Prima pagină » Titlurile zilei » Dezbatere aprinsă pe un subiect delicat! Au procedat corect autoritățile în cazul frumoasei pictorițe care a încercat să se sinucidă la Ciric? Psiholog: „Arestul aduce și mai multă apăsare asupra ei, îi declanșează motive de rușine”

Dezbatere aprinsă pe un subiect delicat! Au procedat corect autoritățile în cazul frumoasei pictorițe care a încercat să se sinucidă la Ciric? Psiholog: „Arestul aduce și mai multă apăsare asupra ei, îi declanșează motive de rușine”

29 iun. 2021, 02:00,
în Titlurile zilei

Tânăra pictoriță care a încercat să se sinucidă plonjând cu mașina în Ciric trece printr-o adevărată dramă. După ce a fost salvată, a ajuns în arest, asta pentru că s-a urcat băută la volan. Specialiștii spun că asta i-ar putea afecta și mai mult starea emoțională. Practic, psihologii cred că tânăra va avea mai mult de suferit din cauza orelor petrecute în spatele gratiilor

Dezbatere aprinsă pe decizia luată de autorități în cazul pictoriței care a încercat să se sinucidă la Ciric. Deși era în depresie și avea cel mai probabil nevoie de ajutor de specialitate, oamenii legii au decis că ea trebuie să stea în spatele gratiilor, pentru că s-a urcat băută la volan. Psihologii spun că măsura luată de polițiști nu a fost tocmai bună pentru situația tinerei.
Duminică după-amiază, 27 iunie 2021, tânăra pictoriță Cezara Moraru, care a plonjat cu mașina în lacul Ciric din municipiul Iași, a fost reținută pentru 24 de ore. Medicii specialiști spun că o persoană care a trecut prin ceea ce a trecut ea, o posibilă depresie și o tentativă de sinucidere, are nevoie de consiliere. Mediul unei celule de arest nu face decât să agraveze starea psihică a persoanei.

„Sunt convins că autoritățile, după ce vor încheia procedurile legale de cercetare, o să o propună și către Institutul de Psihiatrie „Socola” pentru a fi văzută de un medic specialist. Nu pot comenta cu privire la procedurile juridice, nu este domeniul meu, dar cu siguranță partea asta de reținere, arestare, nu face decât să o sperie mai mult. Mediul de acolo aduce și mai multă apăsare asupra ei, îi declanșează motive de rușine și asta cu siguranță nu îi face bine. Este foarte frecvent ca o tentativă de suicid să fie pe fondul consumului de alcool.

În principiu, politica noastră, care se aplică în sănătate, este ca cei care au avut o tentativă de suicid să se afle sub supraveghere. De aceea îi internăm, să nu încerce din nou să recurgă la un astfel de gest. Dacă ne gândim că aceste persoane ajung în arest și pentru a fi ferite de o nouă tentativă, nu știu ce să zic. Îmi vine greu să cred că însuși arestul este o măsură bună de a ajuta pe cineva să conștientizeze că a greșit sau să nu mai facă un astfel de gest”, a declarat dr. Tudor – Ștefan Rotaru, psihoterapeut.

Psihoterapeut: „O sarcină nedorită poate să producă o depresie”

Medicii specialiști au precizat că o sarcină nedorită poate declanșa o depresie. Posibila sarcină a tinerei pictorițe Cezara Moraru ar fi putut accentua starea de depresie din urma divorțului.

„Aș tinde să cred că nu duce la o depresie! Nu, sarcina în sine nu declanșează o depresie, mai degrabă nașterea poate provoca o depresie. Aceasta este numită depresie postnatală. Nu din punct de vedere ideologic, dar din punct de vedere sufletesc, o sarcină nedorită poate să producă o depresie”, a mai adăugat psihoterapeutul.

În urma scufundării autoturismului, apa a scos la suprafață un film ecograf care ar arăta că Cezara Moraru, frumoasa pictoriță, ar fi însărcinată. Aceasta mai are un băiat cu fostul soț, Dan Cristian Moraru.

Pictorița ieșeană Cristina Cezara Moraru nu este divorțată!

Pictorița ieșeană Cristina Cezara Moraru a fost cea care a cerut divorțul de soțul ei, Dan Cristian Moraru, pe data de 21 ianuarie 2021. Astfel, frumoasa artistă le-a solicitat magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să dispună emiterea unei sentințe prin care să se desfacă mariajul, modul de exercitare a autorității părintești, stabilirea domiciliului minorului, precum și pensia de întreținere a copilului. Totuși, magistrații ieșeni au suspendat dosarul de divorț dintre cei doi soți deoarece aceștia nu s-au prezentat în instanță și nici nu au cerut judecarea cauzei în lipsa lor.

„Instanța suspendă judecarea cauzei, pentru lipsa părților, legal citate, care nu au solicitat judecarea cauzei în lipsă. Acordă termen administrativ pe data de 28 octombrie 2021. Cu drept de recurs cât timp durează suspendarea. Cu drept de a formula o cerere de repunere pe rol pe toată durata suspendării”, au precizat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași pe data de 28 aprilie 2021.

În concluzie, deși ea ceruse divorțul, Cristina Cezara Moraru nu este despărțită în acte de soțul ei, care este medic. Totuși, dată fiind solicitarea depusă la instanța ieșeană, se pare că lucrurile nu sunt tocmai roz în mariajul celor doi.

Tragicul accident a avut loc sâmbătă după-amiază

Amintim că sâmbătă, 26 iunie 2021, în jurul orei 13:00, a fost anunțat un accident în zona lacului Ciric, din municipiul Iași. Autoritățile ieșene au fost anunțate că o șoferiță a plonjat cu mașina în apa lacului Ciric. Potrivit primelor informații, tânăra, care conducea un autoturism marca Volkswagen, ar fi vrut să se sinucidă. În urma testării, polițiștii au descoperit că aceasta avea o alcoolemie de 1,09 miligrame la litru în aerul expirat. Accidentul a avut, totuși, un final fericit. Un polițist local care se afla prin zonă a salvat-o pe tânără în ultima clipă, aruncându-se după ea în apă. Acesta a înotat până la mijlocul lacului, unde se afla tânăra. Agentul care a luat atitudine când a văzut că situația era pe cale să devină tragică se numește Cristian Neculau. Acesta activează de 16 ani în cadrul Serviciului pentru Siguranța Circulației, de la Poliția Locală Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *