Ingrediente:
500 g hamsii
2 linguri ulei
100 ml vin rosu de calitate
250 ml suc de rosii sau suc de rosii cu ardei
1 lingurita sare grunjoasa
½ lingurita piper macinat
½ lingurita cimbru macinat
½ lingurita boia de ardei dulce
½ lamaie mare
1 catel de usturoi mare
½ lingurita zahar
Citeste si Cum se face saramura de hamsii
Mod de preparare:
Am pus la ingredient 500g peste hamsie, eu zic sa pui 1kg de peste deoarece o sa mai vrei cu siguranta. Hamsia se curata de intestine, o poti lasa cu cap sau fara, se spala bine sub jet de apa si se scurge bine de apa. Se pune pestele intr-o farfurie si se presara peste el sare, cimbru, boia, piper si boia, apoi se amesteca usor si se da la rece pentru 15 minute.
Se pregateste o tava de cuptor dreptunghiulara (20/30) in care se pun 2 linguri de ulei si se intind bine pe fundul tavii, se asaza frumos pestii, iar deasupra se pun felii de lamaie taiate in sferturi si feliute de usturoi. Se toarna deasupra cantitatea de vin si suc de rosii de casa, se presara putin zahar si se coace tava la cuptor timp de 45 minute la 180 grade.
Cand pestele este gata se scoate din cuptor si se serveste imediat cat este cald dupa gust cu o mamaliga calda sau paine de casa. Peste la cuptor cu sos de rosii, o mancare traditionala din bucataria romaneasca gustoasa si aromata de care nu te mai saturi alaturi de un vin bun rece.
Reteta de hamsii la cuptor ne este recomandata de prepataredevis.ro.