Festivalul de muzică rock, Rocanotherworld, care și-a deschis porțile pasionaților muzică rock în data de 23 iunie, va organiza, pe lângă concerte, două dezbateri care deschid conversația pe două teme de interes. Dezbaterile Rocanotherworld 2022 se vor ține pe 25 și 26 iunie la Arte Cafe, iar accesul publicului este liber.
Anul acesta, festivalul Rocanotherworld, dedicat lui Ioan Dan Niculesc, desfășurat timp de 4 zile, în perioada 23 – 26 iunie, aduce un element de noutate. Astfel, vor avea loc două dezbateri privind rolul societății civile în gestionarea situațiilor de criză și rolul festivalurilor în orașele noastre.
Care sunt temele dezbaterilor Rocanotherworld 2022
Festivalul Rocanotherworld, desfășurat până pe 26 iunie, la Brizo, în zona de agrement Aroneanu din Iași, aduce, anul acesta, alături de cele 4 scene, zonele de lounge și de petrecere a timpului în aer liber, activitățile sportive destinate copiilor și adulților, încă 2 dezbateri care vor deschide dialogul pe 2 teme de actualitate și de interes. Dezbaterile vor fi susținute în datele de 25 și 26 iunie la Arte Cafe, pe strada Mihai Kogălniceanu nr. 11, iar accesul publicului este liber.
Sâmbătă, 25 iunie, între 11:00 și 12:30, tema de dialog este Rolul societății civile în gestionarea situațiilor de criză. Această temă este motivată de contextul recent, reprezentat de cei doi ani petrecuți în pandemie, dar și de recentul război desfășurat la granița României. Este vizat impactul ONG-urilor, dacă au sau nu un efect real, se irosesc sau se aduc resurse, este vorba de o concurență sau o colaborare cu Statul.
Invitată la această dezbatere sunt: Dana Pirtoc, Director executiv Asociația pentru Relații Comunitare. În cei 18 ani în ARC a învățat că ceea ce contează în primul rând în munca ei sunt oamenii și calitatea relațiilor pe care le construiește, atât în cadrul echipei, cât și cu cei din exteriorul organizației. ARC a apărut în urma unui crez pe care îl împărtășea un grup mic de oameni: filantropia responsabilă poate fi un mijloc prin care schimbăm comunitățile noastre.
Mai vine și Cosmin Brînză, coordonator fundraising Fundația Serviciilor Sociale Bethany, licențiat în Comunicare și Relații Publice și Teologie, Olti Volovat, Coordonator situații de urgență în cadrul CIVIA. De când a început conflictul în Ucraina, echipa CIVICA, împreună cu alte ONG-uri, a creat un plan logistic de asigurare a hranei în principalele centre de refugiați din Iași, a gestionat un proces de onboarding voluntarilor care au fost ulterior distribuiți către alte ONG-uri, în funcție de cerințele acestora și a sprijinit dialogul între societatea civilă și autoritățile publice.
Ultimul invitat pentru această temă este Mircea Meriacri, Preșesdintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS). Începând cu luna octombrie 2015, acesta este implicat în calitate de monitor local Iași în cadrul Consiliului Tineretului din România. Din septembrie 2016 este directorul regional al aceleiași structuri. În perioada 2 mai 2019 – 31 octombrie 2020 a fost managerul programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”, iar din aprilie 2019 este președintele FONTIS.
Rolul festivalurilor în orașele noastre
A doua temă de dialog vizează Rolul festivalurilor în orașele noastre. Aceasta va avea loc duminică pe 26 iunie, în același interval orar, 11:00 – 12:30. Este discutat impactul acestora, dacă produc bani sau entertainment, dacă aduc turiști și produc vizibilitate, cum poate fi maximizat efectul festivalurilor pentru comunităților locale.
Invitat este Codruț Dumitrescu, Management & Booking – Overground Music. În 2013 acesta a pus bazele agenției Overground Music, alături de care va începe colaborarea și cu alți artiști ai muzicii alternative. La momentul actual, Overground Music și-a extins activitatea, dezvoltând mai multe proiecte și ajungând să reprezinte artiști însemnați ai scenei precum Byron, Robin and the Backstabbers, The Mono Jacks, Grimus, Mr. Jurjak sau Touluse Lautrec. Totodată, el este și membru fondator al Asociației RAW Music care se ocupă de organizarea Mastering in the Music Business.
Al doilea invitat este Sebastian Marcovizi, Focus in the Park Sibiu. Proiectul Focus Sibiu, care îi aparține, este una dintre cele mai rezistente în timp, importante și complete retrospective foto din România. Artistul activează de peste 15 ani în domeniul muzical, Sebastian fiind, de-a lungul timpului, basist și chitarist în trupe precum Alternosfera și Domino. Tot din pasiune pentru muzică a apărut și Festivalul Focus in the Park în anul 2013, primul festival de muzică alternativă din Sibiu și unul dintre cele mai apreciate festivaluri pe plan național.
Al treilea invitat este Dan Basu, Executive al Romanian Mental Health Film Festival Iași. Este un artist care locuiește și activează în București, România. Practica pe care el o promovează este meditativă, indiferent de mediul ales, video, instalație, fotografie și desen – care, în primul rând, observă și explorează schimbările interne și apoi cele din jur. Dan este interesat de procesul artistic, de felul în care ideile capătă manifestări materiale și cum poate fi procesul îndrumat și încurajat.
Al patrulea invitat este Patricia Butucel, Director Rocanotherworld și Classix. El este fondatorul start-up-ului Showberry, din 2015 unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României și al Asociației Industriei Creative, care vizează revitalizarea culturii orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.
Ștefan Teisanu va fi moderatorul dezbaterilor, este manager cultural, antreprenor și co-fondator al organizațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte și Nord.
Accesul la dezbaterile Rocanotherworl 2022 au fost puse la o oră care să permită atât participarea la dialog în timpul zilei, dar și la concertele organizate la Brizo.