Prima pagină » Titlurile zilei » Dezastrul ecologic din Bucium, verificat de polițiști! S-a cerut intervenția mai multor autorități – FOTO

Dezastrul ecologic din Bucium, verificat de polițiști! S-a cerut intervenția mai multor autorități – FOTO

03 sept. 2022, 02:00, 10 ,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Deversările ilegale din zona Bucium au fost verificate de polițiștii locali din Iași. Au constatat că „focarul” este cauzat de două familii care au casele situate pe teritoriul comunei Bârnova, la limita cu municipiul Iași. Reprezentanții comunei au  precizat că vor efectua verificări pentru a stabili cine se face vinovat de poluarea din zonă

După ce în edițiile trecute ale BZI a fost semnalată poluarea din zona Bucium, autoritățile locale au reacționat. Au verificat zona și au identificat posibila sursă de poluare. De pe un deal, pe cursul unei rigole, cu o lungime de aproape 150 de metri, sunt deversate dejecțiile din fosele septice identificate la proprietățile de la numerele 15 și 17, unde locuiesc familia Gangal și Gheorghe Nițicoi. În urmă cu câteva zile, Maria Gangal a recunoscut că deversează apă cu detergent din mașina de spălat, în timp ce Gheorghe Nițicoi a precizat că nu evacuează dejecțiile din fosa septică, deși o țeavă este conectată de la rețeaua de preluare a apelor pluviale. Vecinii au declarat că se confruntă cu această problemă de mai mulți ani, dar nu găsesc înțelegere la cei doi vecini. Compartimentul de mediu din cadrul Poliției Locale Iași a preluat sesizările vecinilor nemulțumiți.

„Indiferent de zona în care se întâmplă, acest lucru este deosebit de grav. Să ne gândim cum ar fi ca un alt vecin să deverseze, să evacueze dejecții în grădina sau în casa noastră. Trebuie să ne conformăm, să respectăm vecinii și mediul. Nu ne facem decât rău, vorbim de sănătatea publică. Aceste abateri trebuie sancționate drastic”, a declarat Liviu Zanfirescu, directorul Poliției Locale Iași.

La un moment dat, au fost identificate firme de vidanjare care deversau ilegal substanțe periculoase.

Dezastrul ecologic din Bucium va fi verificat de polițiștii locali din Bârnova

În cursul zilei de ieri, 02.09.2022, agenții Poliției Locale au cerut explicații proprietarilor de la adresele amintite.

„Agenții Poliției Locale au fost la fața locului și au verificat adresele indicate. Persoanele respective au arătat că au contracte cu ApaVital. Deși cele semnalate afectează proprietăți din municipiul Iași, proprietățile indicate sunt pe raza comunei Bârnova, unde Poliția Locală Iași nu are competențe”, au transmis reprezentanții Poliției Locale.

Reprezentanții Primăriei Bârnova au precizat că au cunoștință despre casele menționate și că vor demara acțiuni de verificare, începând cu săptămâna viitoare. „Vom verifica situația. Acolo este raza comunei Bârnova. Deocamdată, nu am avut nicio sesizare. Probabil au făcut la Iași”, a declarat Mihai Bălan, primarul comunei Bârnova.

Garda de Mediu aplică amenzi pentru mizeria din localități

Specialiștii din cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Iași au aplicat amenzi, în valoare de 300.000 de lei, în perioada de la începutul anului 2022. Verificările au fost efectuate atât în domeniul controlului poluării industriale, cât și în cel al biodiversității, dar și în urma sesizărilor primite de la ieșenii care susțin că sunt mormane de gunoaie pe câmpuri. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la operatorii economici care nu au respectat legislația privind depozitările deșeurilor. Specialiștii de mediu spun că, în continuare, vor verifica atât primăriile, cât și operatorii economici în privința trasabilității deșeurilor sau gestionarea acestora.

Rămâne de văzut dacă cei de la Garda de Mediu vor verifica și dezastrul ecologic din zona Bucium, unde dejecțiile sunt deversate din aproprierea proprietății clanului Gangal.

Comentarii
  • Ce face SGA IASI si Inspectia Apelor din cadrul A.B.A.Prut Barlad ????? DOARME ????? Sau astepta delegare de control de gospodarire a apelor ???????? banii ii luati luna de luna dar serviciul cangi sa nu deranjati politic pe careva ! RUSINE ABA PRUT BARLAD !!!

  • A trebuit să apară știrea la televizor ca să se deplaseze poliția locală la fața locului.

  • Ciorile Gangal își aruncă kăkatul în drum. Bleahhh!!!!

  • Au contract cu apavital dar sa arate cate facturi au platit. Au platit o data asa de ochii lumii…..

  • expulzati ciganii in India ca de acolo li se trage samanta si obiceiurile

  • Cf Varule ti am zis trage canalizare ca o sa te caute ăștia?
    Ami pare rău dacă ma ascultai.

  • Dezastru ecologic este de pe str. Sf. Andrei până la Kaufland…

  • Să vedeți ce repede se repede dl bălan și onorata
    Poliția locală .dl primar da veniți și la intrare în barnova în spate la castelul sturza ,să vedeți cum cei cu vilele din spatele castelului. De pe marginea pădurii cum au instalație de reversare a fosei direct în pădure sau nu este în atributia dvs .de când au construit procedează așa
    Și vorba aia îs oamenii cu stare

  • curgea un rahat la valeee
    si apropritarii il adulmecaaa

  • Zamfirescu si politia locala se kakă pe ei cand aud de noi, clanul Gangal!!! Suntem o fortza, nu ca rapenii din Pacurari Vandame si Mararasu care se bat pe Facebook!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *