Site-ul de investigații Snoop a publicat luni dimineață, 16 decembrie, a doua parte a anchetei despre Alfred Bulai, profesor SNSPA și analist politic cunoscut.
În cele cinci luni de la prima dezvăluire, jurnaliștii au documentat alte 15 mărturii de la victime și martori, conturând o imagine și mai sumbră a abuzurilor și a complicităților din jurul acestuia.
Un istoric de abuzuri și manipulare
Potrivit anchetei, Bulai a folosit roluri diverse pentru a manipula și controla victimele pe parcursul carierei sale. Această abilitate a fost menționată chiar și de procurori în documente judiciare.
Întrebat de ce le cerea studentelor să se dezbrace, Bulai a răspuns că „juca rolul de mentor” sau că făcea „glume”, considerând comportamentul său ca fiind parte din firea sa „glumeață”.
Conversații Relevante Înregistrate de Procurori:
Procuror: De ce îi repetați persoanei vătămate că era îndrăgostită de dvs. și că voia să fie dominată?
Bulai: Nu știu exact contextul. Poate a fost o glumă.
Procuror: De ce o întrebați pe persoana vătămată dacă ar face sex cu colega?
Bulai: Era o glumă… Am întrebat-o pentru că stătea în gazdă cu o colegă.
Procuror: De ce făceați glume legate de consumul de spermă?
Bulai: Nu știu în ce context… Am văzut ceva pe internet.
Biroul cu vedere spre Piața Victoriei
Din 1993, Bulai a cerut studentelor întâlniri private în biroul său universitar, iar mai târziu în biroul său de la Guvern, cu vedere spre Piața Victoriei. Patru studente au renunțat la studii sau le-au amânat din cauza comportamentului său abuziv.
În 2014, au fost documentate trei cazuri de abuz în cadrul stagiilor de practică coordonate de Bulai. Studenții au semnalat comportamentele sale misogine și sexiste către diverse foruri universitare, dar SNSPA a negat că ar fi avut cunoștință de acestea.
Fosta sa asistentă universitară, Corina Benga, a jucat un rol cheie în coordonarea stagiilor, punând presiune pe studentele reticente. În prezent, Benga continuă să-l sprijine pe Bulai, inclusiv prin influențarea presei.
Abuzuri încă din anii ’80
Înainte de Revoluție, Bulai a fost profesor la două școli gimnaziale din Giurgiu. Mai multe foste eleve au relatat că acesta le bătea cu indicatorul peste bancă, uneori la fundul gol, pentru note mici sau comportament considerat nepotrivit. Aceste pedepse erau aplicate în fața clasei.
„Ne băga degetul sub sân și trăgea în sus: «Unde ți-e, domnișoară, matricola?»”, a povestit una dintre fostele eleve.
Investigația detaliază 28 de victime confirmate pe parcursul a 37 de ani. Lista include victimele identificate de Snoop, procurori și presă, precum și studente care au avut relații asumate cu Bulai. Dezvăluirile continuă să scoată la lumină o rețea complexă de abuzuri și tăcere complice.
Ancheta Snoop dezvăluie o poveste tulburătoare de abuz sistemic, manipulare și impunitate, oferind o perspectivă complexă asupra unui personaj care, în fața autorităților, încearcă să pozeze în victimă. Ancheta continuă să aducă la lumină noi detalii, lăsând întrebări despre cât de adânc este înrădăcinat acest sistem de abuzuri în mediul academic și politic.