Prima pagină » Titlurile zilei » Dezastru pe strada Aurora, din Iași! Dezvoltatorii imobiliari vor să îngrămădească două blocuri între case – FOTO

Dezastru pe strada Aurora, din Iași! Dezvoltatorii imobiliari vor să îngrămădească două blocuri între case – FOTO

06 apr. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Claudiu Bâlu vrea neapărat să construiască două blocuri de locuințe colective pe strada Aurora, din Copou. Vecinii s-au opus vehement pentru că zona de versanți va fi afectată. Deocamdată, Primăria Iași a propus o dezbatere publică

Scandalul de pe strada Aurora, din Copou, municipiul Iași, continuă după ce un dezvoltator imobiliar a anunțat că va construi două blocuri între case. Pe strada Aurora, nr.19-21, a fost inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea celor două imobile pe o suprafață de teren de 2.014 metri pătrați. Conform documentației, regimul de înălțime propus este de S+P+2E, cu un procent de ocupare a terenului de 30 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1,2. Clădirile ar urma să aibă o suprafață desfășurată de 2.415 metri pătrați. Conform PUZ ar urma să fie amenajate 18 locuri de parcare pe terenul dezvoltatorului.

Proprietarii terenului sunt soții Constantin și Elena Bâlu, dar de obținerea avizelor se ocupă fiul acestora, Claudiu Bâlu. După mai multe încercări de avizare, proiectul este supus dezbaterii publice, la Primăria Iași, pe data de 14 aprilie, începând cu ora 10:00. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat cazul altui investitor care se află în conflict cu vecinii din zona Bucium.

Dezastru pe strada Aurora din Iași, vecinii se duc La Primăria Iași să conteste proiectul

Locuitorii de pe strada Aurora au anunțat că vor fi prezenți la dezbaterea publică anunțată de municipalitate. Sunt porniți să conteste proiectul și chiar să apeleze la ajutorul magistraților.

”Bineînțeles că ne vom prezenta. Ei sunt o adunătură de oameni care habar nu au ce fac. Ei fac numai afaceri. Ei ar trebui să îngrijească acel teren pentru că este plin de mizerii”, a precizat unul dintre locuitorii de pe strada Aurora.

Proprietarii de pe strada Aurora atrag atenția că presiunile sunt mari la Primăria Iași pentru aprobarea proiectului imobiliar. Un amănunt important este modul în care a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local ce stabilea zonele de risc din Iași. Așadar, în Hotărârea nr.97 din 15 iunie 1998, era prezentă la poziția nr. 5, zona versant Aurora – Copou Sud, cuprinsă între: str. Viticultori, aleea Sadoveanu, str. Cantacuzino, str. Dumbrava Roșie, str. Dr. Vicol, str. Cazărmilor, str. Păcurari, șos. Păcurari, șos. Rediu.

La începutul anului 2020, apare Hotărârea de Consiliu Local nr. 127, ce nu mai pomenește nimic despre strada Aurora. Reprezentanții Primăriei Iași au precizat că noua hotărâre face referire în continuare la versantul de pe strada Aurora, dar prin altă formulare. Vecinii cred că modificarea nu este întâmplătoare. Un scandal imobiliar s-a petrecut și pe strada Gh. Ivănescu, zona CUG – Aleea Tudor Neculai.

Claudiu Bâlu spune că și-a reclamat vecinii la Direcția Națională Anticorupție

Chiar la finalul anului 2021, proiectul lui Claudiu Bâlu a fost analizat de arhitecții din cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. A sperat să primească aviz favorabil pentru că afacerea este de peste 3 milioane de euro. Însă, arhitecții au emis un aviz negativ și au dispus completarea dosarului. Contactat de reporterii BZI, Claudiu Bâlu spune că și-a reclamat vecinii la Direcția Națională de Anticorupție (DNA).

”Nu am ce să vorbesc cu ei, cei care cer bani de la investitori. Eu sunt în perfectă legalitate. Mi se permite pe teren să construiesc locuințe colective. Eu pot să merg cu ei și în instanță, nu mă grăbesc. Eu am fost și la DNA să anunț ce se întâmplă. Avizul de la Monumente nu este de respingere, mi-au spus că nu se pune problema. Voi reveni la următoarea ședință, trebuiau doar niște completări. Legat de versanți, am 4 studii geo făcute de profesori. Nu este nicio problemă. Dacă trebuie, mă voi judeca și cu Primăria Iași”, a precizat Claudiu Bâlu.

Locuitorii cred că se va declanșa un dezastru pe strada Aurora dacă Primăria Iași va autoriza proiectul imobiliar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *