie de o ambulanță, dacă ai 5 sau 10, se acționează planul roșu. Trebuie să se știe cât mai aproape de realitate care e numărul de victime și care este situația lor acolo”, a povestit Diana Chirilă.

„Se numărau victimele pe calea ferată”

Familii întregi au avut de suferit de pe urma accidentului care a curmat 14 vieți. Locotenentul Diana Chirilă a arătat și faptul că persoana care era în telefon ajunsese să numere victimele împrăștiate pe calea ferată.

„A fost greu și pentru cel care a dat aceste informații. Înainta de-a lungul căii ferate și începea să numere. Sincer, în mintea mea era gândul când se oprește din numărat. Ajunsese undeva la 6 victime aflate în exterior, adică ce putea să vadă. Restul victimelor erau în microbuzul respectiv, contorsionate prin maldărul de fiare”, a spus locotenentul ISU.

Diana Chirilă a menționat și faptul că un astfel de moment este greu și pentru salvatori, nu doar pentru martori.

„A fost o intervenție grea și pentru echipajele profesioniste. Ne confruntăm și vedem des astfel de misiuni. La televizor se dau imagini cenzurate, însă ceea ce se vede pe viu e diferit. Ajung să empatizeze, dar trebuie să-și țină firea, să nu se încarce negativ, pentru că imaginile sunt devastatoare”, a mai spus Diana Chirilă.

Viața în Dispeceratul 112 din Iași

Locotenentul a arătat și ce înseamnă munca în Dispeceratul 112 și cum trebuie interacționat cu cei care sună la acest număr.

„Cel mai mult contează ca situația să fie o urgență, pentru că altfel se mobilizează niște forțe care nu se justifică, iar altă persoană are nevoie și nu sunt echipaje disponibile. Facem apel la oameni să fie realiști cu urgența pe care o declară, să fie sinceri și să dea toate informațiile chiar dacă uneori poate părea prea mult. Sunt apeluri false, apeluri care trebuie verificate amănunțit. Facem verificări amănunțite tocmai pentru a nu fi și glume. Au mai scăzut aceste apeluri pentru că s-au dat și amenzi”,a mai spus locotenentul din cadrul ISU Iași.

Locotenentul coordonează activitatea Serviciului Pirotehnic de la ISU

Diana Chirilă a lăsat în urmă evenimentul de la Scânteia și a devenit unul din cei care își riscă viața zi de zi pe teren. Locotenentul și alți 3 colegi ridică zilnic proiectile provenite din perioada conflictelor militare ce au zguduit Iașul în secolul trecut, dar care continuă să reprezinte un real pericol pentru populație.

„Îmi desfășor activitatea în cadrul Compartimentului Misiuni Protecție Civilă, unde se desfășoară mai multe activități. Nu dorim să creăm panică, ci să prevenim acest risc. Ne adaptăm situațiilor din teren. Unele misiuni sunt complexe, misiuni care implică mai mulți participanți din cadrul instituțiilor cu care cooperăm. Trebuie să fie respectate anumite reguli, să se respecte indicațiile șefilor de lucrare. Am participat cu colegi de la Frontieră, Jandarmi, Poliție, Ocolul Silvic la astfel de misiuni”, a mai spus Diana Chirilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`