Dezbatere pe tema problemelor din Diaspora, în prezența ministrului Secretar de Stat al Departamentului Românii de Pretutindeni, la Iași – FOTO

23 aug. 2023, 17:14
BZI.ro, în Local

În aceste momente, PSD Iași organizează o dezbatere pe tema problemelor din Diaspora, la Sala Senatului din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, în prezența Ministrului Secretar de Stat al Departamentului Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

Gazdele evenimentului vor fi Prefectul Județului Iași, Bogdan Cojocaru și Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader.

De altfel, vor participa și cetățeni din județul Iasi, care au fost plecați în străinătate sau sunt plecați și în această perioadă sunt în țară.

„Filonul românesc ne uneşte ne păstrează ca entitate ca popor, şi va face să revenit în ţara pe cei care sunteţi Diaspora şi care mâine vă veţi afla fizic acasă”, a declarat rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader.

„Bine aţi venit în România, vă urez vacanţă plăcută în România. Se întorc plini de bucurie înapoi, împliniţi pentru că şi-au văzut tara, familia.. Şi să revină cu aceeaşi poftă întotdeauna în România, acasă! În această perioadă avem 5000 de copii în afara graniţelor şi 8 milioane de romani în afara graniţelor.

Vreau ca acest dialog să fie de la același nivel și să creăm această întâlnire, posiblitatea de a dialoga între noi.

Le mulțumim celor care își petrec vacanțele în România, pentru ca turismul românesc este cel din luna August, din Decembrie și cel de Paşte. Avem un turism și pe litoralul Mării Negre și la Brașov, dar adevăratul turism este al romanilor din afara granițelor care revin acasă.

Departamentul Romani de Pretutindeni, structura guvernului României își asumă acest rol de sprijin în folosul românilor care trăiesc în afara granițelor.

Aceasta coaliție de guvernare a luat pentru prima dată în serios acest lucru pentru simplu fapt ca Departamentul nostru până anul trecut avea 13 milioane de lei buget pentru proiectele destinate sprijinirii românilor din afara granițelor.

Sigur că dacă facem un calcul aritmetic, acest buget este ridicol, bugetul pe care îl avem astăzi este mai mare dar tot este unul mic.

Prin intermediul Bisericii implementam proiecte culturale, educaționale, spirituale și sociale. Cei din diaspora găsesc primul sprijin la Biserică”, a spus ministrul Secretar de Stat al Departamentului Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

 

Comentarii
  • De „problemele din diaspora” sunt interesati doar c*catii de politicieni, pentru ca asa cred ei ca vor mai suge ceva voturi de la cei plecati.

  • Si daca dezbat, ce? S-au intalnit la o bere ca sa mai vorbeasca discutii. Au prostalanii astia vreo putere sa rezolve probleme, de orice fel ar fi ele, din strainatate?! Cat de prost sa fii sa pui botul la asa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *