Prima pagină » Eveniment-Social » Dezbatere la Palatul Culturii din Iași, pe tema ce ține de migrația forței de muncă
Dezbatere la Palatul Culturii din Iași, pe tema ce ține de migrația forței de muncă

Dezbatere la Palatul Culturii din Iași, pe tema ce ține de migrația forței de muncă

18 mai 2022, 02:00, 1 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Palatul Culturii din Iași este programată o dezbatere legată de migrația forței de muncă. Astfel, Centrul Cultural German Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, prin Muzeul de Istorie a Moldovei organizează dezbaterea intitulată „Migrația forței de muncă și familiile transnaționale”. Momentul este programat joi, 19 mai 2022, ora 18:00 la Palatul Culturii, Sala „I. D. Berindei”

Dezbatere legată de migrația forței de muncă, la Palatul Culturii din Iași. Centrul Cultural German Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, prin Muzeul de Istorie a Moldovei organizează dezbaterea intitulată „Migrația forței de muncă și familiile transnaționale”. Activitatea va avea loc joi, 19 mai 2022, ora 18:00 la Palatul Culturii, Sala „I. D. Berindei”.

Migrația forței de muncă, temă importantă a lumii contemporane dezbătută la Palatul Culturii din Iași

La dezbaterea „Migrația forței de muncă și familiile transnaționale” sunt invitați dr. Alina Botezat, cercetător al Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane” și dr. Alexandru-Laurențiu Cohal, cercetător al Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide” din Iași. Moderator și amfitrion va fi dr. Alexander Rubel, director al Centrului Cultural German Iași. Dezbaterea are loc în cadrul programului „Lucruri care Dor. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale”, prezentat la Palatul Culturii respectiv Muzeul de Istorie a Moldovei.

Analiza fenomenului migrației în România din ultimii 30 de ani

Întreaga discuție cu această tematică vizează analiza fenomenului migrației în România din ultimii 30  de ani și impactul acestuia asupra familiilor de români, din perspectivă socială, emoțională, lingvistică și identitară. Migrația forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaționale care, în ciuda distanțelor geografice se străduiește să mențină contactul dintre membri. Începând cu anul 1989 fenomenul migrației a cunoscut o dinamică accelerată și a influențat semnificativ formarea și soarta familiilor din România, lăsând loc pe termen lung vulnerabilităților sociale și emoționale.

Cum afectează plecarea părinților la muncă în străinătate situația școlară a copiilor rămași acasă

Evenimentul va facilita dialogul între participanți pe marginea răspunsurilor la următoarele întrebări: Ce spun datele oficiale despre plecarea părinților la muncă în străinătate?, Cum afectează plecarea părinților la muncă în străinătate situația școlară a copiilor rămași acasă? La ce vulnerabilități sunt expuși copiii care provin din familii, în care cel puțin un părinte este plecat la muncă peste hotare? Ce măsuri s-ar putea lua la nivel guvernamental pentru a răspunde nevoilor familiilor afectate la fenomenul migrației? Cum se redefinesc identitatea și politicile lingvistice ale Europei și ale României în contextul migrației? Participarea la eveniment este liberă.

Dezbaterea se adresează atât publicului specializat, cât și publicului larg, respectiv tinerilor interesați de înțelegerea adecvată a impactului social, psihologic și economic al migrației forței de muncă. Așadar, dezbatere de la Palatul Culturii din Iași, pe tema ce ține de migrația forței de muncă, este una de impact social și economic.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *