Prima pagină » Local » Dezastru pentru turism la Iași. Numărul turiștilor care vin să viziteze capitala Moldovei a scăzut drastic față de 2023
Dezastru pentru turism la Iași. Numărul turiștilor care vin să viziteze capitala Moldovei a scăzut drastic față de 2023

Dezastru pentru turism la Iași. Numărul turiștilor care vin să viziteze capitala Moldovei a scăzut drastic față de 2023

03 aug. 2024, 02:00, 15 ,
Gabriela Rusu în Local

Este dezastru pentru turism la Iași după ce numărul turiștilor care vin să viziteze capitala Moldovei a scăzut drastic față de 2023. Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Iași, în mai 2024, sosirile în structurile de primire turistică, în funcție de cazare, au scăzut cu 19,5 la sută, iar înnoptările cu 16,2 la sută față de aceeași perioadă a anului 2023.

A scăzut numărul turiștilor care vizitează Iașul

Iașul este considerat destinație de city break, însă cifrele turismului nu arată acest lucru. An de an, autoritățile locale încearcă să atragă cât mai multe evenimente, cum este și concursul național Esports, dar turiștii nu se înghesuie. Ca și în trecut, Iașul a rămas pe locul 11 la nivel național, după numărul turiștilor veniți în unitățile de cazare turistică.

Dacă turiștii nu se înghesuie să vină la Iași vara și preferă stațiunile exotice, iarna nici atât. Și asta pentru că Iașul nu are nici măcar un târg de Crăciun mai special decât cele existente în alte orașe. Potrivit statisticilor, decembrie, ianuarie și februarie sunt lunile cu cel mai scăzut număr de turiști la Iași.

Singurele luni în care la Iași se înregistrează creșteri ale numărului de turiști sunt mai și octombrie. Și asta nu întâmplător pentru că în acea perioadă au loc cele mai importante evenimente din țară. În mai are loc Festivalul Romanian Creative Week, anul acesta aducând, la Iași, zeci de influenceri și personalități renumite din lumea modei, iar în octombrie se desfășoară cel mai mare pelerinaj din România, al Sfintei Cuvioase Parascheva. În acea perioadă, orașul este paralizat timp de o săptămână, cât durează pelerinajul.

În restul lunilor este liniște. Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică, în luna mai a anului 2024, sosirile în structurile de primire turistică, în funcție de cazare, au scăzut cu 19,5 la sută, iar înnoptările cu 16,2 la sută față de aceeași perioadă a anului 2023. În perioada 1.1 – 31.5.2024, comparativ cu intervalul similar din anul anterior, sosirile în structurile de primire turistică au scǎzut cu 10,6 la sută, iar înnoptările cu 8,1 la sută, durata medie a șederii fiind de 1,64 zile.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în luna mai 2024, au însumat 31.488 de persoane, în scǎdere cu 19,5 la sută față de cele din luna mai 2023. Sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat, în luna mai 2024, 87,3 la sută din numărul total de sosiri (27.490 de persoane), în timp ce turiștii străini au reprezentat 12,7 la sută (3.998 de persoane) și provin în proporţie de 83,3 la sută din ţări situate în Europa.

În structurile de primire turistică, în luna mai 2024, au fost înregistrate 53.498 de înnoptări faţă de 63.866 în luna mai 2023, durata medie a cazării fiind de 1,72 zile pentru turiștii români și 1,58 zile pentru cei străini.

Este dezastru pentru turism la Iași după ce numărul turiștilor care vin să viziteze capitala Moldovei a scăzut drastic față de 2023.

Comentarii
  • Iașul, un oraș al urinii

    Cum să vină turiștii la Iași când la intrările din oraș sunt blocaje de trafic, la aeroport e plin de taximetriști escroci, traficul este la pământ cu tot ce înseamnă semaforizare și semnalizare rutieră, prin fața Palatului Culturii trec cortegii funerare cu țigani, peste tot sunt boschetari și cerșetori, bulevardele sunt pline de săli de păcănele și amaneturi.

    • Asa este, dar motivul pentru care la Iasi nu vin turisti este cu totul altul: nu au ce sa vada ori ce sa faca la Iasi. Tu ai merge in alt oras doar ca sa casti gura la niste biserici? Ai plati pentru asa ceva? Pentru ca Iasul doar asta are.

    • bine zis, s-a umplut orasul de cersetori, boschetari , tiganeala de la Gara, pana la Tudor si de la TG Cucu pana la Tatarasi

  • Cetatea ţiganilor

    1. traficul in Iasi este ingrozitor, chiar mai greu ca in Bucuresti. I s-a dus buhul in toata ţara.
    În al 2lea rând, în fruntea oraşului este unul dintre cei mai corupţi şi longevivi primari din România. Cam ce reclamă credeţi că face Iaşiului pata asta de ruşine?
    3. Centrul oraşului este plin de ŢIGANI. Efectiv, nu ai loc de ei, Fie că-s pe băncile din faţa mitropoliei la ciordeală, fie că-s in mijlocul Tg Cucu, în faţa M. Golia sau in zona Trei Ierarhi????

  • Aglomerația și poluarea de toate felurile, nu atrage pe nimeni.

  • Iasiul turistic nu exista.

  • Cum sa nu fie mai putina lumea la Mall-ul de langa Palat cand nu avem un cinema modern cu sali multiple Imax, 4dx si Dolby Vision?!!!

  • lasa sa fie putini turisti, ca si asa e plin orasul de turisti maronii de la Tg frumos, Podu iloaiei, toti la cerseala, pus pe rautati, fie tigani , fie boschetari.
    avem turisti la greu, dar nu-i vedeti voi, la gara sau la tg cucu, e plin de maronii, tiganes, boschetares, toti misuna pe la gara, pe la unirii, pe la mitropolie, in haita toti.
    Cred ca ma mut la Brasov

  • Pana si Piatra Neamt are mai multi turisti decat Iasul! Sunt ieseni care au case de vacanta acolo.
    Botosani, Iasi, Vaslui, Barlad, Tecuci… zone vaduvite de turism pentru ca nu este nimic de vizitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`