Prima pagină » Stiri si curiozitati » Dezinfectarea solului cu sulfat de cupru: Iată secretul fermierilor

Dezinfectarea solului cu sulfat de cupru: Iată secretul fermierilor

13 sept. 2021, 10:12, 1 ,
în Stiri si curiozitati

Sulfatul de cupru (CuSO4), denumit în popor și piatră vânătă, este o sare cristalină, de culoare albastră, utilizată în prepararea zemii bordeleze (sulfatul de cupru neutralizat cu hidroxidul de calciu).

Dezinfectarea solului cu sulfat de cupru este un pas important, pe care trebuie să îl facă toți fermierii sau grădinarii, care își doresc plante sănătoase și frumoase.

Sulfatul de cupru poate fi utilizat ca dezinfectant, fertilizant, fungicid și bactericid. Acesta este esențial în creșterea și protecția plantelor.

Dezinfectarea solului cu sulfat de cupru: Fermierii au dezvăluit secretul

Cei mai mulți fermieri folosesc sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de calciu, și anume zeama bordeleză, care este un produs bio, ce nu afectează calitatea plantelor. Motivul pentru care în comerț se mai găsește doar zeama bordeleză este acela că substanța poate avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra plantelor, atunci când este folosită necorespunzător.

Zeama bordeleză este alcătuită din var stins (hidroxidul de calciu) și apă. Ea se utilizează adesea pentru tratamente de iarnă, atunci când pomii fructiferi și vița de vie se află în repaus vegetativ, dar și în perioada de vegetație, atunci când trebuie aplicată pe frunze, pentru prevenirea sau tratarea bolilor fungice (cauzate de ciuperci) și bacteriene.

Zeama bordeleză se aplică preventiv.

Sulfatul de cupru utilizat în cantități prea mari poate duce la creșterea cantității de cupru în sol, devenind toxic pentru plante (duce astfel la poluarea solului cu metale grele). Sulfatul în exces se poate observa prin decolorarea frunzelor și afectarea rădăcinilor plantelor ( duce la creștere lentă sau ofilire).

Ce efect are sulfatul de cupru asupra fructelor

Administrat în exces, sulfatul de cupru duce la un nivel scăzut de zaharuri în fructe, dar și la diminuarea gustului fructelor. Cele mai sensibile plante la piatra vânătă sunt: afinul de cultură, roșiile, ceapa, vinetele, păstârnacul, pepenele verde, sfecla, salata, spanacul, țelina.

Pentru ca fructele și legumele să fie sănătoase, cantitatea de sulfat de cupru trebuie dozată cu atenție mare. În cazul în care preferați varianta mai simplă și mai sigură, utilizați zeama bordeleză, pe care o găsiți în comerț.

Îmbăgățirea solului cu sulfat de cupru

În general, solul conține cupru sub forme diferite. În cazul în care cantitatea de cupru este cu mult sub nevoile plantelor, acestea vor suferi carențe. De aceea, menținerea unui nivel optim de cupru în sol este esențială pentru a avea plante sănătoase.

Valorile cuprului sunt influențate de pH-ul solului, dar și de cantitatea de materie organică. Solurile care prezintă un deficit de cupru sunt cele turboase și acide. În cazul în care solul cultivat prezintă deficit de cupru, se recomandă administrarea sulfatului de cupru ca fertilizant .

Solurile cu deficit de cupru vor provoca la plantele cultivate cloroze, frunze îngălbenite, dimensiune reduse, creștere întârziată, lipsa florilor, sterilitatea plantelor, fructe foarte mici sau uscarea plantelor tinere.

Solurile cu exces de cupru provoacă schimbarea culorii frunzelor la plante din verde în albastru, apoi în galben-maroniu.

Sulfatul de cupru este un nutrient foarte important în creșterea și dezvoltarea plantelor, ceea ce âl face indisoensabil pentru o grădină frumoasă și sănătoasă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025