Prima pagină » Editorial » Dezmembrarea Ucrainei
Dezmembrarea Ucrainei

Dezmembrarea Ucrainei

31 ian. 2025, 12:53,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

S-a declanșat un uriaș scandal. Generat de multiplele afirmații care se circumscriu perspectivei ca statul ucrainean în formula în care supraviețuiește astăzi să fie dezmembrat. Statele Unite au oprit finanțarea lui Zelenskiy. Un prim semn că războiul a fost pierdut de către Ucraina. Șeful informațiilor militare de la Kiev a vorbit în parlament despre dezmembrare. Și tot despre dezmembrare s-a pronunțat și Călin Georgescu. Uriașul scandal generat cui va profita? Și cui va dăuna?

La numai câteva zile după ce Donald Trump, în mod oficial, a oprit finanțarea războiului din Ucraina, măsura fiind precedată de afirmații de-a dreptul incendiare ale unor oameni de bază din echipa președintelui Statelor Unite, Kyrylo Budanov, șeful informațiilor militare ale armatei ucrainene, a afirmat – nu oriunde, ci în parlamentul de la Kiev – că dacă în următoarele trei luni, războiul cu Federația Rusă nu se încheie, Ucraina va fi dezmembrată. Omul știe ce spune. Și se află în cea mai importantă poziție pentru a ști cum stau lucrurile. Și pentru a emite o prognoză corectă. Firește, s-a declanșat un întreg scandal în Ucraina. Dar relevant este că motivul nu constă în afirmațiile lui Kyrylo, ci în faptul că acestea au transpirat în opinia publică internă și internațională. Este declanșată o amplă anchetă, nu împotriva șefului informațiilor militare, ci împotriva celor care au făcut publice afirmațiile sale. Este un semnal că la nivelul cel mai înalt, la Kiev, realitatea este corect percepută. Și anume că Ucraina, cu tot sprijinul uriaș pe care l-a primit din partea statelor occidentale, a pierdut războiul cu Federația Rusă. Există un preț al războiului. Există un preț al războiului pierdut. Și există un preț al păcii. Astăzi, liderii lumii se pronunță estimând prețul păcii.

Tot în cursul acestei săptămâni, pe podcastul maestrului Ion Cristoiu, invitat fiind la o dezbatere în doi, Călin Georgescu a vorbit și el despre perspectiva dezmembrări Ucrainei. Și s-a pronunțat în sensul oportunității pentru România de a recupera, la capătul viitoarelor tratative de pace, provinciile istorice pierdute. Respectiv Bucovina de Nord, Buceagul și Maramureșul de Nord. Sunt rare oportunitățile din istorie când un stat cu mari probleme, cum este România, dar și cu avantajul unei poziții geostrategice de mare importanță, are oportunitatea de a recupera ceea ce o altă generație, sub influența unei conjuncturi nefaste generate de plenipotența regimului sovietic, a pierdut. Iar Călin Georgescu, în prezumtiva sa calitate de viitor președinte al României, se angajează să joace un rol esențial la acest capitol. Și nu numai. Afirmațiile sale nu trebuiesc desprinse de context. Iar contextul a deschis un evantai mult mai larg. Călin Georgescu a vorbit despre oportunitățile pe care le are România, cu condiția să fie conduse de adevărați oameni de stat și de a juca un rol cheie într-o lume tranzacțională și nu globală, în jocurile care se fac în geopolitica unei vaste regiuni de pe mapamond. Începând chiar de la Marea Neagră.

S-au dezlănțuit atacuri incredibile în ultimele două zile împotriva lui Călin Georgescu – culmea, cele mai multe, cu excepția poziției adoptate de Kiev – venind din interiorul României, din direcția adversarilor săi politici, care își spun pro-europeni. Și pro-americani. Aserțiuni din ce în ce mai ridicole pe măsură ce devine tot mai evidentă alinierea lui Călin Georgescu la modul în care o întreagă lume se resetează sub ochii noștri, pornind de la o întreagă strategie lansată de Donald Trump și de echipa sa de la Washington, care vizează practic întreaga lume.

Să fim realiști și să judecăm cu creierul nostru și nu umoral, așa cum ne dictează unii și alții dintre cei care au condus așa cum au condus România, ploconindu-se în fel și chip în fața administrației Biden și Comisiei Europene. S-a cam terminat. În cele din urmă Ucraina a pierdut războiul cu Federația Rusă. Un război, din perspectiva Kievului, nedrept. Uriașele fonduri investite în statul ucrainean, armamentul pe care l-au primit, întreaga susținere pe plan umanitar, cele un milion de victime, cele patru cinci milioane de strămutări nu au condus, în cele din urmă, la un succes. Este o realitate pe care indiferent unde ne plasăm, trebuie să o privim în față. În maniera în care o face astăzi și Casa Albă. Când un stat pierde războiul. Fie el și un război nedrept din perspectiva ucraineană, inevitabil urmează sacrificii. Ucraina nu va fi primită în NATO, cu certitudine mai multe decenii de aici încolo. Și mai mult, Ucraina va fi obligată să admită în schimbul păcii sacrificarea unor teritorii, locuite în cea mai mare parte de etnici ruși, pe care Rusia le-a cucerit și le-a adjudecat. În acest context, este evident că statul ucrainean va fi dezmembrat. Dar cât de departe merge o asemenea dezmembrare? În interesul națiunii române, Călin Georgescu insistă ca România să profite de această oportunitate pentru a lua înapoi ceea ce îi aparține de drept. Ce e rău în asta?

S-a tot vorbit despre realitățile statale, așa cum au rezultat ele la capătul celui de-Al Doilea Război Mondial și s-a tot agitat sloganul conform căruia granițele lumii ar trebui să rămână astfel cum au fost ele trasate în tratatele de pace. Numai că în realitatea geopolitică, lucrurile nu au rămas așa. Sunt multe granițele modificate în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv în Europa. La fel cum Iugoslavia a dispărut, poate să dispară, sub imperiul realităților geopolitice și Ucraina, astfel cum a fost ea desenată pe vremea lui Hrușciov de Imperiul Sovietic. De ce să-l hulim pe Călin Georgescu pentru că ne prezintă o asemenea viziune?

Bugetul.ro
Namila din China cu zeci de mii de angajați vine în România. Producătorul faimos de electrocasnice descinde pe piața autohtonă de specialitate
redactia.ro
Putin dă vina pe România pentru războiul din Ucraina. "Speranța a fost că vor auzi cuvintele, dar..."
Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
a1.ro
Ce mănâncă cei care își doresc să devină Papă. Marele secret al Conclavului
Playtech.ro
Detaliul ruşinos despre Carmen Iohannis despre care s-a aflat acum! Ce se întâmpla când era sfătuită să...
observatornews.ro
26 de județe și Capitala intră de la ora 12.00 sub avertizare de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Europenii, în mare pericol.
realitatea.net
Doar 2 din 100 de oameni văd elefantul din imagine. Ce spune asta despre personalitate lor?
SportpeSurse
George Simion scoate arma secretă în lupta cu Nicușor Dan pentru Cotroceni. Mesajul trimis a fost devoalat
Playtech.ro
Horoscop zilnic marți. Se iau decizii importante, cine este suprasolicitat?
Dailybusiness.ro
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
RomaniaTV
Răsturnare de situaţie în Guvern. Anunţul dimineţii vine de la PSD
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul şoc al BNR după alegeri pentru toţi românii cu economii în euro şi dolari
redactia.ro
Pe cine vor să pună liberalii premier în locul lui Marcel Ciolacu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 mai 2025
06 mai 2025