@ A semnat gândindu-se la binele bebeluşului, după ce a fost asigurată de siguranţa serviciilor oferite @ Nu a primit niciun răspuns, chiar dacă la momentul naşterii avea deja semnat un contract încheiat la recomandarea celor de la Maternitatea ARCADIA @ Fiterman susţine că nu cunoaşte situaţia, dar totul este scos la suprafaţă chiar printr-un pachet promoţional pentru mămici
Ieşeanca a născut în cadrul spitalului privat ARCADIA, iar acum cere explicaţii cu privire la colaborarea unităţii spitaliceşti cu cei pe mâna cărora a mers cu toată încrederea. Irina Z., în vârstă de 29 de ani, a născut în noiembrie 2011. Împreună cu soţul au hotărât recoltarea de celule stem. La acel moment, ieşeanca susţine că a fost informată de către reprezentanţii spitalului privat ARCADIA asupra relaţiilor de colaborare cu Cord Blood Center, prima şi cea mai mare bancă de celule stem din România. Contractul s-a realizat înaintea naşterii, cei doi soţi optând pentru un pachet în valoare de aproximativ 4.000 de lei, la care s-a adăugat şi o taxă anuală de depozitare. Sângele placentar a fost procesat cu succes, grefa de transplant obţinută fiind valida pentru un eventual transplant. Grupul internaţional Cord Blood Center are două puncte de lucru în România, la Cluj şi la Bucureşti.
Contracte reziliate peste noapte, anunţ prin e-mail
Ieşeanca s-a bazat pe recomandările primite din partea reprezentanţilor spitalului ARCADIA, însă încrederea şi teamă cu privire la grefa depozitată în ţara au fost declanşate de un e-mail primit pe adresa soţului. „Cea mai mare bancă de celule stem din România cu care spitalul privat Arcadia din Iaşi are contract de colaborare privind recoltarea celulelor stem la naştere este Cord Blood Center. Această bancă face abuzuri cu clienţii săi prin care le impune semnarea de noi contracte cu clauze abuzive pentru că sunt executaţi silit de Finanţele din Cluj. Este inadmisibil cum un spital ca Arcadia încurajează clienţii săi să recolteze cu o aşa banca căreia i-a fost retrasă acreditarea din Asociaţia băncilor acreditate din România.
La începutul lunii noiembrie soţul meu a primit prin e-mail o înştiinţare prin care ne anunţau că a fost reziliat contractul şi că avem un termen limită pentru semnarea unui nou contract, antedatat şi cu clauze destul de dubioase. Nu am semnat nimic şi suntem un grup de mămici care aşteptam să vedem ce se întâmplă cu grefele depozitate în ţară. Chiar se discută despre mutarea la alte bănci. Am vrea nişte explicaţii de la ARCADIA pentru că ne impun să recoltăm cu o anumită bancă. ARCADIA solicita o taxă, în cazul alegerii unei alte bănci, din câte am înţeles”, a precizat Irina Z.
Reacţiile părinţilor i-au pus pe gânduri
În iunie 2014 se anunţă că banca Cord Blood Center a părăsit Asociaţia Romană a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), chiar dacă a fost membru cofondator al acestei asociaţii. Potrivit celei care a primit noul contract, în acest act se face trimitere la o serie de taxe fără a se preciza cuantumul exact. Părinţii au intrat în alertă pentru că nu li se explică care este motivul, ce presupune mutarea contractelor pe o altă firmă, dar mai ales ce se va întâmpla cu unităţile de sânge placentar. Suspiciunile părinţilor vizează o posibilă mutare a acestora în Slovacia. Reporterii de la cotidianul BUNĂ ZIUA IAŞI au încercat să obţină un punct de vedere de la Cord Blood Center, însă asupra posibilităţii de executare cu sechestru asigurator pe unităţile de stocare nu s-a spus nimic şi nici despre datoriile adunate din neplata TVA-ului. „Vrem să informăm părinţii că vor rămâne cu vechile contracte. În urma reacţiilor primite după trimiterea acelor e-mailuri s-a luat această decizie. Cei care au semnat noile contracte vor fi informaţi că vor rămâne de fapt cu cele încheiate prima dată, fără a mai fi vorba despre reziliere. Cu privire la infirmarea sau confirmarea problemelor financiare nu vă pot spune nimic”, a precizat Alexandru Mircea, specialist marketing Cord Blood Center.
Dan Fiterman susţine că nu cunoaşte situaţia
Directorul general al reţelei ARCADIA, Dan Fiterman, a ţinut să precizeze că nu are cunoştinţă despre această problemă şi nu recomandă nicio bancă de celule stem, această alegere fiind a părinţilor. Acesta ne-a asigurat că vom fi contactaţi de o altă persoană din partea spitalului privat pentru informaţiile solicitate, însă până la închiderea ediţiei nu s-a primit un răspuns. Cu toate acestea, pe site-ul Arcadia este postata o mega oferta încă din mai 2013, prin care viitoarele mămici sunt informate de faptul că prelevarea celulelor stem este inclusă în pachetele de naştere la Maternitatea Arcadia. Este precizat clar şi faptul că „oferta pachetelor de naştere cu dublu beneficiu este lansată de Maternitatea Arcadia în colaborare cu Cord Blood Center”. Tot în descrierea acestui pachet, directorul general Dan Fiterman precizează: „Am căutat partenerii cei mai potriviţi pentru acest proiect şi suntem bucuroşi să avem alături Cord Blood Center Medical, un furnizor serios şi de încredere”. Mai mulţi părinţi, care au format şi un grup pe o reţea de socializare, aşteaptă acum explicaţii cu privire la partenerul „serios şi de încredere”, pus pe tavă la uşa Maternităţii Arcadia. Cei care au luat decizia de recoltare a celulelor stem la naştere s-au gândit la avantajele pe care copilul le poate avea toată viaţa, iar acum nu primesc niciun răspuns.