Prima pagină » National » Dezvăluiri de groază din comuna Țibănești. Scandal incredibil cu primarul Aurica Cobuz, pentru 160 de mii de euro. Dosar penal pentru jonglerii cu fonduri UE – DOCUMENT

Dezvăluiri de groază din comuna Țibănești. Scandal incredibil cu primarul Aurica Cobuz, pentru 160 de mii de euro. Dosar penal pentru jonglerii cu fonduri UE – DOCUMENT

03 sept. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru, în National

Caz unic în comuna Țibănești din județul Iași. Primarul Aurica Cobuz nu a vrut să implementeze un proiect cu fonduri UE în comunitatea locală pentru că acesta a fost început în mandatul fostului primar. Mai mult, Aurica Cobuz a solicitat chiar instituției care a avizat proiectul renunțarea la acesta. Peste 160 de mii de euro s-au pierdut imediat, primarul actual venind cu un alt proiect pentru a avea muniție electorală. Aurica Cobuz s-a ales cu un nou dosar penal, la Serviciul de Investigații a Criminalității Economice Iași

Un adevărat dezastru se abate asupra locuitorilor din comuna Țibănești, județul Iași. Primarul Aurica Cobuz nu a vrut să implementeze un proiect cu fonduri UE în comunitatea locală pentru că acesta a fost început în mandatul fostului primar. Mai mult, Aurica Cobuz a solicitat chiar instituției care a avizat proiectul renunțarea la acesta. Valoarea investiției depășea 160 de mii de euro, proiectul fiind în beneficiul mai multor persoane din localitate. Toate detaliile au fost scoase la iveală de un refent din primăria comunei, actual candidat la alegerile locale 2020.
În decembrie 2015, fostul primar Vasile Ipate a depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) o cerere de finanțare pentru modernizarea, renovarea și dotarea Căminului Cultural Țibănești. Valoarea investiției din fonduri europene era de 162 de mii de euro.

„În calitate de referent cultural am contribuit major la realizarea acestui proiect, conceput de mine pentru îmbunătățirea, diversificarea activităților culturale și modernizarea, renovarea și dotarea Căminului Cultural Țibănești cu fonduri europene nerambursabile”, a spus Lucian Vornicu.

Investiție de 160 de mii de euro, blocată de primarul Aurica Cobuz. Primăria Țibănești s-a jucat cu dosarul

În acest proiect erau prevăzute investiții în modernizarea, renovarea și dotarea Căminului Cultural Țibănești la interior și exterior. Primăria Țibănești a depus proiectul din fonduri UE și pentru un studio de înregistrări de care s-ar fi folosit Ansamblul Folcloric „Petre P. Carp” al Căminului Cultural Țibănești. În plus, proiectul prevedea și un atelier de pictură.

„Proiectul nu a fost implementat de primarul Aurica Cobuz pe criterii politice pentru că era inițiat și conceput de fostul contracandidat la alegerile locale pentru funcția de primar al comunei Țibănești. În calitate de angajat al Primăriei Țibănești, am insistat ca acest proiect să fie implementat în interesul cetățenilor. Am apelat și la prefectul Iașului. Acesta a trimis o adresă Primăriei Țibănești, dar care a fost ignorată de Aurica Cobuz”, a mai spus Vornicu.

Primarul Aurica Cobuz a cerut renunțarea la proiectul derulat cu fonduri europene

Culmea, primarul Aurica Cobuz nici nu a căutat să se conformeze realizării pașilor ceruți de finanțator prin notificarea primită la data de 1 februarie 2017 pentru semnarea constractului de finanțare. Câteva luni mai târziu, în iunie 2017, actualul primar a trimis o solicitare de renunțare la cererea de finanțare către Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru comuna Țibănești. Cobuz a făcut acest lucru din varii motive, susținând că vrea îmbunătățirea proiectului. Culmea, noul proiect are o valoare mai mică, Primăria Țibănești pierzând fonduri nerambursabile în valoare de 162.643 de euro.

„Primarul, împreună cu consultantul Cătălin Chiriac, nu au vrut să consulte Ghidul Solicitantului și s-au înțeles să retragă cererea de finanțare. Consultantul, prin firmele sale, a primit de la primar în anul 2018 un contract de proiectare pentru Centrul de Permanență Medicală, care a fost realizat în vechiul sediu al primăriei. Pentru contractul de consultare la căminul cultural, acesta a încasat 18.600 lei, sumă fără TVA, de la Primăria Țibănești. Deci, locuitorii comunei au pierdut din cauza abuzului în serviciu al primarului Aurica Cobuz suma de 162.643 de euro fonduri europene nerambursabile. La aceasta se adaugă și cei 18.600 de lei dați către consultant”, a mai spus Lucian Benoni Vornicu, candidat USR la Primăria Țibănești.

A redepus un proiect mai mic pentru a-și atrage capital electoral. Vrea nunți în clădirea făcută cu bani europeni

Culmea, în anul 2018, consultantul Cătălin Chiriac a cedat proiectul și drepturile de autor primăriei din comuna Țibănești. Aurica Cobuz a depus apoi, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Colinele Iașilor, un proiect cu aceeași denumire, dar cu o valoare de numai 78 de mii de euro.

„În acest proiect, primarul Aurica Cobuz a scos toate investițiile din dotarea Căminului Cultural Țibănesti, costume populare, instrumente muzicale de suflat, studioul de înregistrări, atelierul de pictură și investiții în sală. Tot proiectul în sine o deranja, mai ales că erau cuprinse investiții și activități socio-culturale cu titlul obligatoriu de realizat în Căminul Cultural Țibănești timp de 5 ani de la ultima plată, prin monitorizare anuală de către finanțator. Aceasta nu mai putea să facă praznice, nunți și mese rotunde, activități incompatibile cu scopul finanțării din fonduri europene”, a mai spus Lucian Benoni Vornicu.

Plângere penală pentru abuz în serviciu. Primarul s-a ales cu dosar penal la Poliție

Pentru că a retras cererea de finanțare a proiectului din fonduri UE depus de vechea conducere a Primăriei Țibănești, primarul Aurica Cobuz s-a ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu. Plângerea a fost depusă în luna iunie anul acesta. Primarul în funcție s-a ales deja cu un dosar penal, acesta fiind în lucru la Serviciul de Investigații a Criminalității Economice Iași. „Atunci când primarul Aurica Cobuz promite cetățenilor comunei Țibănești că va realiza o investiție în interes public, să știți că se conturează un abuz în serviciu, o delapidare de fonduri sau nu va face nimic din ce promite”, a mai spus Lucian Vornicu, referent în Primăria Țibănești.

Vezi AICI  Adresa primarului Și plângerea penală

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *