Prima pagină » Local » Dezbatere AUR: Păstrarea identității naționale a românilor din Diaspora – VIDEO

Dezbatere AUR: Păstrarea identității naționale a românilor din Diaspora – VIDEO

01 feb. 2024, 13:10,
în Local

Președintele AUR, George Simion scrie pe site-ul propriu despre ultima dezbatere la care a luat parte și care s-a intitulat ”Păstrarea identității naționale a românilor din Diaspora”. Redăm integral textul publicat pe site:

Am participat miercuri, 31 ianuarie 2024, la dezbaterea organizată de AUR cu tema „Păstrarea identității naționale a românilor din Diaspora: rolul Ambasadelor, Consulatelor, Institutelor Culturale și provocărilor actuale”.

Am luat cuvântul și am subliniat cîteva idei esențiale despre Diaspora română, cea care reprezintă peste 6.000.000 de persoane. Aceste milioane de frați și surori sunt plecați din propria țară și încearcă să își câștige existența dincolo de frontierele României.

Din păcate, cu mici excepții, Ambasadele, Consulatele și Institutele Culturale sunt văduvite de profesionalismul pe care îl dorim la vârful acestor instituții.

Gestiunea slabă a realizării actelor, carențele mari în programări, în felul cum funcționează aceste instituții îndepărtează cetățenii români care trăiesc peste hotare de țara mamă.

Ne-au scris foarte mulți oameni că nu își pot face certificat de naștere pentru copii din cauza acestor probleme. Și, majoritatea, se iau cu treaba, cu munca, pentru că românii de peste hotare muncesc mult, deoarece banii nu cresc în pom nici acolo și se apucă și iau copilului certificat de naștere din Spania, din Italia, din țara în care sunt, și astfel îi pierdem definitiv pe acești copii care se nasc din părinți români.

Așa cum se poate vedea și din programul de guvernare AUR, unde anunțăm clar că protejăm și promovăm interesele comunităților românești istorice și ale românilor din Diaspora, este necesar un recensământ general național în toate țările în care trăiesc români.

De altfel, o prioritate guvernamentală pentru ca toți românii de peste hotare să aibă acte valabile românești este primul punct în strategia noastră pentru Diaspora. Restabilirea legăturii României cu cetățenii săi, oriunde locuiesc ei.

”În primul rând, pe primul loc, trebuie să punem cetățeanul român”

Vreau să vă reamintesc și despre ”Linia Verde”, modul prin care AUR vine în ajutorul românilor din Diaspora întrucât statul român nu caută sau nu găsește soluții pentru rezolvarea acestor probleme precum dificultatea cu care obțin o programare la un consulat sau despre calitatea proastă a serviciilor pe care acestea le oferă.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`