Prima pagină » Economic Local » DEZASTRU! Niciun măr crescut în Iași pe tarabe! Producătorii spun că nu a mai fost un an atât de prost niciodată! Pierderile sunt uriașe! – FOTO, VIDEO

DEZASTRU! Niciun măr crescut în Iași pe tarabe! Producătorii spun că nu a mai fost un an atât de prost niciodată! Pierderile sunt uriașe! – FOTO, VIDEO

08 nov. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Anul 2019 se dovedește a fi păgubos pentru cultivatorii de mere din Iași. Vremea rea din primăvară este principalul motiv al producției slabe de anul acesta. Pomicultorii au cules doar un sfert din ce producție au avut anul trecut, mult mai puțin față de cât sperau să obțină anul acesta.

„E cea mai slabă producție din ultimii ani din cauza înghețului din primăvară”, spune un pomicultor din Iași.

Producătorii din județ care au livezi spun că anul acesta este cel mai greu pentru domeniul pomicol. Aceștia sperau să aibă cantități mari de mere sau alte fructe, însă vremea din primăvară și vară le-a dat planurile peste cap. Producătorii susțin că multe fructe au căzut din pom, înainte de coacere, în timpul furtunilor, iar înghețul din primăvară a fost principala cauză a pierderilor. Chiar dacă producția mică a generat un preț mai mare pe kilogramul de mere, acesta nu a fost suficient pentru a acoperi cheltuielile din acest an.

Pierderi de zeci de mii de euro

La nivelul județului Iași sunt aproximativ 4.500 de hectare cu livezi pe rod. Majoritatea pomicultorilor au livezi cu meri pe suprafețe cuprinse între 10 și 30 de hectare. Aceștia au investit sume uriașe în livezi, astfel că după ani de muncă sperau să amortizeze investițiile. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Unul dintre pomicultorii cu tradiție din Iași spune că a avut o producție extrem de mică anul acesta. A investit în urmă cu aproape 15 ani, în livada din Bălțați, bani europeni, dar și fonduri proprii. Investiția de pe cele 17 hectare de livadă a depășit 500.000 de euro.
Dacă în anii precedenți reușea să amortizeze cheltuielile făcute într-un an, în 2019 calculele făcute au arătat pierderi.

„Am avut producție de 8 tone pe hectar, un sfert față de ce a fost anul trecut. Înghețul din primăvară a fost principala cauză a producției mici. La livezi sunt cele mai mari cheltuieli, de aproape 3.000 de lei la hectar. Primim subvenții foarte mici și acestea nu sunt suficiente. Ar trebui diferențiate puțin aceste subvenții, să ajute pomicultorii”, susține Ovidiu Hlihor, unul din producătorii din Iași.

Merele ajung și în Europa

Chiar dacă producția este mică, iar prețul a crescut, aceste lucruri nu îi ajută pe pomicultori. Un producător vinde cu 2 lei sau 2,2 lei kilogramul, iar la tarabă prețul crește de trei ori. Banii nu sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile, iar producătorii nu se mai gândesc deloc la profit.

„Prețul e doi lei pe kilogram, iar la industrie mai puțin, 45 de bani pe kilogram. Producția la noi e cam un sfert față de cea de anul trecut”, a spus Viorel Stan, pomicultor care deține 30 de hectare de livadă la Victoria.

Soiurile de mere pe care le au pomicultorii din Iași, cu preponderență, sunt Golden, Idared, Florina, Generos, Ionatan și Bot de Iepure. Agricultorii vând producția unde găsesc cele mai bune prețuri. Astfel, unele fructe ajung în țară, iar altele în statele europene, în țări precum Ungaria sau Anglia.

„Merele nu au crescut suficient, nu au o culoare bună și comercianții scad la preț dacă nu găsesc caracteristici bune”, mai spune Mihai Asandei, pomicultor din Iași.

Predomină plantațiile cu meri

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, în județ sunt 4.476 de hectare cu livezi pe rod. Dintre acestea, 1.805 hectare sunt cu meri, 242 de hectare cu peri, iar 95 de hectare, cu cais și zarzăr. De asemenea, producătorii din Iași dețin 1.173 de hectare cu cu cireș și vișin, 976 cu pruni și 100 de hectare cu nuci. Suprafața cu livezi ar putea crește anul acesta după ce alte plantații vor intra pe rod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`